Istaknuto
20.03.2019.

Vrijeme čitanja: 2 minute U rubrici Nova glazba ponovno smo izdvojili najzanimljivije aktualne singlove ovog tjedna, a vi glasanjem odaberite svog favorita.

18.03.2019.

Vrijeme čitanja: 7 minute Po završetku svakog mjeseca primit ćemo se posla i skupit ćemo nedavno izašle albume koje smo slušali na jedno mjesto. U veljači su nam kroz player prolazili Šumovi protiv Valova, Paul The Walrus, Stephany Stefan, Crvi, Akademija, Die Zoone, S kim ja radim i Kojoti.

Knjige

Sretan rođendan Stephenu Kingu, kralju horora!

21.09.2014. Tijana ŽivkoVrijeme čitanja: 2 minute
Foto: facebook.com

Foto: facebook.com

Na današnji dan 1947. godine rođen je Stephen King, pisac poznat po svojim horor romanima. Rođen je u Portlandu, a u dobi od samo dvije godine napustio ih otac te je majka odgojila Stephena i njegova usvojenog brata Davida, nerijetko u teškim uvjetima. King je počeo pisati još kao dijete. U školi je pisao priče temeljene na filmovima koje je nedavno pogledao. U dobi od trinaest godina otkriva kutiju punu očevih starih knjiga, uglavnom horor i znanstveno-fantastičnih priča. Prva njegova objavljena priča je In a Half-World of Terror.

Od 1966. do 1971. studirao je engleski na Sveučilištu u Maineu, gdje piše kolumnu King’s Garbage Truck za studentske novine. U to vrijeme upoznaje Tabithu Spruce, s kojom se ženi 1971. godine. Nakon diplome, zapošljava se kao profesor engleskog jezika u Maineu. Lošeg imovinskog stanja, s obitelji je prisiljen živjeti u prikolici, a kako bi sastavio kraj s krajem piše kratke priče, uglavnom za muške časopise. Ubrzo postaje ovisan o alkoholu, što je problem koji će ga pratiti više od desetljeća. U to vrijeme počinje rad na čak nekoliko romana. Piše roman Carrie za koji je dobio ponudu izdavača od 2.500 dolara što je bila mala svota novca. No, vrijednost romana uskoro biva prepoznata i autorska prava su prodana za 400.000 dolara, a roman je označio početak goleme popularnosti, koja ne jenjava do današnjeg dana.

Foto: facebook.comNakon objavljivanja romana The Tommyknockers, King se odlučio riješiti ovisnosti te je čist i dan danas. No, zadesila ga je druga nevolja. Godine 1999. na njega je naletio kamion te je zadobio teške ozljede: smrskano desno plućno krilo, višestruke frakture desne noge, ozljede glave, slomljen kuk. Tri godine kasnije najavio je odluku o prestanku pisanja, potaknut ozljedama od kojih se nije u potpunosti oporavio, ali, na sreću, nije održao obećanje te ipak nastavlja pisati i objavljuje roman Mobitel.

King je do sada prodao preko 350 milijuna primjeraka svojih knjiga, a najpoznatiji je po svom radu u žanru horor fantastike u kojima demonstrira izvrsno poznavanje povijesti ovog žanra. Mnoge njegove priče adaptirane su u druge medije, kao što su filmovi, TV serije i stripovi. King je napisao i nekoliko knjiga pod pseudonimom Richard Bachman, kao jednu kratku priču gdje je potpisan kao John Swithen. Filmove snimljene po njegovim djelima, poput Zelene milje i Iskupljenja u Shawshanku, mnogi i danas svrstavaju  među najbolje filmove.

Stephen King i dalje neumorno piše, a uskoro izlazi njegov roman Revival koji željno iščekujemo.

(Visited 108 times, 1 visits today)

Komentari