Istaknuto
21.09.2018.

Uoči početka nove kazališne sezone u Satiričkom kazalištu Kerempuh, razgovarali smo s redateljem Bobom Jelčićem o jednoj od najboljih prošlosezonskih predstava, njegovom autorskom projektu "Govori glasnije!".

16.09.2018.

Novi ravnatelj zagrebačke Opere prvi je stranac na tom mjestu od samostalnosti Hrvatske. Otkrio nam je na što će staviti naglasak u svom četverogodišnjem mandatu, ali i za koji nogometni klub navija te što mu je skriveni talent.

Film

Spirited Away kao prikrivena priča o prostituciji?

17.09.2014. Marija Vukšić
http://imgur.com/k7Zttkz

http://imgur.com/k7Zttkz

Internetom kruži post u kojem jedna osoba objašnjava svoju zainteresiranost za simbol ゆ (yu) koji piše na ulaznim vratima u kupelj u crtiću Spirited Away.. Nakon malo istraživanja, pokazalo se da se taj simbol koristio na ulazu u japansku kupelj. Riječ “yu” prevedeno znači “topla voda”, stoga ima smisla da se nalazi na ulazu u kupelj, zar ne? Tijekom Edo perioda (17.-19.stoljeće u Japanu) javne kupelji postale su popularne među muškarcima zato jer su žene koje su radile tamo također nudile i seksualne usluge. Žene su bile poznate kao 湯女 ili “yuna” što doslovce prevedeno znači “žena tople vode”, a tako su se nazivale i radnice u  kupelji iz crtića. Kupelji su istovremeno bile i bordeli, a žena koja je vodila bordel nazivala se Yubaba što je također ime zle vještice koja upravlja kupelji u Spirited Away. Ona natjera Chihiro da promijeni svoje ime u Sen, slično kao što prostitutke nikad ne koriste svoje pravo ime.

No-Face stalno nudi novce Chihiro, a to se može protumačiti kao da je pokušava kupiti. Također je zanimljivo da su gosti kupelji isključivo Otokogami ili muška božanstva. Chihirini roditelji pretvore se u svinje nakon što su se prejeli tuđom hranom bez da su je platili stoga se Chihirin posao u kupelji može protumačiti i kao otplata dugova njezinih sebičnih roditelja. Miyazaki je navodno u intervjuu potvrdio tu teoriju i objasnio da je time pokušao otvoriti temu naglog razvoja seksualne industrije u Japanu i naglasiti činjenicu da su djeca u sve ranijoj dobi izložena takvim temama. Napominje da crtić ne treba shvatiti kao kritiku prostitucije.

(Visited 149 times, 1 visits today)

Komentari