Istaknuto
22.04.2018.

Iza imena Tyger Lamb stoji zagrebačka četvorka čiji je prvijenac "Born Into This" na putu. Album još nije vani, no mnoga vrata već su im otvorena. Upoznajte se s njima dok su još polu-anonimni i nepoznati, prije koncerta 3. svibnja u Vintage Industrial Baru.

13.04.2018.

The Gentleman novo je ime na našoj glazbenoj sceni, no osoba koja se skriva iza tog imena već je duže vrijeme poznata publici. Iza pseudonima krije se Marko Lucijan Hraščanec, školovani i talentirani glazbenik koji svoj istoimeni album prvijenac promovira 13. travnja u kazalištu Mala scena. Povodom toga saznali smo koliko je dugo radio na projektu The Gentleman, zašto album promovira u kazalištu i još mnogo toga.

Izvedbene umjetnosti

Studentski Plan za bijeg: Počinje 3. ciklus malih radiofonijskih izvedbi

26.10.2016. Tim HrvaćaninFoto: facebook.com/MultimedijalnaKoliba

Ciklus malih radiofonijskih izvedbi “Plan za bijeg” Multimedijalne kolibe iz Zagreba ove se godine održava pod imenom “Studentski Plan za bijeg” te nosi podnaslov: radio kao mjesto otpora. “Plan za bijeg” je godišnji ciklus zamišljen kao otvoreno igralište kratkih izvedbenih formi s ciljem poticanja istraživanja susreta radiofonije i kazališta. Projekt je započeo predstavom “HOERSPIEL: mala igra za slušanje (i gledanje)” Pavlice Bajsić Brazzoduro. Umjetničke voditeljice “Plana za bijeg” su Pavlica Bajsić Brazzoduro i Ljubica Letinić.

Ovogodišnji radiofonijski izvedbeni serijal malih formi će u potpunosti biti realiziran od strane mladih autora Radija Koji Je Tu Prije Radio (proizašao iz prošlogodišnjeg projekta “Mijene srca” Muzeja prekinutih veza)  i studenata Akademije dramske umjetnosti i Akademije likovnih umjetnosti (odsjek animiranog filma i novih medija). Iz uvodnika ovogodišnjem programu izdvajamo: „Radio je više od onoga što čujemo. Radio ne poznaje granice, njegov je signal jednako neizbježan koliko i nezaustavljiv. Ako je točno da radio ne možemo dovoljno razumjeti samo slušanjem, možemo li ga i kako, u digitalnoj globalizaciji, upotrijebiti kao autonoman alat za širenje prostora slobode i izbjegavanja kontrole i nadzora?”

U sklopu ciklusa bit će održane premijere dviju malih radiofonijskih izvedbi. “Nekoliko glasova nestalih u zraku” potpisuje autorsko-izvođački tim koji čine Vedran Živković, Tin Dožić, Nina Bajsić, Espi Tomičić i Maruška Aras, a riječ je o audio -izvedbenoj formi koja polazi od pretpostavke da bi tišina tijela mogla biti prapočelo svih ljudskih sloboda. Druga premijera je “Ne mogu nastaviti. Nastavit ću“, prema motivima romana Samuela Becketta “Neimenjivi”. Predstavu izvodi Marija Šegvić, režira Hrvoje Korbar, dramaturgiju potpisuje Sunčica Sodar, a zvuk i sliku Antonija Bačić. Posljednja rečenica posljednjeg romana Beckettove Trilogije postaje i prva rečenica i i polazišna točka. Kako govoriti kad se ne smije govoriti, kad se ne može govoriti i kad se nema kome govoriti?

Foto: facebook.com/MultimedijalnaKoliba

Foto: facebook.com/MultimedijalnaKoliba

Uz spomenute predstave bit će prikazani i rezultati trodnevne radionice s Colinom Blackom, australskim sound artistom i radijskim umjetnikom koji će predstaviti svoje različite pristupe u stvaranju kreativnih audio radova, bogatih u zvuku i kompleksnih u značenju. Njegova umjetnička praksa usmjerena je na proces stvaranja višeslojne i intimne slušne geografije u kojoj je prisutan ljudski otisak. U radionici sudjeluje 14 polaznika/ica (ADU, Ozafin ALU, Radio Koji Je Tu Prije Radio).

Dvije predstave i rezultati radionice bit će izvedeni jedni za drugim u subotu, 29. listopada u 17 sati te u nedjelju, 30. listopada u 12 sati, oba puta na ALU Ozafin u Ilici 83. U četvrtak, 27. listopada, Colin Black će održati i besplatno predavanje za svu zainteresiranu javnost na temu “Duboki i bogati zvučni krajolico i kreativni audio”, u 12 sati u predavaoni ALU u Ilici 85.

Ovogodišnji “Plan za bijeg” ostvaren je u suradnji umjetničke organizacije Multimedijalna koliba i Odsjeka za animirani film i nove medije (ALU Zagreb). Izvršna produkciju potpisuju Nina Križan za Multimedijalnu kolibu i Ana Hušman za ALU. Autori dizajna vizualnih materijala su Klasja Habjan i Zita Nakić. Medijski pokrovitelj je Radio Student.

(Visited 76 times, 1 visits today)

Komentari