Istaknuto
21.01.2018.

Sanja Šiljković, kantautorica koja stoji iza projekta SUN U, u razgovoru nam je otkrila nešto više o svojem prvom singlu, planovima za budućnost, glazbenim projektima u kojima sudjeluje i svojoj glazbenoj prošlosti.

09.01.2018.

"Fantom u operi" Andrewa Lloyda Webbera na Broadwayu je premijerno zaigrao 9. siječnja 1988. godine. Riječ je o najdugovječnijem brodvejskom mjuziklu koji oduševljava u svakom aspektu. Ovaj kazališni spektakl odražava i razlike između američkog i europskog pristupa kulturnim sadržajima.

Vizart

Što nudi kulturni Beč u adventsko doba?

19.11.2015. Jelena KovačevFoto: Facebook/Albertina museum

Advent se približava, a s njim i vrijeme jednodnevnih izleta u Beč. Privlačne i blještave dekoracije, različiti dućani pogodni za odlične poklone i Sacher torta ne moraju biti jedini razlog zbog kojeg ćete se zaputiti preko granice. Beč ima veliki broj muzeja, s odličnim, bogatim stalnim postavom, ali i zanimljivim aktualnim izložbama koje su navedene u nastavku.

Klimt, Schiele, Kokoschka i žene

Foto: Facebook/Gustav Klimt

Foto: Facebook/Gustav Klimt

Izložba u donjem Belvedereu vrti se oko načina na koji su se trojica austrijskih umjetnika 20. stoljeća bavili pojmom i slikom žene. Boreći se protiv konzervativnosti prikaza prikazivali su ih kroz veo seksualne žudnje. Glavne teme su portret, parovi, majka i dijete te aktovi. Svaki je umjetnik prikazan kroz pedesetak radova. Izložba je otvorena do 28. veljače 2016. Za mlađe od 19 godina ulazak je besplatan.

Farbenrausch u muzeju Leopold

U muzeju Leopold otvorena je izložba njemačkih ekspresionista u jeseni naziva “Farbenrausch” (Ludilo boja). Izloženo je oko trideset portreta i osamdeset radova na papiru  iz kolekcije muzeja Osthaus u Hagenu. Među njima su glavni predstavnici i članovi grupe Brucke, Ernst Ludwig Kirchner, Otto Mueller i Karl Schmidt-Rottluff, ali i predstavnici Neue Kunstlervereinigung Munchen i Blauer Reiter, Gabriele Munter, Alexej von Jawlensky i Franz Marc. Izloženi su i radovi Wasilyja Kandinskog i Augusta Mackea.

Izložba traje do 11. travnja 2016. Ulaznica je 13 eura.

Edvard Munch u Albertini

Foto: Facebook/ Albertina museum

Foto: Facebook/ Albertina museum

Oko 80 najvažnijih radova Edvarda Muncha mogu se vidjeti na izložbi u Albertini. Litografije, bakrorezi i drvorezi predstavljaju pionira ekspresionizma kao grafičara dvanaest godina nakon velike Munchove retrospektive Albertine 2003. godine. Prikupljeni su iz privatnih kolekcija. Posjetitelji mlađi od 19 godina imaju besplatan ulaz.

Romantizam u Albertini

Foto:Facebook/Albertina museum

Foto:Facebook/Albertina museum

Izložba se fokusira na produkciju umjetnosti u devetnaestom stoljeću. Dvije se teme provlače u svjetovima romantizma, komparacija nordijsko-protestantskog i katoličkog romantizma i fokus na stvaralaštvo u Beču i Austriji. Oko 170 radova sakupljeno je iz Albertine, kolekcije grafika Akademije likovnih umjetnosti i internacionalnih posudbi. Caspar David Friedrich, Francisco de Goya, Moritz von Schwind i drugi poznati umjetnici toga razdoblja oslikavaju romantičarsku epohu metamorfičnim krajolikom i romantičnim vidom stvarnosti.

Foto:Facebook/Star wars identities wien

Foto:Facebook/Star wars identities wien

Star War Identities u MAK-u

Za zaljubljenike filmova Georgea Lucasa u Beč dolazi posebna poslastica iz Chicaga. Izložba se otvara u MAK-u baš na vrijeme za izlazak “Star Wars:Episode VII- The Force Awakens“, 17. prosinca. Oko dvjesto izložaka iz obje trilogije, animiranog filma i serije složeno je s modelima, kostimima i umjetničkim djelima. Postavljeni su i modeli najdražih figura u ljudskoj veličini, od Yode do R2-D2 i Dartha Vadera. U pozadini će biti pušten i kratki “making of” film.
Od drugih tematskih izložbi razlikuje se studijom identiteta. Tim eksperata za psihologiju, biokemiju, genetiku i neuropsihologiju podijelio je izložbu na tri dijela: Početak, Utjecaji i Odluke. Unutar tih dijelova, izložba istražuje deset komponenti osobnosti. Pomoću sofisticirane tehnologije i posjetitelji će moći stvoriti vlastite Star wars osobnosti kombinirajući elemente vlastitog identiteta s fikcionalnim elementima.

Bilo da se zaputite na jednu od ovih izložbi ili na stalni postav jednog od bečkih muzeja, doživjet ćete kulturnu notu tog prekrasnog grada.

(Visited 105 times, 1 visits today)

Komentari