Istaknuto
22.04.2018.

Iza imena Tyger Lamb stoji zagrebačka četvorka čiji je prvijenac "Born Into This" na putu. Album još nije vani, no mnoga vrata već su im otvorena. Upoznajte se s njima dok su još polu-anonimni i nepoznati, prije koncerta 3. svibnja u Vintage Industrial Baru.

13.04.2018.

The Gentleman novo je ime na našoj glazbenoj sceni, no osoba koja se skriva iza tog imena već je duže vrijeme poznata publici. Iza pseudonima krije se Marko Lucijan Hraščanec, školovani i talentirani glazbenik koji svoj istoimeni album prvijenac promovira 13. travnja u kazalištu Mala scena. Povodom toga saznali smo koliko je dugo radio na projektu The Gentleman, zašto album promovira u kazalištu i još mnogo toga.

Knjige

Sretan rođendan Ivani Brlić-Mažuranić!

18.04.2013. Marta Reljanović
Foto: wikipedia.org

Foto: wikipedia.org

Najpoznatija hrvatska dječja književnica Ivana Brlić-Mažuranić rođena je na današnji dan 1874. godine u Ogulinu.  Rodom iz obitelji velikih književnika i političara (djed joj je bio Ivan Mažuranić, hrvatski ban i pjesnik, a baka Aleksandra sestra jezikoslovca i pjesnika Dmitrija Demetra), dobila je izvrsno obrazovanje i počela pisati vrlo rano, iako je prvo djelo objavila tek 1902. (Valjani i nevaljani, koje je izdala u vlastitoj nakladi). Sa samo petnaest godina udala se za odvjetnika i političara Vatroslava Brlića i preselila u Brod na Savi (danas Slavonski Brod) gdje je provela i ostatak svog života. Odgojena je u narodnom duhu te je uz supruga bila članica narodnog pokreta, a biskup Strossmayer dodijelio joj je medalju za protumađaronska nastojanja.

Povodom stote obljetnice objavljivanja Čudnovatih zgoda šegrta Hlapića (koji je i najobjavljivaniji hrvatski roman uopće) ove godine se u Slavonskom Brodu održava od 14. do 20. travnja  manifestacija U svijetu bajki Ivane Brlić-Mažuranić na kojoj će sudjelovati brojni vrtići, škole i udruge iz grada putem raznih priredbi, radionica i predavanja. U Slavonskom Brodu književnica je napisala sva svoja djela, a ova manifestacija nastavlja tradiciju dječjih susreta u znak sjećanja na autoricu koji u tom gradu traju od 1970.

Kao dječja književnica Ivana Brlić-Mažuranić hvaljena je u Hrvatskoj i svijetu te ju je HAZU više puta predlagala za Nobelovu nagradu, a 1937. primila ju je za svog dopisnog člana kao prvu ženu kojoj je dana takva čast. Pozornost kritike privukla je romanom Čudnovate zgode šegrta Hlapića, a njezino najslavljenije djelo su svakako Priče iz davnine (1916.) inspirirane slavenskom mitologijom, zbog kojih je zaslužila naslov hrvatskog Andersena. A.G.Matoš njezino stvaralaštvo nezvao je „jedinstvenom sintezom životnog idealizma, naravnosti izraza i delikatnosti rijetkog humora“,  Školska knjiga je 1971. ustanovila književnu nagradu Ivana Brlić-Mažuranić za područje literature za djecu i mlade, a djela su joj prevedena na sve važne svjetske jezike. Umrla je 21. Rujna 1938. u Slavonskom Brodu u šezdeset i petoj godini.

(Visited 139 times, 1 visits today)

Komentari