Istaknuto
20.02.2019.

Vrijeme čitanja: 1 minuta U rubrici Nova glazba ponovno smo izdvojili najzanimljivije aktualne singlove ovog tjedna, a vi odaberite svog favorita.

06.02.2019.

Vrijeme čitanja: 8 minute Napokon smo prestali krivo pisati datume na dokumentima, šarati te osmice i s prvim točno zapisanim u 2019., jednom za svagda smo se pozdravili s prethodnom - 2018. Bila je, podsjetit ćemo vas, u najmanju ruku histerična, shizofrena i - vrlo plodonosna.

Vizart

Strokes in Dialogue: Arapska i kineska kaligrafija kao jedinstvo umijeća

23.07.2013. Alma PezerovićVrijeme čitanja: 2 minute
Foto: facebook.com/ATHR ART

Foto: facebook.com/ATHR ART

U Jeddahu se danas, 23. srpnja 2013. godine, predstavlja zajednička izložba arapske i kineske kaligrafije predstavljajući time ujedinjenje ‘različitih stilova i načina izraza’. Samir Al Sayegh kao predstavnik arapske i Wang Dongling kao predstavnik kineske kaligrafije s druge strane u Jeddahu će predstaviti svoju zajedničku suradnju umijeća krasopisa iliti kaligrafije.

Kaligrafija je umjetnost lijepog pisanja izrazito poznata u islamskome svijetu naročito kod Arapa i Turaka. Ono što je bitno je činjenica kako su u islamu zabranjene slike koje ocrtavaju idolopoklonstvo i samim time je kaligrafija kao izraz lijepog pisanja, kao izraz napisanog umjesto svega onog naslikanog postala najcijenjeniji i najpopularniji oblik islamske umjetnosti naročito u smislu duhovne vrijednosti, odnosno, pisanja Kur’anskog pisma. Istočnoazijska kaligrafija se ponajviše odnosi na Kinu, Japan i Koreju iako ćemo najčešće naići na spomene kineske kaligrafije.  Osim vizualno lijepog djela cilj joj je prenijeti emociju, osjećaje kaligrafa drugima.

Foto: flickr.com/screenshot

Foto: flickr.com/screenshot

Al Sayeth je libanonski kaligraf koji nije poznat samo po tradicionalnom stilu pisanja kaligrafije nego i po svojoj poezije. Kombiniranjem apstrakcije, geometrijskih oblika i tradicionalne kaligrafije stvorio je svoj prepoznatljivi stil pisanja igrajući se bojama.

Dongling je pak kineski tipograf i kaligraf koji kroz svoje radove eksperimentira kistom naglašavajući odnos između umjetnosti i tijela. Vrlo često Wangova kaligrafska djela odaju dojam kao da su više rezultat ‘apstraktnosti’, a manje kaligrafije, međutim, to je samo njegov način prikazivanja osebujnosti i mogućnosti kaligrafije kao jednog širokog spektra umjetnosti.

Galerija Athr ovom izložbom želi naglasiti naprednost i dinamiku umjetničkog prostora kombinirajući stare povijesne korijenje kaligrafije s onim što su joj ovi autori unijeli kao oblik suvremenosti. Al Sayeth i Dongling će na svoj način predstaviti elemente istoga i time pokazati koliko je mulitkulturalnost u umjetničkom izražavanju vrijedna i uvijek zanimljiva spona i radioba između različitoga.

Izložba je otvorena do 3. srpnja 2013. godine.

(Visited 307 times, 1 visits today)

Komentari