Istaknuto
20.02.2019.

Vrijeme čitanja: 1 minuta U rubrici Nova glazba ponovno smo izdvojili najzanimljivije aktualne singlove ovog tjedna, a vi odaberite svog favorita.

06.02.2019.

Vrijeme čitanja: 8 minute Napokon smo prestali krivo pisati datume na dokumentima, šarati te osmice i s prvim točno zapisanim u 2019., jednom za svagda smo se pozdravili s prethodnom - 2018. Bila je, podsjetit ćemo vas, u najmanju ruku histerična, shizofrena i - vrlo plodonosna.

Glazba

Što se krije iza riječi Velebor ?

28.04.2013. Iva LapićVrijeme čitanja: 2 minute
facebook.com

facebook.com

Iza imena Velebor kriju se četiri muškarca koja su se okupila  zbog ljubavi prema rap muzici. Ovaj kvartet  dolazi nam iz susjedne Slovenije. Točnije, sastavljen je od pripadnika dvaju gradova, Maribora i  Velenja.  Kombiniranjem tih dvaju imena nastalo je ime grupa. Dvojac iz Maribora čine Emkej i Mito, dok su i Velenja Ghet i Mirgo. Prije izlaženja ovog  albuma  svatko od članova gurao je svoju solo karijeru, ali su se ipak odlučili za grupnu eksploziju na slovenskoj sceni.

Benjamin  Džinić, svima poznatiji kao Ghet, u dubine rapa zaronio je 2001.godine, a sve što je učio,učio je  na ulicama Velenja s ostalom bengerskom ekipom. Prijelomno ljeto za njegovu karijeru bilo je upravo ono 2008. godine kada se pojavio na mixtapeu Radio Banga Vol. 10, a  nedugo nakon toga počeo se igrati i produkcijom. Također, ne smije se zaboraviti spomenuti bombu koju je napravio s Mirgom, a to je bio prvijenac „Mrigz ‘n’ Ghet Hitz“ koji je bio dobro dočekan od strane publike, te je pokupio dobre kritike. Solo album izdao je krajem 2012., nazvao ga je „Ghetbangara“. Navedeni album zvuči kao rap 90-ih uz boom bap pozadinu koja te tjera na benganje.

Mrigo aka HeezDeeWon aka Mrigs Peace svoju karijeru započeo je 2002. godine, kada je i postao suvoditelj veoma poznate i već sad legendarne emisije HIP HOP VIZIJA. Godinu dana poslije Mirgo je snimio i svoju prvu rap stvar, koja se zvala M.I.R.G.O, a 2005. izbacuje svoj EP pod nazivom „Reprezen“t. Sljedeće snimanje bilo je s Ghetom, s kojim je napravio već spomenuti album „Mrigz ‘n’ Ghet Hitz“.

 Marko Kocijan,  svima poznatiji kao Emkej(MK) član skupine Tekochee Kru, također je našao svoje mjesto u grupi Velebor. Solo album je izdao 2010. godine pod nazivom „Šmorn“. Njegov drugi samostalni projekt je “Znajdi se”, na kojem Emkej polemizira o svim problemima društva, življenja, te iznosi svoju percepciju istoga. Svjetlo dana ugledao je 2012. godine , a publika nije ostala razočarana.

Mito, posljednji član Velebora, također je nastao pod okriljem Tekochee Krua. Solo prvijenac pod nazivom „EGON“ izašao je na vidjelo 2011. godine. Isti je bio dobro dočekan od strane publike, te je pokupio dobre kritike.

facebook.com

facebook.com

Nema greške, da se Velebor nije osnovao , scena bi ostala zakinuta za  jedan od harmoničnijih albuma, a izdan je pod nazivom „Božja gamad“. Beatovi su čisti sex, a rime se isprepliću s tim bengerskim melodijama, što na kraju zajedno čini harmoniju i  zabavlja uši i mozak. Također, treba skinuti kapu dečkima jer su lirično i tehnički gledano odradili album bez greške. Isto tako, treba se osvrnuti i na ženski vokal koji se pojavljuje u par pjesama. Riječ je o djevojci imena Polona, koja je doslovno  zaklala svoje pjevne dijelove jer njezin glas je nešto neopisivo ugodno. Cura ima velike glasovne sposobnosti i zna ih iskoristiti. Njezina melodičnost  već na prvom slušanju očarava sva osjetila.

<

(Visited 232 times, 1 visits today)

Komentari