Istaknuto
10.10.2018.

Ziherova rubrika glazbenih noviteta ažurirana je, a i mi smo ažurni svake srijede u pregledu aktualnih singlova i videospotova. Od ove srijede ti odlučuješ koja nova stvar je top, a koja flop.

09.10.2018.

Jedna od ove tri napete knjige može biti vaša!

Vizart

Sretan rođendan, Frida!

06.07.2013. Jurica Mlinarec
Foto: facebook.com

Foto: facebook.com

Mnogima najdraža, samouka umjetnica s nadrealnim i folk elementima, poznata po hiperemotivnim autoportretima, Frida Kahlo danas bi puhala u 106 svijeća! Rođena kao Magdalena Carmen Frieda Kahlo y Calderón u Mexico Cityju 1907. godine odrastala je sa tri sestre u vrlo živopisnom djelu tog meksičkog grada (i u vrlo živopisnom razdoblju).

Vrlo rano snašle su je razne bolesti, a u tinejdžerskim godinama doživjela je autobusnu nesreću koja joj je promijenila život. Počela je slikati, gipsevi koji su obavili cijelo njezino tijelo postalo je mini platno za Fridu. Slikala je sebe jer “ja sam osoba koju najbolje poznajem” poznata je njezina izjava.

Napušta krevet te će brzo početi osvajati okolinu emotivnim slikama, folk i nadrealnim motivima, žarkim i šarenim elementima, a uskoro upoznaje osobu s kojom će izgraditi vrlo buran odnos. Kao mlada umjetnica koja želi znati postoji li karijera za nju u umjetnosti upoznaje Diega Riveru, tada već iznimno cijenjenog meksičkog umjetnika.

Zdrastveni problemi stigli su je prije njenog osvajanja svijeta, poginula je 1954. godine kao 47-ogodišnjakinja, a konačna priznanja dočekala su je u osamdesetim godinama. Umjetnički radovi danas su rasprostranjeni po mnogim galerijama i muzejima, ali i filmovi, knjige, glazba koji su inspirirani životom Fride Kahlo nalažu nam proslavimo. Sretan rođendan, Frida!

(Visited 101 times, 1 visits today)

Komentari