Istaknuto
21.09.2018.

Uoči početka nove kazališne sezone u Satiričkom kazalištu Kerempuh, razgovarali smo s redateljem Bobom Jelčićem o jednoj od najboljih prošlosezonskih predstava, njegovom autorskom projektu "Govori glasnije!".

16.09.2018.

Novi ravnatelj zagrebačke Opere prvi je stranac na tom mjestu od samostalnosti Hrvatske. Otkrio nam je na što će staviti naglasak u svom četverogodišnjem mandatu, ali i za koji nogometni klub navija te što mu je skriveni talent.

Glazba

Špancirfest: Na Stančiću sviraju Pankrti, Rambo Amadeus, Detour i brojni drugi

17.06.2015. Tim HrvaćaninFoto: Press

Jedno od najposebnijih obilježja Špancirfesta je pozornica na Trgu Miljenka Stančića u središtu gradske jezgre Varaždina, koje od početka festivala Varaždincima i gostima nudi besplatne koncerte hrvatskih i world music izvođača. Špancirfest je objavio cijeli ovogodišnji program na Stančiću, na kojem će se koncerti održavati svih deset dana trajanja festivala.

Program će u petak, 21. kolovoza, otvoriti Nouvelle Vague, bend koji u bossa nova stilu obrađuje poznate hitove punka i novog vala 70-tih i 80-tih godina 20. stoljeća. Dan poslije u Varaždin dolaze originalni punkeri. Nakon cijele vječnosti stižu kultni ljubljanski Pankrti, začetnici punk pokreta u Jugoslaviji i jedan od najvažnijih aktera popularne kulture na našim prostorima. Prvi će vikend u nedjelju zatvoriti Džambo Aguševi Orchestra, nazvan prema svojem osnivaču, legendardnom trubaču Koci Aguševu, a koji će na Špancirfest donijeti strastvene zvukove balkanske, romske i turske glazbe s primjesama jazza i swinga.

Nakon tradicionalnih balkanskih zvukova, u ponedjeljak, 24. kolovoza, stiže ultra-moderna slovenska atrakcija The Stroj. Sami sebe nazivaju urbanim plemenom, kao instrumente koriste razne odbačene bačve, alate i dijelove strojeva, a svoje ritmične rituale uz pratnju pirotehnike izvode na najluđim mogućim mjestima poput napuštenih rudnika, kamenoloma, praznih tvorničkih hala ili prerađenih autobusa.

Post-industrijske zvukove i ritmove će u utorak ublažiti Miroslav Evačić i Čardaš Blues Band, autentični podravski blues kao jeka zvuka delte Mississipija. Još jedan europski eho američke glazbe ponudit će švedski Movits!, koji će u srijedu, 26. kolovoza, na Stančiću predstaviti svoj swing-hop-hop zvuk.

U četvrtak će se u Varaždin vratiti francuska atrakcija La Fanfare en Petard, kojih se varaždinski ljubitelji glazbe sjećaju po izvrsnom nastupu od prije nekoliko godina. Ovi momci miješaju sve što je moderno uz čvrsti ritam, cool vokal i minimalističke brass dionice.

Drugi vikend Špancirfesta 28. kolovoza će otvoriti francuski Alžirac Rachid Taha, proslavljen po miješanju rocka, popa i autentičnog alžirskog “Raï” zvuka, a dvije finalne večeri rezervirane su za dvije velike zvijezde. Najprije će u subotu Stančić rasturiti Rambo Amadeus s Two Winnetous and one more, a u nedjelju, 30. kolovoza, festivalski će program zatvoriti izvrsni zagrebački Detour, jedan od trenutačno najboljih hrvatskih pop bendova.

Ulaznice za koncerte na Starom gradu još su uvijek u prodaji za 199 kuna. Na glavnoj pozornici Špancirfesta ove će godine nastupati Parov Stelar Band, Gogol Bordello, Dubioza kolektiv, Bajaga, S.A.R.S., Bad Copy, Edo Maajka, Dječaci, High5, Jonathan i nekoliko izvođača koji uskoro biti najavljeni.

(Visited 222 times, 1 visits today)

Komentari