Istaknuto
19.09.2017.

Do kraja godine ostalo je nešto više od tri mjeseca, taman dovoljno vremena da zaboravimo loše filmsko ljeto - ovo su naslovi koje nećemo propustiti.

18.09.2017.

Međunarodni festival razvojnog kazališta Ganz novi festival u svojem će se 7. izdanju održati u dva termina, od 21. do 24. rujna te od 7. do 16. prosinca. U rujanskom dijelu programa 70-ak umjetnika/ca i studenata/ica te 45 filmskih autora/ica predstavit će svoje plesne i kazališne predstave, multimedijalne instalacije, filmove i radionice.

Knjige

Najava: Gošća sljedećeg Filozofskog teatra je sestra Teresa Forcades

08.04.2017. Filip DračaFoto: facebook.com/infosdiversesbyJazz

Nakon par godina izbivanja iz Hrvatske, katalonska benediktinka Teresa Forcades dolazi u nedelju 8. travnja u Zagreb. Posljednji je put nastupala kao vodeća zvijezda Fališa 2014, također na poziv Srećka Horvata. Dolazak kontroverzne “revolucionarne časne” je i prošlog puta među domaćim klerikalnim krugovima podigao prašinu, s obzirom na to da se stvari koje Teresa govori ne mogu često čuti iz ustiju jedne časne sestre, ili bilo kojeg drugog crkvenog lica.

Kritičarka Crkve i kapitalizma

Sestra Teresa je među katolicima kontroverzna zbog svoje podrške legalnosti abortusa, zaređenju žena u svećenike i  homoseksualnim brakovima. Svoje pozicije oko tih pitanja imenuje kao feminističku teologiju oslobođenja u kojoj se jezuitskim doktrinama o socijalno pravednom kršćanstvu još pridružuje i borba za ravnopravnost muškaraca i žena. Osim toga, sestra Teresa je imala hrabrosti reći sasvim direktno da je Katolička crkva u svojoj srži patrijarhalna i elitistička, te da ju je potrebno korjenito promjeniti.

Pri svojoj argumentaciji se često poziva na instance u kojima je Vatikan već mijenjao mišljenje oko tih tema, ali i mnogo važnijih od tih, ukazujući na općeniti duh reformatorstva koji je prisutan u Crkvi posljednjih desetljeća. Osim pitanja koja se direktno bave Crkvom i feminizmom, Forcades se ističe i kao  kritičar kapitalizma, mada tu ne ide dalje od elementarnog uvida u njegovu strukturalnu nepravednost. Doduše, njoj najčešće nije ni potrebno da ide dublje u analizu od toga, časna sestra koja napada kapitalizam će dobiti pozornost publike vrlo lako.

Na Fališu je bila predstavljena (između ostalog) kao odgovor ljevice na Željku Markić. Svrha njenih nastupa u sve klerikaliziranijoj Hrvatskoj je pokazati hrvatskoj javnosti da religioznost, u ovom slučaju katolička, može imati i drugačije lice od onog kakvo iz dana u dan moramo gledati. Učinkovitost ovakvog projekta je nešto što ćemo vidjeti kroz sljedećih par godina. Dotad ne škodi poslušati što ova osebujna ličnost ima za reći, ovakve prilike nisu česte.

Komentari