Istaknuto
13.04.2018.

The Gentleman novo je ime na našoj glazbenoj sceni, no osoba koja se skriva iza tog imena već je duže vrijeme poznata publici. Iza pseudonima krije se Marko Lucijan Hraščanec, školovani i talentirani glazbenik koji svoj istoimeni album prvijenac promovira 13. travnja u kazalištu Mala scena. Povodom toga saznali smo koliko je dugo radio na projektu The Gentleman, zašto album promovira u kazalištu i još mnogo toga.

02.04.2018.

Možda bi "Govori glasnije!" mogao biti "mega angažirani hrvatski politički teatar", ali Bobo Jelčić svjestan je stvarne moći kazališta pa zato sve pretvara u dobru satiru i radije se bavi svakodnevicom maloga čovjeka i njegovim malim-velikim problemima.

Knjige

Spolne orijentacije i seksualnost u književnim djelima

15.06.2014. Paula Osojnik
foto: facebook.com

foto: facebook.com

U posljednje je vrijeme naša svakodnevica jednostavno preplavljena temama, akcijama, raspravama i brojnim mišljenjima o homoseksualnosti. Potaknuti ridikuloznim referendumima kojima se ljudima gay orijentacije žele zabraniti neka od temeljnih ljudskih prava (kao i pravo na ozakonjenu ljubav te stvaranje obitelji), sigurno se svaki pojedinac barem jednom našao u promišljanju ili dijeljenju svojih ideja i frustracija oko ove teme. Ogorčeni homofobi, ovaj će članak vjerojatno samo preletjeti pogledom ili pak potpuno ignorirati, no svi iole liberalnijeg stajališta u glavi možda ipak zastanu i „usude“ se doznati kako je homoseksualnost (a time i biseksualnost, transseksualnost itd) prikazivana u književnoj umjetnosti te kako je od prvih zapisa o istospolnoj ljubavi društvo napredovalo do te mjere da je danas LGBT beletristika tražena i čitana od strane seksualno heterogene publike.

Pretakanje misli o istospolnoj ljubavi na brojne stranice knjiga, piscima je u početku služilo kao bijeg od surove stvarnosti u kojoj su takvi individualci često podcijenjeni. Autori LGBT beletristike su pišući o toj temi tražili svojevrsno poštovanje, priznanje i razumijevanje. Najstariji zapisi o ljubavi među istim spolom pojavili su se još u antičkoj Grčkoj. Platon, koji je smatran homoseksualcem, u to je doba napisao filozofski tekst koji kroz molitve bogu Erosu, ljubav definira kao osjećaj slobodnog izbora usmjeren prema kome god pojedinac poželi, a vrhovna svrha ljubavi je postati ljubitelj mudrosti koja nas uči kako istospolni parovi osjećaju, žele i ljube jednako kao i ostali.

Jedan od najpoznatijih romana koji je progovorio o homoseksualnoj ljubavi je Slika Doriana Graya (The Picture of Dorian Gray). Danas omiljena i hvaljena, ova je knjiga slavnog  Oscara Wildea svojedobna podigla brojne kontroverzije te su je u mnogim izdanjima (uključujući i prvotno) cenzurirali. Priča govori o mladom narcisoidnom Dorianu koji postaje opčinjen hedonizmom te se upušta u niz moralnih i nemoralnih užitaka.  U 19. stoljeću, kada je knjiga izdana, ova je tema izazvala brojna sporna mišljenja, no zapamćena je kao jedno od eksplicitnijih gay izdanja.

