Istaknuto
14.12.2017.

"Star Wars: The Last Jedi" osma je epizoda iz najpopularnije svemirske sage o obitelji Skywalker, ali sve više i nekim novim likovima koji pokušavaju donijeti ravnotežu sili.

06.12.2017.

Ganz novi i Dance_Inn festival udružuju snage u fokusu na suvremenu izvedbenu umjetnost i live art. Festival će donijeti dvije premijeri, nekoliko radionica, tribina i rezidencija, a uoči festivala u Zagrebu gostuje Matthias Lilienthal, producent, kustos i ravnatelj Munchner Kammerspiele.

Knjige

Stephen King uzbunio e-izdavače: Joyland bez digitalnog izdanja

23.05.2013. Ermin Preljević

Foto: facebook.com/Stephen King

Najpoznatiji pisac horora i trilera odlučio se na neobičan potez i zabranio digitalizaciju svoje najnovije knjige Joyland, koja izlazi sljedeći mjesec. Izjavio je kako trenutno nema u planu digitalno izdanje svoje nove knjige i pozvao sve čitatelje da kupe njegovu knjigu u knjižarama. Ipak, naglasio je kako nije isključeno da će roman dobiti online izdanje u budućnosti.

Uzbunilo je to e-izdavače i zbunilo njegove vjerne čitatelje, koji su dosad već navikli na digitalna izdanja Kingovih romana. Tim više što je upravo King svojevrsni pionir online izdavanja, objavljivajući digitalne primjerke svojih romana još od 2000., kada e-izdavaštvo nije bilo stabilno niti popularno tržište kao što je danas.
Te 2000. godine King je izazvao paniku i strah među izdavačkim kućama, kao što obično izaziva među čitateljima sa svojim pričama. Bio je prva “velika riba” na američkom tržištu koja se odlučila na taj potez i postojao je izvjestan strah kako će za sobom povući lavinu i uzrokovati krah “klasičnog izdavaštva”.  Što se djelomice i obistinilo, s obzirom da online tržište knjiga danas godišnje generira oko 3 milijare dolara samo na američkom tržištu, rastući iz godine u godinu i istodobno uzrokujuću pad standarnih naklada i zatvaranje brojnih manjih izdavačkih kuća i knjižara.

Upravo stoga, nakon godina podrške e-izdavačima, čini se neobičnom, u najmanju ruku, odluka da svoj sljedeći veliki naslov povuče s digitalnog tržišta. No, King je obrazložio kako na taj način sada želi podržati manje izdavačke kuće i knjižare, na isti način kao što je to učinio prije 13 godina s digitalnim. Otvoreno je pozvao sve čitatelje da odu u knjižare i podrže njihov rad i postojanje, u nadi kako će tako ponovno oživjeti “kulturu” odlazaka u knjižare. Preostaje samo vidjeti koliko će u toj namjeri biti uspješan.

Foto: Hard Case Crime

Foto: Hard Case Crime

Joyland izdaje Hard Case Crime izdavačka kuća, koja je i prije osam godina objavila Kingovu uspješnicu, Colorado Kid. Neovisna je to izdavačaka kuća poznata po dojmljivim i zanimljivim ilustracijama omota. Vlasnik Hard Case Crimea,  Charles Ardai, upravo je to naveo kao mogući razlog zašto se King odlučio za njih, uz potencijalnu želju za podrškom neovisnog izdavaštva  i autora koji djeluju u sklopu njega.

Komentari