Istaknuto
13.07.2018.

Uoči koncerta Mayalesa u Muzeju suvremene umjetnosti, sjeo sam s Petrom Beluhanom u jedan kvartovski kafić na Sigečici pa smo porazgovarali o "Simbolu za sunce", trenutnoj postavi benda, ovogodišnjem INmusicu, što to znači biti autentičan na sceni i drugim temama.

02.07.2018.

Prošao je još jedan INmusic festival. Ovo su zaključna razmatranja i komentar Ziherove glazbene redakcije na trinaesti INmusic festival.

Vizart

Street art origami na francuskim ulicama

01.07.2013. Katarina Peroković
Foto: facebook.com/ Mademoiselle Maurice

Foto: facebook.com/ Mademoiselle Maurice

Tradicionalna japanska umjetnost stvaranja modela raznih veličina od papira još je jednom zaživjela na zapadu. Kao dio ovogodišnjeg festivala Artaq u francuskome gradu Angersu francuska je umjetnica Mademoiselle Maurice izradila čak 30 tisuća origami modela – dakako, uz pomoć volontera. Ovom je prigodom u gradu postavila dvije instalacije, od kojih je jedna upečatljivi portret u duginim bojama. Umjetnica i neovisno o festivalu uz pomoć stare japanske vještine ukrašava francuske ulice.

Foto: facebook.com/ Mademoiselle Maurice

Foto: facebook.com/ Mademoiselle Maurice

Origami dolazi od japanskih riječi ori (hrv. savijanje) i kami (hrv. papir). Izvorno se u izradi modela koristio kvadratni papir, a kasnije su dodani i drugi oblici i materijali. Papirnate skulpture izrađuju se bez škara i ljepila. Bezbroj oblika koji nastaju od samo jednog papira dokazuju da ova vještina nije još i danas popularna bez razloga. Iako se smatra japanskom nacionalnom posebnošću, origami je vjerojatno izumljen u susjednoj Kini. Razvio se u Japanu, gdje se koristio u raznim obredima – papirnati leptiri su navodno simbolizirali mladence na šintoističkim vjenčanjima.

Foto: facebook.com/ Mademoiselle Maurice

Foto: facebook.com/ Mademoiselle Maurice

Fascinantno je kako različitim presavijanjem istog papira mogu nastati ne samo jednostavni brodovi ili ždralovi, već i puno zahtjevniji zmajevi i bikovi. Možda toga nismo ni svjesni, ali i većina nas upoznata je barem s jednom origami tehnikom. Znate li izraditi avion od papira? Na dobrom ste putu prema savladavanju origami vještine! Sada je vrijeme da naučite još koji trik. Na ovom linku uz “korak po korak” tutorial doznajte kako napraviti razne origamije ili se okušati u origami igrama.

(Visited 288 times, 1 visits today)

Komentari