Istaknuto
20.01.2017.

Osvrnemo li se na prethodnu izložbenu 2016. godinu, možemo biti prilično zadovoljni. U našoj metropoli imali smo priliku vidjeti izložbe najrazličitijeg karaktera i opsega koje su uključivale značajna umjetnička imena i vrlo dobro osmišljene kustoske koncepcije. Sudeći prema dosad objavljenom rasporedu najvećih zagrebačkih muzeja, očekuje nas vrlo uzbudljiva izlagačka sezona i u 2017. godini.

18.01.2017.

Sinoć je u Galeriji Prsten otvorena izložba slavnog njemačkog umjetnika Antona Högera pod nazivom ”Ravnoteža”. Höger je pripadnik bečke škole fantastičnog realizma koja je prepoznatljiva po nestvarnim, sanjarskim motivima u raskošnome stilu manirizma, razrađenoj tehnici starih talijanskih i nizozemskih majstora. Ovom prilikom umjetnik izlaže svojih četrdesetak radova nastalih od 2003. godine pa sve do danas.

Intervju

SUPERNIA (Graffiti na Gradele): ‘Veseli me crtati te bedaste ribe, hobotnice i sladolede’

23.07.2016. Zrinka Kunić
Foto: SUPERNIA

Nekoliko dana dijeli nas od najšarenijeg i najopuštenijeg otočkog festivala – jubilarnog petog Graffiti na Gradele. Tri dana čiste uživancije, sunca, mora, graffita, odlične ekipe i pravog odmora od stresne svakodnevice života mnogima svake godine ostaju u trajnom pamćenju, a većina sa sobom ponese i neki festivalski suvenir u obliku majice, torbe, bedža ili stickera kojega onda ostatak godine ponosno šeta ulicama gradova kao podsjetnik na ta tri dana bez brige, pameti i obaveze. Za sve te vizuale već je drugu godinu idejno i izvedbeno zaslužna Antonija Bačić, poznata i kao SUPERNIA. Prije polaska za Bol, gdje će ove godine i prvi puta sudjelovati u crtačkom programu, uhvatili smo je na čašici razgovora.

Tvoje sudjelovanje na GNG nije samo gostujućeg karaktera. Stojiš iza svih službenih fotografija, videa i vizuala. Ispričaj nam kako je uopće počela tvoja suradnja s GNG-om? Kako nastaju tvoji vizuali za festival? Imaš li neku nit vodilju?

Počelo je skroz slučajno. Jedne sam godine složila zahvalnice, potom sam za jedan GNG event u Zagrebu odradila vizuale i potom sam prošle godine preuzela i odrađivanje cijelog seta vizuala za festival u Bolu. Kako sam prije intenzivnije crtala jasno mi je što trebamo iskomunicirati kroz vizuale, ali i do koje mjere će sve ono što produciram biti razumljivo široj publici. Ove godine sam na vizuale htjela prenijeti atmosferu festivala; tropsko slani aerosol, more i tulum. Veseli me crtati te bedaste ribe, hobotnice, sladolede i kombinirati ih sa sprejevima, kapicama i ostalim elementima koji su dio graffiti kulture.

Opiši čitateljima Zihera atmosferu festivala. Zašto bi trebali svakako doći na Brač? Što misliš o takvom tipu festivala kao što je Graffiti na Gradele?

Tih par dana je kao da si na drugom planetu. Tamo je sve opušteno, veselo i šareno i svi su dobre volje. Meni se uvijek čini kao da je to jedan dugački divni dan. Sunce, more, crtanje, muzika i divni prekul ljudi… Čak i smršavim jer sam preuzbuđena jesti!

A sad ozbiljno, divno je što se takva manifestacija održava na otoku i time dokazuje da ljetni sadržaj može biti i drugačiji od onoga što se može vidjeti u masovnom turizmu, a da pritom bude i uspješan.

Što od svog rada planiraš prikazati na festivalu?

Ove godine crtam i jako se veselim tome! Nemam još skicu, smislit ću ju tamo i znam da će biti slova i puno boja. J U zadnje vrijeme crtam dosta apstraktne ilustracije, što će se sigurno osjetiti na zidu. Osmislila sam i mini izložbu za peti rođendan festivala na kojoj će biti predstavljeni naši dragi volonteri i razne manifestacije unazad pet godina. Izložba će biti postavljena preko dana u lounge dijelu kod Bijele kuće.

Crtaš li i graffite ili se radije držiš platna i računalnih programa?

S obzirom na to da si volim natrpati previše obaveza graffite crtam zbilja rijetko, ne onoliko koliko bih voljela, ali ako se ukaže prilika uzmem sprej u ruke i odem pred zid.

Završavaš Likovnu akademiju. Zašto baš taj studij, kako si se odlučila za njega? Grafički dizajn, fotografija, snimanje, crtanje… Što od svega toga najviše voliš? Planiraš li svoj rad komercijalizirati (u vidu dizajna na majicama, torbama, etiketama)?

Studij Novih medija na ALU odabrala sam upravo zbog šarolikosti medija koji se tamo podučavaju i zbog pristupa prema radu. Skužila sam da sve te medije volim podjednako i da me veseli kombinirati ih ili koristiti više njih odjednom. No, trenutno me najviše interesira izrađivanje predmeta vlastitim rukama, što je i logično nakon svih tih digitalnih neopipljivih medija. Teško mi je pričati o komercijalizaciji mojih radova jer nisu te prirode dok za dizajnersko-snimateljsko-fotografske itd. poslove itekako ima mjesta!
Diplomirat ću u rujnu na temi tjeskobe u svakodnevici. Izrađujem mekane šarene predmete koje smatram pomagalima za određene tjeskobe. I iako koristim crtež u svom radu, on nije finalni produkt. Uglavnom ga koristim za istraživanje ili kao zapis ideja i misli. Taj bih pristup voljela prenijeti na zid i strašno mi je uzbudljivo vidjeti ga u kombinaciji sa slovima!

Planiraš li uskoro neku izložbu?

Trenutno nemam nikakvu izložbu u planu, još nisam ni diplomirala hej! Ozbiljno razmišljam o rezidenciji, sudjelujem u par projekata, izmišljam aktivnosti za GNG i kako bi rekla moja sestra “uglavnom lebdim”.

Kakva je po tebi graffiti/ street art scena izvan Zagreba? Postoji li razlika u percepciji street art i graffiti umjetnosti u Hrvatskoj i u svijetu i misliš li da je ulična umjetnost još uvijek u sjeni tradicionalnih umjetnosti?

Ulična umjetnost se sve više cijeni i mislim da će se tako i nastaviti, čak su i starije generacije upoznate s tim vidom umjetnosti i sve više ju prihvaćaju sa smiješkom. Naravno, i dalje mislim da se to ne može i ne treba trpati u isti koš s tradicionalnom umjetnošću, ipak javni prostor nalaže drugačiji kontekst.


 

Komentari