Istaknuto
22.04.2018.

Iza imena Tyger Lamb stoji zagrebačka četvorka čiji je prvijenac "Born Into This" na putu. Album još nije vani, no mnoga vrata već su im otvorena. Upoznajte se s njima dok su još polu-anonimni i nepoznati, prije koncerta 3. svibnja u Vintage Industrial Baru.

13.04.2018.

The Gentleman novo je ime na našoj glazbenoj sceni, no osoba koja se skriva iza tog imena već je duže vrijeme poznata publici. Iza pseudonima krije se Marko Lucijan Hraščanec, školovani i talentirani glazbenik koji svoj istoimeni album prvijenac promovira 13. travnja u kazalištu Mala scena. Povodom toga saznali smo koliko je dugo radio na projektu The Gentleman, zašto album promovira u kazalištu i još mnogo toga.

Knjige

Što su Zagrepčani najviše čitali ove godine?

27.12.2014. Inga Đudik
Foto: facebook.com

Foto: facebook.com

Dok nam je nova, bolja i sretnija 2015. godina pred vratima, vrijeme je da se s onom iza nas oprostimo i sve poslove zaključimo. Isto je i s knjigama. Što smo pročitali – pročitali smo. A Booksa je u to ime istražila što su građani metropole najviše posuđivali iz Knjižnica grada Zagreba u minuloj godini.

Foto: Facebook/Inferno

Foto: Facebook/Inferno

Na samom vrhu je Inferno Dana Browna (1852 posudbe). Objavljen u svibnju prošle godine, četvrti je po redu roman koji prati Roberta Langdona, sveučilišnog profesora vjerske ikonologije i simbologije. Ovoga se puta on nalazi u Firenzi, gradu Dantea Alighierija, gdje ga spretne  zamke i prijevare genija vode kroz turističke punktove Firenze sve ukazujući na dio Danteove Božanstvene komedije, Pakao iliti Inferno.

Foto: ziher.hr/Teuta Butuči

Foto: ziher.hr/Teuta Butuči

Na popisu od 25 najposuđivanijih knjiga, skandinavski kralj krimića Jo Nesbo zauzeo je zadivljujućih pet mjesta s romanima Leopard, Snjegović, Lovci na glave, Spasitelj i Šišmiš. Leopard se udobno smjestio na drugom mjestu s 1787 posudbi, a u stopu ga prati Snjegović (1729), iako se radnja Leoparda nadovezuje na Snjegovića. U Leopardu pronalazimo dobro nam poznatog detektiva Harryja Holea pomalo uništenog od života, a detektivsku priču prati i borba protiv korupcije koja je pustila korijenje u njegovoj branši.

Prošlogodišnja dobitnica Nobela, Alice Munro, je na listu dospjela s čak dvije knjige: Služba, družba, prošnja, ljubav, brak (1655) i Dragi život (1428). Zbirka Služba, družba, prošnja, ljubav, brak bavi se svakodnevicom ljudi druge polovice prošloga stoljeća. O svemu što se događa iza zida koji podignemo da se zaštitimo od požudnih pogleda okoline, progovorila je u 14 priča. Ogolila je ljudsko biće i predstavila nam ih ranjive, tužne, (ne)voljene i pred mnoštvom odluka.

Ostatkom liste dominira E. L. James sa svojim romanima Pedeset nijansi sive i Pedeset nijansi mračniji, kao i ostatak skadinavskog krimi kraljevstva s predvodnikom Larsom Keplerom.

(Visited 67 times, 1 visits today)

Komentari