Istaknuto
12.12.2018.

Sve novitete poslušajte na jednom mjestu i glasujte za svog ovotjednog favorita.

03.12.2018.

Pažljivo pratite portal jer ćemo u člancima sakrivati najbogatije i najvrijednije nagrade do sada.

Vizart

Suđenje Picassovom električaru: Presuda do 20. ožujka

16.02.2015. Petra Plivelić
Foto: bookmarkzero.tumblr.com

Foto: bookmarkzero.tumblr.com

Trodnevno saslušanje u slučaju umirovljenog sedamdesetpetogodišnjeg francuskog električara Pierrea Le Guenneca koji je radio za Pabla Picassa prije njegove smrti 1973. godine i njegove sedamdesetdvogodišnje supruge Danielle nedavno je završilo zahtjevom tužiteljstva za pet godina uvjetne zatvorske kazne. Sud će konačnu presudu i kaznu donijeti do 20. ožujka.

Nedavno smo pisali o ovom nesretnom paru koji se našao na sudu pod optužbom da su ukrali dosad neviđena umjetnička djela slavnog umjetnika koje su čuvali u garaži zadnjih 40-ak godina. Riječ je o 271 nepotpisanom umjetničkom djelu koje uključuje Picassove litografije, kolaže, crteže i skice iz prve trećine 20. stoljeća. Ovo suđenje prati velik interes javnosti, a francuski mediji su ga nazvali „suđenjem od 60 milijuna eura“ što aludira na procijenjenu vrijednost umjetnina.

Foto: facebook.com/ PabloPicasso

Foto: facebook.com/ PabloPicasso

Tužitelj i Picassova obitelj tvrde da su umjetnine ukradene iz Picassove vile Notre-Dame de Vie, u Mouginsu, gdje je sam električar svojedobno instalirao alarmni sustav. Le Guennec se pak brani tvrdeći da su im umjetnine dane kao dar. Navodno im je Jacqueline Picasso poklonila te umjetnine, a Le Guennecovi nisu imali pojma o kakvoj vrijednosti se zapravo radi.

Iako odvjetnici obrane inzistiraju na činjenici da zapravo nema dokaza da su umjetnine ukradene, članovi obitelji Picasso i njihovi suradnici tvrde da umjetnik nikada ne bi nekome dao takvu kolekciju koja uključuje portrete njegove prve supruge Olge i dugoročne ljubavnice Fernande, s kojom je živio za vrijeme slikanja Les demoiselles d ‘Avignon u Bateau Lavoir studiju, u četvrti Montmartre. Također, dodaju da se umjetnik rijetko odvajao od svojih djela, a ako bi kome i poklonio koje djelo uvijek bi ga potpisao i napisao posvetu.

(Visited 87 times, 1 visits today)

Komentari