Istaknuto
22.04.2018.

Iza imena Tyger Lamb stoji zagrebačka četvorka čiji je prvijenac "Born Into This" na putu. Album još nije vani, no mnoga vrata već su im otvorena. Upoznajte se s njima dok su još polu-anonimni i nepoznati, prije koncerta 3. svibnja u Vintage Industrial Baru.

13.04.2018.

The Gentleman novo je ime na našoj glazbenoj sceni, no osoba koja se skriva iza tog imena već je duže vrijeme poznata publici. Iza pseudonima krije se Marko Lucijan Hraščanec, školovani i talentirani glazbenik koji svoj istoimeni album prvijenac promovira 13. travnja u kazalištu Mala scena. Povodom toga saznali smo koliko je dugo radio na projektu The Gentleman, zašto album promovira u kazalištu i još mnogo toga.

Knjige

Strip u Hrvatskoj

15.04.2013. Paula Osojnik
foto: ziher.hr

foto: ziher.hr

Iako danas umjetnički svijet  nudi nepregledan spektar mogućnosti zabave, mnogi ljudi će ipak prije svega odabrati narativno povezan niz prikaza, svima poznatog naziva strip. Strip nastaje u 19. stoljeću, a u masovnomedijskom obliku (na primjer u novinama) se pojavljuje stoljeće kasnije. Iako je uvriježeno mišljenje kako stripove čitaju djeca, a filmove gledaju odrasli, u principu je ista stvar kod oba umjetnička uratka. Strip, kao i film, kroz slike i dijaloge pokušava prenijeti priču, ali za razliku od filma, strip na raspolaganju nema zvuk. Tri najveća svjetska žarišta stripa su Francuska, Japan i SAD, a što se tiče Hrvatske, strip je zaživio prije 2. svjetskog rata, točnije 1935. godine, objavom djela Vjeverica mača. Autor Andrija Maurović jedan je od najznačajnijih crtaća stripa,  a osim njega razvoju hrvatskog stripa pridonijeli su i mnogi drugi te svojim radom polučili najpoznatije stripove u Hrvata.

Već spomenuti Andrija Maurović smatra se ocem hrvatskog stripa. Najviše je pisao od 1935.-1937., izdavši veliki broj stripova s karakterističnim junacima poput tajanstvenog pravednika Crnog Jahača, boema Tajanstvenu Smrt i tipiziranog starca Starog Mačka. Osim Vjeverice mača, Maurović je nacrtao i stripove Podzemna carica, Ljubavnica s Marsa, Kuglina jahta, Gospodar zlatnih bregova i tako dalje.

Pedesete godine prošlog stoljeća obilježene su kao doba ‘druge generacije’ crtača stripa u Hrvatskoj, a među najistaknutijima su Vladimir Delač, Ismet Voljevica, Ivica Bednjanec, Borivoj Dovniković i drugi. Najpoznatiji stripovi navedenih autora u to doba su Osmoškolci, Durica, Ivica Bucko, Miki, Svemirci itd. Sedamdesete godine sa sobom nose još jedno talentirano ime. Riječ je o Krešimiru Zimoniću, koji je osim stripova ilustrirao i brojne časopise te dječje knjige. Njegov najpoznatiji strip lik je Zlatka, nastala u stripovima Modre laste. Zlatka se danas smatra jednim od antologijskih likova hrvatskog stripa. Ona je mušićava tinejdžerka koja se ponekad osjeća djetinjsto, a ponekad nevjerojatno zrelo te čitatelje nagrađuje svojim zrncima mudrosti. Ipak, Zimonić smatra kako Zlatka nije strip za malu djecu već za mladež školske dobi. Osim Zimovića, u ‘trećoj generaciji’ autora stripa, okupljaju se i Igor Kordej, taltirani autor stripova Stranac, Zvijezde i Vam koji su naveliko poznati, ali i Radovan Devlić, Ninoslav Kunc, Joško Marušići dr.

foto: wikipedia.com

foto: wikipedia.com

U razdoblju osamdesetih, najpoznatiji strip je svima poznata Crvenkapica,  autora Dubravka Matakovića, najpoznatijeg po crnom humoru prisutnom u većini stripova. Uz njega je poznat i Danijel Žeželj, crtač stripa Sophia, zanimljivog uratka prožetog neočekivanim obratima, ali i prerano preminuli Edvin Biutković, čiji je prvi strip Dokaz objavljen 1987. godine. Kasnije je Biutković crtao stripove Koko po Kušanovim romanima, a surađivao je s još jednim talentiranim crtačem stripa, Darkom Macanom. Macan je kroz devedesete godine i kasnije nacrtao niz stripova od kojih se izdvajaju Borovnica, šaljivce priče o nepristojnoj djevojčici, te stripovi Bočko i Pirati. Ratno razdoblje je kao za sve ostalo tako i za strip bilo nepogodno. Ipak, novije razdoblje hrvatskog stripa obilježio je Goran Sudžuka, koji je kao i većina hrvatskih strip majstora svoje mjesto nakon nekog vremena potražilo u Europi i svijetu. Sudžuka je u suradnji s već spomenutim Darkom Macanom izdao strip serijale Albert Batler, Saša, Svebor i Plamena te Martina Mjesec. Posljednjih desetak godina Macan je i dalje aktivan crtajući stripove u časopisu Q Strip.

foto: ziher.hr

foto: ziher.hr

Svi ljubitelji stripova sigurno znaju neke od navedenih autora ili su pak listali zanimljive stripove nekih malo manje poznatih izdavača. U svakom slučaju, strip se kao umjetnost u današnje vrijeme naveliko zanemaruje i pojedinačan doprinos očuvanju stripa je skroman, no svatko bi bar povremeno trebao uroniti u taj udaljeni svijet i opustiti se listajući zanimljive priče ispričane u oblačićima i potkrijepljene živopisnim prikazima majstora stripova.

(Visited 2.229 times, 16 visits today)

Komentari