Istaknuto
20.01.2017.

Osvrnemo li se na prethodnu izložbenu 2016. godinu, možemo biti prilično zadovoljni. U našoj metropoli imali smo priliku vidjeti izložbe najrazličitijeg karaktera i opsega koje su uključivale značajna umjetnička imena i vrlo dobro osmišljene kustoske koncepcije. Sudeći prema dosad objavljenom rasporedu najvećih zagrebačkih muzeja, očekuje nas vrlo uzbudljiva izlagačka sezona i u 2017. godini.

18.01.2017.

Sinoć je u Galeriji Prsten otvorena izložba slavnog njemačkog umjetnika Antona Högera pod nazivom ”Ravnoteža”. Höger je pripadnik bečke škole fantastičnog realizma koja je prepoznatljiva po nestvarnim, sanjarskim motivima u raskošnome stilu manirizma, razrađenoj tehnici starih talijanskih i nizozemskih majstora. Ovom prilikom umjetnik izlaže svojih četrdesetak radova nastalih od 2003. godine pa sve do danas.

Vizart

Strašila: Izložba stripa Berina Tuzlića u zagrebačkom KIC-u

08.06.2015. Ziher.hrFoto: Berin Tuzlic

Bosanskohercegovački animator i strip-umjetnik Berin Tuzlić održava novu izložbu “Strašila”. Otvorenje izložbe i projekcija kratkog animiranog filma održat će se 11. lipnja u 19 sati u KIC-u Galerija512 (Kulturni informativni centar, Preradovićeva 5, Zagreb), a ostat će otvorena sve do 14. lipnja.
Otužni i istrošeni televizori i radio-aparati žive u osami strašeći svakoga tko prođe pored njih. Ljudi žive zatvoreni u svojim kućama od otpadaka, pokušavajući tako naći sklonište od medija koji ih proganjaju. U tom kaosu nalazi se jedna djevojčica-strašilo koja pomoću vizije ljubavi uspjeva ono naizgled neostvarivo – steći prijatelja. U ovom svojevrsnom i naizgled jednostavnom stripu Tuzlić iscrtava čitave nijanse odnosa i društvenog konteksta gdje djevojčica spašavajući dječaka spašava i samu sebe. Strip “Strašilo” oslikava stvarnost suvremenog doba koje u globalnim tekovinama komunikacije i zagušenosti informacijama nastoji odisati “senzacionalizmom”. Naizgled dječji strip “Strašila” se lako snalaze u svijetu odraslih propitujući osnovnu ulogu masovnih medija prema njihovim konzumentima.

Rođen 1968. godine u Bosni i Hercegovini, Berin Tuzlić edukaciju u području animacije stječe kako u domovini tako i u Francuskoj, Kanadi, Danskoj i Hrvatskoj pa time i u konačnici u Zagrebačkoj školi crtanog filma. 1996. godine radi na dugometražnom animiranom filmu Šegrt Hlapić u produkciji Croatie filma. Francuska televizija Arte u odabiru kandidata za program PRIMN Francuske vlade odabire upravo Tuzlića, na osnovu već tada prepoznatih rezultata iz područja reklamne industrije, animacije i dizajna, za edukaciju po svjetskim standardima renomirane Francuske televizije iz oblasti vizualnih komunikacija.
Nagrađen je prestižnim izdanjima, od kojih treba istaknuti “Zlatni dukat Ataturk” za kreativni slogan “Yes, we are open” turskog ministarstva kulture i turizma te za film “Sarajevo ne znam kad i ne znam gdje” koji je osvojio 33 nagrade. Osim nagrade dobivene od strane francuskog ministarstva kulture valja spomenuti i onu na Zagreb Film Festivalu.

Strasila Berin Tuzlic

Foto: Berin Tuzlic

Sa svojim autorskim radovima sudjelovao je na preko 20 međunarodnih festivala širom svijeta: od Francuske, Japana, New Yorka pa do Hiroshime, Isfahana, Kine i u konačnici regije. Trenutno je zaposlen kao kreativni direktor u Via Mediji, vlastitoj agenciji za integrirano tržišno komuniciranje u Bosni i Hercegovini. Tuzlić je poznat kao osnivač Udruženja za art i vizualne komunikacije PIXEL te obavlja dužnost Predsjednika ASIFE BIH – svjetskog udruženja animatora.

Za područje Bosne i Hercegovine strip “Strašila” je izdao PIXEL Sarajevo, a koliko je strip međunarodno priznat dokazuje i činjenica da se našao na policama škotskog strip-izdavača “Komicbrew” koji je aktivirao i online prodaju u engleskoj verziji. Bosansku verziju stripa moguće je naručiti putem web stranice autora ili osobno u striparnici Agarthi Comics u Sarajevu.

Komentari