Istaknuto
17.10.2018.

U rubrici Nova glazba redovito izdvajamo najzanimljivije aktualne singlove i videospotove, a vi birate svog favorita.

16.10.2018.

The Cure, bend koji je u 40 godina dostigao vrh i tu se utaborio, na vlastiti zahtjev nastupa na Exit festivalu.

Knjige

Sretan rođendan Ivani Brlić-Mažuranić!

18.04.2013. Marta Reljanović
Foto: wikipedia.org

Foto: wikipedia.org

Najpoznatija hrvatska dječja književnica Ivana Brlić-Mažuranić rođena je na današnji dan 1874. godine u Ogulinu.  Rodom iz obitelji velikih književnika i političara (djed joj je bio Ivan Mažuranić, hrvatski ban i pjesnik, a baka Aleksandra sestra jezikoslovca i pjesnika Dmitrija Demetra), dobila je izvrsno obrazovanje i počela pisati vrlo rano, iako je prvo djelo objavila tek 1902. (Valjani i nevaljani, koje je izdala u vlastitoj nakladi). Sa samo petnaest godina udala se za odvjetnika i političara Vatroslava Brlića i preselila u Brod na Savi (danas Slavonski Brod) gdje je provela i ostatak svog života. Odgojena je u narodnom duhu te je uz supruga bila članica narodnog pokreta, a biskup Strossmayer dodijelio joj je medalju za protumađaronska nastojanja.

Povodom stote obljetnice objavljivanja Čudnovatih zgoda šegrta Hlapića (koji je i najobjavljivaniji hrvatski roman uopće) ove godine se u Slavonskom Brodu održava od 14. do 20. travnja  manifestacija U svijetu bajki Ivane Brlić-Mažuranić na kojoj će sudjelovati brojni vrtići, škole i udruge iz grada putem raznih priredbi, radionica i predavanja. U Slavonskom Brodu književnica je napisala sva svoja djela, a ova manifestacija nastavlja tradiciju dječjih susreta u znak sjećanja na autoricu koji u tom gradu traju od 1970.

Kao dječja književnica Ivana Brlić-Mažuranić hvaljena je u Hrvatskoj i svijetu te ju je HAZU više puta predlagala za Nobelovu nagradu, a 1937. primila ju je za svog dopisnog člana kao prvu ženu kojoj je dana takva čast. Pozornost kritike privukla je romanom Čudnovate zgode šegrta Hlapića, a njezino najslavljenije djelo su svakako Priče iz davnine (1916.) inspirirane slavenskom mitologijom, zbog kojih je zaslužila naslov hrvatskog Andersena. A.G.Matoš njezino stvaralaštvo nezvao je „jedinstvenom sintezom životnog idealizma, naravnosti izraza i delikatnosti rijetkog humora“,  Školska knjiga je 1971. ustanovila književnu nagradu Ivana Brlić-Mažuranić za područje literature za djecu i mlade, a djela su joj prevedena na sve važne svjetske jezike. Umrla je 21. Rujna 1938. u Slavonskom Brodu u šezdeset i petoj godini.

(Visited 153 times, 1 visits today)

Komentari