Istaknuto
16.08.2018.

Iako zadnjih godina nije u naponu snage, Madonna je kroz 35 godina karijere definirala glazbenu scenu kakvu poznajemo danas. Njezin 60. rođendan prilika je da se podsjetimo na veliku karijeru koja je promijenila svijet.

04.08.2018.

O skandaloznoj i pravno upitnoj smjeni Nataše Rajković s mjesta programske voditeljice Kulture SC-a te budućnosti Teatra &TD upitali smo za komentar istaknute, nagrađivane i cijenjene hrvatske kazališne redatelje koji su tijekom karijere djelovali u legendarnom kazalištu u Savskoj 25.

Vizart

Solo izložba Yoko Ono u New Yorku

14.12.2014. Jelena Kovačev
Foto:Facebook Yoko Ono

Foto:Facebook Yoko Ono

Kraljica bizarnih tweetova, avangardnih covera, performansa i konceptualne umjetnosti, Yoko Ono, otvara izložbu u MoMA-i. Bit će to njezina prva službena solo izložba u toj galeriji u kojoj će biti prikazano ukupno 125 radova- instalacije, performansi, audio snimci , filmovi i radovi na papiru. Oni su nastali u razdoblju njezinog života provedenog u New Yorku, Londonu i Tokyju. Mnogi njezini radovi zahtijevaju sudjelovanje publike, poput “Painting to be stepped on” (1960/1961), komad platna na podu koji se istražuje pogurivanjem cipelom, činom kojim se briše granica između umjetnosti i života.

Foto: Tumblr/rarebeatles

Foto: Tumblr/rarebeatles

Već preko 50 godina Ono istražuje umjetnost i kroz nju progovara poetski, djetinjasto, revolucionarno. U performansu “Cut Piece” (1965) sjedi pasivno dok s nje ljudi polako režu komade odjeće. Snimila je i cover pjesme Fireworks Katy Perry vrišteći i proizvodeći neartikulirane zvukove na originalnu melodiju. Dizajnirala je automat koji je dijelio komadiće neba. Shvatila je kako diše svijet, kako reagira publika i u skladu s tim svoju umjetnost pretvorila u film, snimke koji su mogli doseći više ljudi. “Film No. 5 ”  (Smile) film je u kojem se smije u kameru u slow motionu.

Najraniji radovi u velikom broju bit će vidljivi od svibnja 2015.

 

(Visited 52 times, 1 visits today)

Komentari