Istaknuto
18.03.2019.

Vrijeme čitanja: 7 minute Po završetku svakog mjeseca primit ćemo se posla i skupit ćemo nedavno izašle albume koje smo slušali na jedno mjesto. U veljači su nam kroz player prolazili Šumovi protiv Valova, Paul The Walrus, Stephany Stefan, Crvi, Akademija, Die Zoone, S kim ja radim i Kojoti.

18.03.2019.

Vrijeme čitanja: 2 minute Pogledajte koja se tri naslova kriju u ovotjednoj preporuci tjedna i odaberite jedan koji želite da postane vaš!

Knjige

Što su Zagrepčani najviše čitali ove godine?

27.12.2014. Inga ĐudikVrijeme čitanja: 2 minute
Foto: facebook.com

Foto: facebook.com

Dok nam je nova, bolja i sretnija 2015. godina pred vratima, vrijeme je da se s onom iza nas oprostimo i sve poslove zaključimo. Isto je i s knjigama. Što smo pročitali – pročitali smo. A Booksa je u to ime istražila što su građani metropole najviše posuđivali iz Knjižnica grada Zagreba u minuloj godini.

Foto: Facebook/Inferno

Foto: Facebook/Inferno

Na samom vrhu je Inferno Dana Browna (1852 posudbe). Objavljen u svibnju prošle godine, četvrti je po redu roman koji prati Roberta Langdona, sveučilišnog profesora vjerske ikonologije i simbologije. Ovoga se puta on nalazi u Firenzi, gradu Dantea Alighierija, gdje ga spretne  zamke i prijevare genija vode kroz turističke punktove Firenze sve ukazujući na dio Danteove Božanstvene komedije, Pakao iliti Inferno.

Foto: ziher.hr/Teuta Butuči

Foto: ziher.hr/Teuta Butuči

Na popisu od 25 najposuđivanijih knjiga, skandinavski kralj krimića Jo Nesbo zauzeo je zadivljujućih pet mjesta s romanima Leopard, Snjegović, Lovci na glave, Spasitelj i Šišmiš. Leopard se udobno smjestio na drugom mjestu s 1787 posudbi, a u stopu ga prati Snjegović (1729), iako se radnja Leoparda nadovezuje na Snjegovića. U Leopardu pronalazimo dobro nam poznatog detektiva Harryja Holea pomalo uništenog od života, a detektivsku priču prati i borba protiv korupcije koja je pustila korijenje u njegovoj branši.

Prošlogodišnja dobitnica Nobela, Alice Munro, je na listu dospjela s čak dvije knjige: Služba, družba, prošnja, ljubav, brak (1655) i Dragi život (1428). Zbirka Služba, družba, prošnja, ljubav, brak bavi se svakodnevicom ljudi druge polovice prošloga stoljeća. O svemu što se događa iza zida koji podignemo da se zaštitimo od požudnih pogleda okoline, progovorila je u 14 priča. Ogolila je ljudsko biće i predstavila nam ih ranjive, tužne, (ne)voljene i pred mnoštvom odluka.

Ostatkom liste dominira E. L. James sa svojim romanima Pedeset nijansi sive i Pedeset nijansi mračniji, kao i ostatak skadinavskog krimi kraljevstva s predvodnikom Larsom Keplerom.

(Visited 78 times, 1 visits today)

Komentari