Istaknuto
15.03.2018.

Ususret koncertnoj promociji novog EP-a “Valovi” u Močvari ovog petka razgovarali smo s pjevačicom i gitaristicom Lucijom Ivšić i novim bubnjarem Goranom Nježićem o planovima Punčki, ljetu i uspomenama.

11.03.2018.

"Comic Sans" Nevija Marasovića komičan je prikaz odnosa između oca i sina koji se silno razliku, ali su i silno nalik jedan drugome.

Vizart

Steven Spazuk: Umjetnik koji slika vatrom

31.10.2014. Petra Plivelić
Foto: Tumblr.com

Foto: Tumblr.com

Danas se od svega može napraviti umjetničko djelo. Bilo što može biti inspiracija, a neke tehnike su gotovo nezamislive. Talentirani pojedinci imaju posebnu maštu koja im dopušta da na jedinstven način drugima prikažu slike koje oni sami vide u mašti. Takvim ljudima trebamo reći hvala i odati im počast jer su nam proširili vidike.

Jedan od tih iznimnih pojedinaca je i Steven Spazuk. On je umjetnik koji živi i radi u Quebecu u Kanadi, a svoja djela stvara na jedinstven način. Spazuk koristi čađu svijeće kako bi stvorio elegantne crteže. Nakon polaganja čađe na svoje medije sa svijećom ili bakljom, vrši nagrizanje linija i uzoraka u čađi olovkom ili perom.

Spazuk je proveo posljednjih 14 godina razvijajući i usavršavajući svoju slikarsku tehniku čađe, no proces stvaranja uvijek skriva element spontanosti i improvizacije. Stvara u trenutku, prilagođava se fluidnosti čađe i stvara bujicu slika, sjena i svjetla. Zbog takve tehnike rada Spazuk krajnje koncentrirano traži savršen oblik i hvata neposredan trenutak na platnu.

Foto: Tumblr.com

Foto: Tumblr.com

Fasciniran ljudskim tijelom Spazuk radi izvanredne portrete na poseban način navedenom tehnikom. Naime, on ih radi komad po komad – prikuplja mnoštvo jedinstvenih elemenata koje okuplja u mozaik koji čini portret. Tako okupljeni zajedno elementi imaju posve drugačije značenje i upravo se u tome nalazi metafora. Njegov rad izražava kako je svatko od nas kao pojedinac jedinstven, no ujedno je i sastavni dio ljudske zajednice.

Foto: Facebook.com/steven.spazuk

Foto: Facebook.com/steven.spazuk

Uz ljude, Spazuk je fasciniran i pticama. Smatra ih simbolom slobode i nade. Kako bi ih što vjernije prikazao njihovu delikatnu teksturu oblike u čađi radi upravo perom.

(Visited 183 times, 2 visits today)

Komentari