Istaknuto
21.06.2018.

"Katalonac" je naizgled neobavezna predstava koja će znalački nenametljivo, zakrivena smijehom, u gledatelju zatitrati neke mnogo dublje žice, vrlo aktualne u našem društvu.

20.06.2018.

Kolektiv emge prošle se godine na 14. Velesajmu kulture bavio pitanjem revitalizacije i prenamjene prostora zagrebačkih kinodvorana, u sklopu čega je nastala izložba "Kino 041 – pogled na prošlost i sadašnjost zagrebačkih kinodvorana". Izložba je ponovno postavljena na ovogodišnjem Design Districtu, što je bio povod za razgovor s Tenom Bakšaj, jednom od članica kolektiva.

Vizart

Sretan rođendan Salvadoru Dalíju, čovjeku koji se bojao skakavaca!

11.05.2013. Eleonora Glišić
Foto: facebook.com/ Salvador Dali

Foto: facebook.com/ Salvador Dali

Slavador Dalí, slavni španjolski nadrealist i brkati otkačenjak, na današnji dan slavio bi svoj 109. rođendan. Ne samo zbog upečatljivih djela u kojima je snove prenosio na platno, već i zbog svog specifičnog izgleda i karaktera poznat je i onima koje likovna umjetnost općenito baš i ne zanima. Salvador se na prvi pogled čini kao vrlo zanimljiv tip, a to je i bio. Sigurno već znate neke činjenice o njemu, ali jeste li znali da je imao ogroman strah od skakavaca i bacila? Da je obožavao što se njegova Gala tri puta dnevno preoblačila? Da se bojao izlagati svoja stopala? Da je bio praznovjeran i zato uz sebe nosio komad drvenog splava? Da mu je nadimak bio “Avida Dollars” što bi značilo željan dolara? Da je bio opsjednut Hitlerom kojeg je često sanjao kao ženu?

Da, Salvador Dalí bio je totalni čudak. Njegov su neobičan izgled zamijetili i iskoristili autori mnogih crtanih filmova, stripova, dječjih emisija i filmova. Oni su Dalíja često zamišljali u ulogama negativaca koji su velikom broju djece zasigurno ostali u sjećanju. Sesame Street imao je svog Salvadora Dadu, crtani film “Dudley Do-Right” zlikovca Snidelya Whiplasha, zatim Dick Dastardly iz crtića “Dastardly and Muttley in Their Flying Machines”, zlikovac Bowler Hat Guy iz crtića “Meet the Robinsons”, Waluigi iz igrice “Super Mario”, Peculiar Purple Pieman iz crtića “Porcupine Peak”, Sinestro iz stripa “Green Lantern”, Jaffar iz Disneyevog “Aladdina” i Kapetan Kuka iz crtanog filma o Petru Panu. Sami procjenite koji od ovih likova, inspiriranih Dalijem, najviše nalikuje na njega.

(Visited 331 times, 1 visits today)

Komentari