foto: facebook.com

foto: facebook.com

Do 20. su stoljeća pisci gay beletristike bili u nepovoljnom položaju, često kritizirani od strane publike i kontroverznih pojedinaca, no kroz godine je ta tema ipak, barem dijelom,  postala prihvatljiva u društvu. Među najpoznatijim svjetskim autorima tog doba ističe se James Baldwin, čiji je prvi roman Giovannieva soba (Giovanni’s Room) ostao zapamćen kao bitno djelo homoseksualne književnosti. Ono govori o pariškom Amerikancu koji kroz razne priče i događaje progovara o svojim osjećajima i frustracijama zbog brojnih veza s ostalim muškarcima od kojih je najzapamćeniji Talijan Giovanni. Knjiga je 1999. godine uvrštena u top 100 najboljih gay i lezbijskih djela, a svojom neobičnom tematikom poziva čitatelje na suosjećanje i empatiju. Osim Baldwina, ugledni gay autor dvadesetog stoljeća je i Gore Vidal. U svojim je djelima progovarao kako termini “homoseksualnost” i “heteroseksualnost” ne bi ni trebali postojati te kako bi se velika većina trebala definirati kao panseksualci – osobe romantične, fizičke i seksualne privlačnosti prema svima jednako, bez obzira na spol ili identitet. Vidalovo najpoznatije književno ostvarenje je djelo Grad i Pilar (The City and the Pillar).

Trenutno 21. stoljeće većinu je LGBT beletristike plasiralo na vodeće mjesto među čitateljima te su djela tog spektra tema prihvaćena s većim uvažavanjem, poštovanjem i zanimanjem. Najpoznatiji svjetski pisci koji progovaraju o toj temi su Alan Hollinghurst, autor nagrađivanog djela Linija ljepote (The Line of Beauty), Michael Cunningham (autor knjige SatiThe Hours, koja je nagrađena Pulizerovom nagradom, a 2002. ekranizirana u istoimeni hit film)  te Michael Chabon, autor nagrađivanog djela Pitsburske misterije (Mysteries of Pittsburgh). Svi spomenuti autori deklarirali su se kao pripadnici LGBT zajednice te su u spomenutim književnim ostvarenjima progovorili seksualnosti, seksualnoj privlačnosti, ljubavi i sl.

Kako to obično biva s lijepom našom, Hrvati u svemu, pa tako i u razvitku LGBT beletristike kaskaju za ostatkom svijeta. Prvi hrvatski gay roman Berlinski ručnik  izdan je tek 2006. godine, a napisao ga je novinar Dražen Ilinčić. Knjiga o homoseksualcima koji nas kroz priču vode svojim brojnim avanturama s još brojnijim muškarcima, podigla je medijsku prašinu, a roman je naveliko kupovan i među heteroseksualnom publikom. Spomenuto je djelo nadahnuto prvim srpskim gay romanom Staklenac, autora Uroša Filipovića. Dvije godine nakon Berlinskog ručka, izdan je i drugi hrvatski gay roman  – Na mom Ikea kauču, autora Luke Marića. Prva dva romana uvelike su služila kao vjetar u leđa brojnim piscima LGBT beletristike koji se s vremenom odvažavaju na sve veći broj djela homoseksualne tematike. Među  književnim ostvarenjima ističe se zbirka 36 pripovijedaka Poqueerene priče, izdana od strane udruge Queer Zagreb te zbirka priča Destruktivne kritike i druge pederske priče, čiji je autor Gordan Duhaček.

foto: ziher.hr

foto: ziher.hr

S obzirom na referendume koji potiču mržnju i nedostatak tolerancije, Hrvatskoj su vjerojatno potrebne još brojne godine, ali i autori i djela LGBT beletristike kako bi ova tema postala prihvatljiva svima. Svi tolerantni pojedinci ne trebaju još puno uvjeravanja i zasigurno će barem umno dati podršku pripadnicima LGBT zajednice. Za sve one čija se tvrda kora netolerancije i diskriminacije prema gay populaciji i dalje ne može razbiti,  ostaje nada da će hrvatski kao i strani gay autori svojim nadolazećim djelima barem baciti bubu u uho, kako bi ta tema postala općeprihvaćenom, a ljudi malo popustljiviji. Osim zabavnih priča koje LGBT beletristika nudi, brojne nas knjige mogu podučiti kako homoseksualnost, unatoč mišljenju koji nam se u posljednje vrijeme pokušava nametnuti, nije ništa loše/zarazno/ubojito/nedopustivo i sl.

 

 

(Visited 325 times, 4 visits today)

Komentari