Istaknuto
21.09.2018.

Uoči početka nove kazališne sezone u Satiričkom kazalištu Kerempuh, razgovarali smo s redateljem Bobom Jelčićem o jednoj od najboljih prošlosezonskih predstava, njegovom autorskom projektu "Govori glasnije!".

16.09.2018.

Novi ravnatelj zagrebačke Opere prvi je stranac na tom mjestu od samostalnosti Hrvatske. Otkrio nam je na što će staviti naglasak u svom četverogodišnjem mandatu, ali i za koji nogometni klub navija te što mu je skriveni talent.

Izvedbene umjetnosti

‘Studije o divljoj guski’ premijerno u Filodrammatici u Rijeci

22.01.2015. Ziher.hr
Foto: Facebook.com / Studije o divljoj guski

Foto: Facebook.com / Studije o divljoj guski

Belle Epoque je razdoblje u europskoj povijesti od oko četrdeset godina između francusko – pruskog rata i Prvog svjetskog rata. Tom je periodu u SAD-u Mark Twain dao naziv Pozlaćeno doba.U tih nekoliko desetljeća ustalile su se duboke socio-ekonomske razlike u odnosu između privatnog kapitala i nacionalnog dohotka, između kapitala i rada, između najvećeg i najnižeg dohotka, između potpune kontrole kapitala nad političkim procesom i nedostatka ikakve kontrole nad vlastitim životom i samopoštovanja. Te su nejednakosti dostigli svoj zenit u predvečerje Prvog svjetskog rata, koji će započeti za nekoliko dana.

Sotona dolazi u malo austrijsko mjesto gdje susreće trojicu dječaka. Sotona ne intervenira u već poredane stvari, ne pokreće ih, nego raspoređuje događaje koji se isprepliću među vrstama, klasama te povijesti prošlosti, sadašnjosti i budućnosti. Putujući od francusko – pruskog rata do putanje kretanja guske, od favela Sao Paola do baruna Haussmana i pariških bulevara, od Pariške komune do kupidonskih guzica na stropovima koncertnih dvorana, pokušajmo zamisliti kompleksnost mogućeg rješenja o kojem spekuliramo u samom središtu nerazrješivosti.

Foto: Facebook.com / Studije o divljoj guski

Foto: Facebook.com / Studije o divljoj guski

„Studije o divljoj guski“ bit će premijerno izvedene u petak, 23. siječnja, u velikoj dvorani Filodrammatice u Rijeci. Reprizne izvedbe održat će se u subotu i nedjelju, 24. i 25. siječnja, a za ulaznice se možete javiti na mail studiesofgreylaggoose@gmail.com. Režiju i dramaturgiju potpisuju Aleksandar Nikolić i Nataša Antulov, predstavu izvode Valentina Lončarić, Nebojša Zelić, Tena A. Torjanac, Jurica Marčec i jedna Uš. Dizajn svjetla je u rukama Alana Vukelića, a zvuka Sandi Bratonje. Scenografija potpisuju Lucija Ukić, Nevena Živić, Elizabeta Močibob, Sanja Gergorić i Aleksandra Ana Buković, studentice odsjeka za scenografiju APURI pod mentorstvom Lare Badurine. Kostimografkinja je Iva Kranjčić. „Studije o divljoj guski“ inspirirane su radovima Marka Twaina, Leonida Trauberga, Konrada Lorenza, Bertolta Brechta, Marcole, Petera Watkinsa i Louise Michel. Predstava je nastala u produkciji Studentskog kulturnog centra Rijeka uz podršku Odjela za kulturu grada Rijeke.

(Visited 84 times, 1 visits today)

Komentari