Istaknuto
22.04.2018.

Iza imena Tyger Lamb stoji zagrebačka četvorka čiji je prvijenac "Born Into This" na putu. Album još nije vani, no mnoga vrata već su im otvorena. Upoznajte se s njima dok su još polu-anonimni i nepoznati, prije koncerta 3. svibnja u Vintage Industrial Baru.

13.04.2018.

The Gentleman novo je ime na našoj glazbenoj sceni, no osoba koja se skriva iza tog imena već je duže vrijeme poznata publici. Iza pseudonima krije se Marko Lucijan Hraščanec, školovani i talentirani glazbenik koji svoj istoimeni album prvijenac promovira 13. travnja u kazalištu Mala scena. Povodom toga saznali smo koliko je dugo radio na projektu The Gentleman, zašto album promovira u kazalištu i još mnogo toga.

Film

Some Lady Parts: Površni i plitki opisi filmskih uloga za žene

04.11.2014. Paula Bračko
foto: fotomontaža

foto: fotomontaža

Svaka glumica barem je jednom, a garantirano i mnogo više puta, u rukama držala scenarij i pokušavala otkriti koja od ženskih uloga u filmu joj je ipak najmanje odbojna pa da može uvježbati tekst za audiciju. Izbor nije velik, a računi se moraju platiti pa se izbor svodi na biranje „manjeg zla“: želim li u ovom filmu utjeloviti prostitutku na ulici koja nema nijednu rečenicu ili želim utjeloviti pijanu navijačicu na nekom tulumu gdje skačem u mokroj bijeloj majici bez grudnjaka? Missy Peregrym, kanadska glumica, ove je godine na Comic Conu tokom jednog panela posvećenog ženskim likovima na televiziji i filmu, izjavila kako su sve žene u filmskoj industriji koje poznaje barem jednom otišle na audiciji za ulogu koja je u scenariju opisana samo kao „zgodni komad“. Katrina Day očito se slaže s tom izjavom i odlučila je poduzeti nešto po tom pitanju.

Budući da je i sama glumica te scenaristica, dozlogrdilo joj je nailaziti samo na ženske uloge koje se svode na fizički izgled osobe. Dapače, takve seksističke uloge nisu čak bile ni „suptilno zamaskirane“ već bi scenariji doslovce navodili da traže „tipičnu zgodnu plavušu“. Day se udružila s ostalim kolegicama koje se bave glumačkim poslom te su zajedno pokrenule blog Some Lady Parts na kojem javno ukazuju na uloge s kojima se svakodnevno susreću u Hollywoodu. Neki od opisa za uloge su toliko površni i plitki da ih je neugodno čitati, a Day je priznala da otkako je pokrenula blog, iz dana u dan joj se javlja sve više žena koje potvrđuju istinitost tih uloga koje su na tržištu rada za glumice.

Razočaravajuće je vidjeti da pored tolikih uspješnih filmova koji su se istaknuli kvalitetno napisanim i odglumljenim ženskim likovima, Hollywood i dalje traži samo lijepa lica koja će šutjeti i zavodljivo se smješkati. Činjenica da takve uloge ne donose Oscara njihovom filmu, očito ih ne zamara previše. Srećom, njihovi dvostruki standardi više neće prolaziti nezapamćeno jer će Some Lady Parts držati na oku i upirati prstom na degradirajuće filmske uloge.

(Visited 66 times, 1 visits today)

Komentari