Istaknuto
20.02.2019.

Vrijeme čitanja: 1 minuta U rubrici Nova glazba ponovno smo izdvojili najzanimljivije aktualne singlove ovog tjedna, a vi odaberite svog favorita.

06.02.2019.

Vrijeme čitanja: 8 minute Napokon smo prestali krivo pisati datume na dokumentima, šarati te osmice i s prvim točno zapisanim u 2019., jednom za svagda smo se pozdravili s prethodnom - 2018. Bila je, podsjetit ćemo vas, u najmanju ruku histerična, shizofrena i - vrlo plodonosna.

Film

Spas u rukama hrabrih (“Samira”, C. A. Rolfes)

18.10.2016. Filip KušterFoto: facebook.com/SamiraFilm
Vrijeme čitanja: 3 minute

Kratki film Samira redateljice Charlotte A. Rolfes bavi se problemom pojedinca koji se nalazi usred imigrantske krize u Njemačkoj te je prisiljen donositi odluke koje će se reflektirati na ostatak njegova života. Rolfes je u sedamnaest minuta kroz karakterizaciju glavnog lika Janoscha prikazala široki spektar njegovih emocija, ali i osoba s kojima je (ne)izravno povezan. Radnja je smještena u najvećem njemačkom lučkom gradu Hamburgu koji se zaobilaznim putem nalazi na pravcu kretanja migranata prema sjevernim zemljama, a Janosch se nalazi u ulozi prevoditelja kada je potrebno afričku izbjeglicu izmamiti iz sobe na brodu u koju se sakrila. Nakon što na prevaru pridobije njezino povjerenje, a policijski službenici obave svoju dužnost, shvaća da u sobi u kojoj se nalazila postoji još jedno ljudsko biće.

Pružena prilika

U vrlo nezavidnoj situaciji gdje treba odlučiti gdje će s djetetom koje još ne može hodati, odluči ga zadržati samo preko noći u svojem stanu, a zatim ga drugo jutro odvesti na aerodrom biološkoj majci. Situaciju ne poboljšava Janoschov partner Sebastian koji u stanu odmah preuzima brigu oko djeteta i ponaša se kao da će boraviti kod njih dulje vrijeme. Oba protagonista na početku imaju različiti odnos prema djetetu koje je prisiljeno preživjeti bez majke.

Tako je Lucas Prisor u ulozi prevoditelja puno hladniji i (ne)odlučniji što učiniti sljedeće, ali kao da se slika partnerove topline prema djetetu na kraju prelomi u odluci kako ispravno postupiti. Treći bitan akter kratkog filma je djetetova majka koja čini sve kako bi osigurala svojem potomku nešto bolju budućnost. To čini na vrlo težak način, prešutno i s velikim probojem emocija koje odnosi natrag u svoju staru državu, u koju se prisilno vraća bez svoje kćeri.

Foto: facebook.com/SamiraFilm

Foto: facebook.com/SamiraFilm

Redateljica nam kroz film postavlja bitna pitanja vezana uz odnos prema izbjeglicama. Aktualna situacija ne dopušta nam ignoriranje problema i zatvaranje u svoja četiri zida. Prilika koju je Janosch pružio malenoj djevojčici ujedno je i njegova isprika majci zbog „izdaje“ na brodu.

Tehnička dotjeranost

Film je višeslojan i kompleksan, ali s tehničke strane nalazi se u problemu da je prisiljen pratiti jednog lika, pa se ujedno ne dopušta dublji pogled na ostatak scene i ostale protagoniste.  Situacije u kojima se likovi nalaze većinom su prostori iz kojih odiše atmosfera koja odgovara dramskoj situaciji koja se pred nama odigrava. To su prvo skučeni i tamniji prostori u kojem prevladavaju hladne boje.

Drugi dio filma donosi toplu atmosferu doma, a treći nešto širi pogled na više situacija u kojem imamo i jedan panoramski pokret kamerom. Kamera suvereno prati glavnog lika, ali dopušta kratka predstavljanja ostalih, i u to malo vremena uspijeva doprinijeti složenosti ostalih karaktera. Kako nam je cijela situacija oko imigrantske krize dovoljno bliska jer smo i sami sudionici (barem ljudski i teritorijalno), efekt koji film postiže u malo minuta vrlo je izražen.

Mogućnosti koje su nam pružene je barem malo empatije i pomoći onima koji su se našli u nezavidnoj situaciji, koja u velikoj mjeri prelazi naše mogućnosti veće intervencije i dugoročnog oporavka. Ozbiljna tema na trenutke je pretvorena  u dramsku kritiku svima onima koji ignoriraju stanje na područjima zapadne Azije i Afrike, dok s druge strane čini pomak u stanju uma koji potreban kod svakog pojedinog Europljanina, kako bi na kraju kolektiv nadvladao zatvorenost i nazadovanje. Više o filmovima koji se bave problemom izbjegličke krize možete pročitati na linku.

(Visited 75 times, 1 visits today)
Što misliš o ovom filmu?

Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!

0%
1
2
3
4
5

(4 votes, average: 3.500 out of 5)

Komentari