Istaknuto
20.03.2019.

Vrijeme čitanja: 2 minute U rubrici Nova glazba ponovno smo izdvojili najzanimljivije aktualne singlove ovog tjedna, a vi glasanjem odaberite svog favorita.

18.03.2019.

Vrijeme čitanja: 7 minute Po završetku svakog mjeseca primit ćemo se posla i skupit ćemo nedavno izašle albume koje smo slušali na jedno mjesto. U veljači su nam kroz player prolazili Šumovi protiv Valova, Paul The Walrus, Stephany Stefan, Crvi, Akademija, Die Zoone, S kim ja radim i Kojoti.

Knjige

Sretan rođendan, gospodine Dahl!

13.09.2014. Hrvoje KorbarVrijeme čitanja: 2 minute
Foto: roalddahl.wikia.com

Foto: roalddahl.wikia.com

Na današnji dan 1916. rođen je Roald Dahl, britanski pisac norveškog podrijetla, koji je stvorio neke od najljepših priča dječje književnosti. Čovjek prilično burne biografije, koja uključuje i služenje u britanskom zrakoplovstvu tijekom Drugog svjetskog rata te diplomatsku karijeru u razdoblju poslije rata, napisao je i dva romana za odrasle te niz kratkih priča koje su objavljene u desetak različitih zbirki i izbora. The Times ga je stavio na 16. mjesto svoje liste najznačajnijih britanskih pisaca 20. stoljeća, a tijekom svog života osvojio je niz priznanja za životno djelo.

Svoje poznate Gremline zamislio je u propagandne svrhe u suradnji s Waltom Disneyjem, koji je trebao snimiti film prema njegovoj priči. Film je snimljen tek 80-ih godina i to u režiji Stevena Spielberga, ali je on utemeljen samo na nekim motivima izvornog Dahlovog teksta, koji je prije svega imao jaku propagandnu poruku. Njegova druga knjiga za djecu, James and the Giant Peach, odvela je malene u svijet čudesne gigantske breskve kroz čije nadrealne krajolike putuje naslovni junak i doživljava razne pustolovine. Njegovo najpoznatije djelo, Charlie i tvornica čokolade, izdano je 1964. te je doživjelo dvije ekranizacije, od čega je suvremenoj publici svakako poznatije ono u kojem ekstravagantnog tvorničara Willyja Wonku glumi Johnny Depp. Priča o siromašnom dječaku koji dobije priliku obići čudesnu tvornicu čokolade u društvu svojih pet razmaženih vršnjaka prožeto je crnim humorom Roalda Dahla i izuzetno duhovitim pjesmicama koje je u hrvatskom prijevodu izvrsno preveo Luko Paljetak. Ekranizaciju je doživio i roman Matilda čija je glavna junakinja djevojčica natprosječnih, čak čudesnih sposobnosti prisiljena da se sukobi sa zlom ravnateljicom svoje škole, gospođicom Trunchball. Naposljetku, vrijedi spomenuti i Vještice, još jedan roman s elementima fantastike o tajnom društvu vještica koje mrze djecu i žele ih uništiti. Osim ekranizacije s Anjelicom Houston, ovaj roman su u dječju operu pretvorili norveški skladatelj Marcus Paus i njegov otac Ole Paus.

Dahl je autor triju zbirki šaljivih stihova za djecu, među kojima ističemo Revolting Rhymes u kojoj se poigrao klasičnim bajkama braće Grimm naglasivši njihovu mračnu stranu, pa je zapravo upitno hoće li se tim pjesmicama više smijati djeca ili odrasli. Uz svoj književni rad, Dahl je radio i na filmskim scenarijima, među kojima ističemo dvije adaptacije djela Iana Fleminga – scenarije za film o Jamesu Bondu You Only Live Twice i mjuzikl Chitty Chitty Bang Bang s legendarnim Dickom Van Dykeom u glavnoj ulozi.

Dahl je preminuo u studenom 1990. ostavivši iza sebe velik opus kultnih dječjih knjiga, od kojih je većina dostupna i u prijevodima na hrvatski izdanih u legendarnoj Hit Junior biblioteci nakladničke kuće Znanje. Povedite svoju mlađu braću i sestre u knjižnice, potražite Dahlove knjige i sigurno vas čekaju sati smijeha i uživanja u sjajnoj književnosti za djecu.

(Visited 101 times, 1 visits today)

Komentari