Istaknuto
13.04.2018.

The Gentleman novo je ime na našoj glazbenoj sceni, no osoba koja se skriva iza tog imena već je duže vrijeme poznata publici. Iza pseudonima krije se Marko Lucijan Hraščanec, školovani i talentirani glazbenik koji svoj istoimeni album prvijenac promovira 13. travnja u kazalištu Mala scena. Povodom toga saznali smo koliko je dugo radio na projektu The Gentleman, zašto album promovira u kazalištu i još mnogo toga.

02.04.2018.

Možda bi "Govori glasnije!" mogao biti "mega angažirani hrvatski politički teatar", ali Bobo Jelčić svjestan je stvarne moći kazališta pa zato sve pretvara u dobru satiru i radije se bavi svakodnevicom maloga čovjeka i njegovim malim-velikim problemima.

Glazba

Špancirfest 2014: Apokaliptičnu oluju u Varaždin donijeli Laibach, Siddharta i francuski bubnjari

24.08.2014. Tim Hrvaćanin
Foto: spancirfest.com/ Les tambours du bronx

Foto: spancirfest.com/ Les tambours du bronx

Drugi je dan Špancirfesta prošao prvenstveno u znaku – kiše. Subote su uvijek najposjećeniji dani Špancira, ali već je oko 19 sati prva runda kiše prorijedila šetače na ulicama, koje su jučer zabavljali klaunovi, bubnjari iz Ravensburga, XL insekti i ponovno velik broj uličnih svirača.

Koncertni dio jučer je započela francuska eksperimentalna bubnjarska skupina Les Tambours du Bronx. Pozornicu na Stančiću okupiralo je 15-ak polugolih bubnjara, koji su na limenim bačvama, kakve se viđaju po industrijskim skladištima, proizvodili pomalo zastrašujuću, ali itekako uvježbanu i uvjerljivu buku. Naravno, buku samo zbog gromoglasnosti, nije riječ o nasumičnom bubnjanju, već o itekako uvježbanim ritamskim obrascima, koji su na nekim skladbama praćeni industrial elektronskim sampleovima i synthevima. Ova skupina djeluje još od 1987. godine i članstvo je izmiješano – ima tu mladih dečki, ali i muškaraca koji su očigledno u skupini od njezinih osnutaka. Po uživljenosti s kojom su bubnjali po svojim instrumentima, vidi se da i mlađi i stariji članovi punim plućima žive glazbenu filozofiju skupine. Ovim gostovanjem Špancirfest potvrđuje svoj unikatni položaj, jer doista ne znam gdje bih drugdje u Hrvatskoj imao prilike čuti ove bubnjare, koji pak potvrđuju položaj Francuske kao svjetske prijestolnice avangardnih umjetnosti.

Foto: spancirfest.com / Siddharta

Foto: spancirfest.com / Siddharta

Otprilike u isto vrijeme na pozornici uz Stari grad zasvirala je slovenska Siddharta, kojoj je ovo bio prvi koncert u Varaždinu (barem koliko sam ja uspio otkriti). Zbog preklapanja s francuskim bubnjarima, stigao sam tek na drugu polovicu njihova koncerta, ali ostalo je dovoljno materijala da se uvjerim u kvalitetu i uigranost jednog od najpopularnijih slovenskih bendova. Zvuk je bio fantastičan, pozornica i razglas daju najbolje predispozicije za nesmetano uživanje u koncertu i hitovima kao što su Ring, Na soncu ili Od visine se zvrti. Pozitivno me iznenadio i broj publike, ali pretpostavljam da su na koncert stigli i njihovi hrvatski obožavatelji van Varaždina, s obzirom na to da su u Hrvatskoj posljednji put svirali prije godinu i pol, i to u malom prostoru KSET-a u Zagrebu. Štoviše, možda je ovo bio i najveći koncert Siddharte u Hrvatskoj ikad!

Nakon Siddharte red je bio na njihovoj starijoj slovenskoj braći, kultnom Laibachu, no u njihovoj smo glazbi uživali samo tri pjesme, nakon čega je, usred neviđenog pljuska, koncert prekinut. Ali kombinacija Laibachove glazbe, scenskog nastupa i oluje doista je bila apokaliptična, pa je vrijedilo to doživjeti, makar samo na 20 minuta. Srećom za fanove, koncert Laibacha održat će se u četvrtak, 28. srpnja, na pozornici na Stančiću (vjerojatno nakon nastupa Cinkuša), a svi koji su imali jednodnevne karte za jučerašnju večer moći će ih iskoristiti za neku od preostalih večeri. Nažalost, bit će i onih koji su samo zbog Laibacha stigli u Varaždin i kupili kartu, a ne mogu ponovno doći u četvrtak, no to je uvijek prisutan rizik i problem festivalskih koncerata.

Večeras su na rasporedu 2Cellos i Urban&4 na Starom gradu, Rade Šerbedžija i njegov Zapadni kolodvor na Stančiću, a after na Arena pozornici bit će u znaku devedesetih uz DJ Knežu.

(Visited 170 times, 1 visits today)

Komentari