Istaknuto
13.04.2018.

The Gentleman novo je ime na našoj glazbenoj sceni, no osoba koja se skriva iza tog imena već je duže vrijeme poznata publici. Iza pseudonima krije se Marko Lucijan Hraščanec, školovani i talentirani glazbenik koji svoj istoimeni album prvijenac promovira 13. travnja u kazalištu Mala scena. Povodom toga saznali smo koliko je dugo radio na projektu The Gentleman, zašto album promovira u kazalištu i još mnogo toga.

02.04.2018.

Možda bi "Govori glasnije!" mogao biti "mega angažirani hrvatski politički teatar", ali Bobo Jelčić svjestan je stvarne moći kazališta pa zato sve pretvara u dobru satiru i radije se bavi svakodnevicom maloga čovjeka i njegovim malim-velikim problemima.

Vizart

Što nudi kulturni Beč u adventsko doba?

19.11.2015. Jelena KovačevFoto: Facebook/Albertina museum

Advent se približava, a s njim i vrijeme jednodnevnih izleta u Beč. Privlačne i blještave dekoracije, različiti dućani pogodni za odlične poklone i Sacher torta ne moraju biti jedini razlog zbog kojeg ćete se zaputiti preko granice. Beč ima veliki broj muzeja, s odličnim, bogatim stalnim postavom, ali i zanimljivim aktualnim izložbama koje su navedene u nastavku.

Klimt, Schiele, Kokoschka i žene

Foto: Facebook/Gustav Klimt

Foto: Facebook/Gustav Klimt

Izložba u donjem Belvedereu vrti se oko načina na koji su se trojica austrijskih umjetnika 20. stoljeća bavili pojmom i slikom žene. Boreći se protiv konzervativnosti prikaza prikazivali su ih kroz veo seksualne žudnje. Glavne teme su portret, parovi, majka i dijete te aktovi. Svaki je umjetnik prikazan kroz pedesetak radova. Izložba je otvorena do 28. veljače 2016. Za mlađe od 19 godina ulazak je besplatan.

Farbenrausch u muzeju Leopold

U muzeju Leopold otvorena je izložba njemačkih ekspresionista u jeseni naziva “Farbenrausch” (Ludilo boja). Izloženo je oko trideset portreta i osamdeset radova na papiru  iz kolekcije muzeja Osthaus u Hagenu. Među njima su glavni predstavnici i članovi grupe Brucke, Ernst Ludwig Kirchner, Otto Mueller i Karl Schmidt-Rottluff, ali i predstavnici Neue Kunstlervereinigung Munchen i Blauer Reiter, Gabriele Munter, Alexej von Jawlensky i Franz Marc. Izloženi su i radovi Wasilyja Kandinskog i Augusta Mackea.

Izložba traje do 11. travnja 2016. Ulaznica je 13 eura.

Edvard Munch u Albertini

Foto: Facebook/ Albertina museum

Foto: Facebook/ Albertina museum

Oko 80 najvažnijih radova Edvarda Muncha mogu se vidjeti na izložbi u Albertini. Litografije, bakrorezi i drvorezi predstavljaju pionira ekspresionizma kao grafičara dvanaest godina nakon velike Munchove retrospektive Albertine 2003. godine. Prikupljeni su iz privatnih kolekcija. Posjetitelji mlađi od 19 godina imaju besplatan ulaz.

Romantizam u Albertini

Foto:Facebook/Albertina museum

Foto:Facebook/Albertina museum

Izložba se fokusira na produkciju umjetnosti u devetnaestom stoljeću. Dvije se teme provlače u svjetovima romantizma, komparacija nordijsko-protestantskog i katoličkog romantizma i fokus na stvaralaštvo u Beču i Austriji. Oko 170 radova sakupljeno je iz Albertine, kolekcije grafika Akademije likovnih umjetnosti i internacionalnih posudbi. Caspar David Friedrich, Francisco de Goya, Moritz von Schwind i drugi poznati umjetnici toga razdoblja oslikavaju romantičarsku epohu metamorfičnim krajolikom i romantičnim vidom stvarnosti.

Foto:Facebook/Star wars identities wien

Foto:Facebook/Star wars identities wien

Star War Identities u MAK-u

Za zaljubljenike filmova Georgea Lucasa u Beč dolazi posebna poslastica iz Chicaga. Izložba se otvara u MAK-u baš na vrijeme za izlazak “Star Wars:Episode VII- The Force Awakens“, 17. prosinca. Oko dvjesto izložaka iz obje trilogije, animiranog filma i serije složeno je s modelima, kostimima i umjetničkim djelima. Postavljeni su i modeli najdražih figura u ljudskoj veličini, od Yode do R2-D2 i Dartha Vadera. U pozadini će biti pušten i kratki “making of” film.
Od drugih tematskih izložbi razlikuje se studijom identiteta. Tim eksperata za psihologiju, biokemiju, genetiku i neuropsihologiju podijelio je izložbu na tri dijela: Početak, Utjecaji i Odluke. Unutar tih dijelova, izložba istražuje deset komponenti osobnosti. Pomoću sofisticirane tehnologije i posjetitelji će moći stvoriti vlastite Star wars osobnosti kombinirajući elemente vlastitog identiteta s fikcionalnim elementima.

Bilo da se zaputite na jednu od ovih izložbi ili na stalni postav jednog od bečkih muzeja, doživjet ćete kulturnu notu tog prekrasnog grada.

(Visited 106 times, 1 visits today)

Komentari