Istaknuto
19.10.2017.

Večeras se u Francuskom paviljonu otvara izložba međunarodno priznate multimedijalne umjetnice OKO, povodom čega smo ukratko popričali s autoricom.

11.10.2017.

Boris Svrtan, ravnatelj kazališta Gavella, otkrio nam je planove za izgradnju nove kazališne dvorane u koju će se smjestiti novopokrenuta Scena 121, a prokomentirali smo i ovogodišnje Gavelline večeri, novu Gavellinu sezonu te sve veći broj mladih glumaca i redatelja koji surađuju s Gavellom.

Knjige

Sretan rođendan, James Patterson

22.03.2013. Tea Parać
Foto:http://www.facebook.com/jamespatterson01

Foto:http://www.facebook.com/jamespatterson01

James Patterson danas slavi 66. rođendan. Američki pisac posvetio se pisanju 1996. godine nakon što je odustao od oglašavanja. Prvo djelo izdao je 1976. godine po ime The Thomas Berryman Number, ali najviše ga je proslavio lik Alexa Crossa, napeta serija trilera o forenzičaru, kojeg je utjelovio Morgan Freeman u filmovima Kolekcionar, te Paukova zavjera.

Neka od njegovih poznatih djela su Prve žrtve, Druga prilika, Suzannin dnevnik za Nicholasa. Surađivao je i s Maxine Paetro i Andrewom Grossom. Često je bio kritiziran, nikada nije krio da ima suradnike, ali nije se znalo koliko je sam pisao, a koliko suradnici, jer oni o tome nisu smjeli govoriti.

foto:http://www.facebook.com/pages/Alex-Cross-novel-series

foto:http://www.facebook.com/pages/Alex-Cross-novel-series

U jednom intervju StephenKing ga je opisao kao užasnog, ali veoma uspješnog pisca. Kako bilo da bilo, ne može mu se osporiti da je izrazitoo produktivan i brz autor: u 2011. godini objavio je deset od ukupno 17 knjiga dogovorenih navodno 150 milijuna dolara vrijednim ugovorom s izdavačkom kućom Hachette.

Našao se na prvome mjestu liste najbolje plaćenih pisaca svijeta časopisa Forbes, zaradivši u razdoblju od svibnja 2010. do travnja 2011. 84 milijuna dolara, dok je konkurent Stephen King na trećem mjestu, a J. K. Rowling nije dospjela među prvih 10.

Patterson je osnovao the James Patterson Page Turner Awards u 2005. te donirao preko 100,000 dolara tvrtkama, školama i drugim institucijama kako bi pronašli način da šire uzbuđenje koje nose knjige i čitanje.

Pojavio se u seriji The Simpsons, te u seriji Castle, nekoliko puta u ulozi samoga sebe. Napisao je 69 romana od 1976. godine. Drži rekord The New York Timesa za najbolje prodavaniju tvrdoukoričenu fikciju. Prodao je preko 260 milijuna kopija, a nekoliko zadnjih godina više  nego što su Stephen King, John Grisham i Dan Brown zajedno.

Komentari