Istaknuto
11.10.2017.

Boris Svrtan, ravnatelj kazališta Gavella, otkrio nam je planove za izgradnju nove kazališne dvorane u koju će se smjestiti novopokrenuta Scena 121, a prokomentirali smo i ovogodišnje Gavelline večeri, novu Gavellinu sezonu te sve veći broj mladih glumaca i redatelja koji surađuju s Gavellom.

08.10.2017.

Zadnja tri mjeseca 2017. godine očekuje nas veliki broj raznolikih glazbenih sadržaja, od premijernog koncerta kultnog islandskog sastava Sigur Ros u Domu sportova do novih sezona popularnih programa kao što su MIMO, ZEZ, Good Vibrations, Začarana Močvara i drugi.

Vizart

Sve ljepote Normandije na jednome mjestu

18.11.2014. Inga Đudik
Foto: facebook.com/ClaudeMonetArt

Foto: facebook.com/ClaudeMonetArt

Nakon Francuske, SAD-a, Austrije, Japana i drugih zemalja Europe i svijeta, izložba Normandija/Rađanje Impresionizma preselila se i u Zagreb, točnije u Galeriju Klovićevi dvori. Ondje je postavljena od 4. listopada, a moći će je se posjetiti do 4. siječnja 2015. godine, nakon čega se seli u Narodnu Galeriju u Ljubljani.

Izložba se sastoji od zbirke Slikati u Normandiji koja broji više od stotinu slikarskih djela više ili manje poznatih autora: od Moneta, Gericaulta i Boudina do Corota, Renoirea i Ribota. Zbirka je stvorena 1992. godine, a cilj joj je predstaviti Normandiju u vrijeme kraja 19. i početka 20. stoljeća. Zbirka tako prati radove s elementima realizma i romantizma koji kulminiraju impresionizmom i postimpresionizmom. Cilj zbirke nije reklama zapanjujućih i već poznatih dijelova Normandije, već hvatanje prirode u jednom trenutku, pokušaj hvatanja osjećaja i prenošenje istoga na slikarsko platno koristeći samo kist i boje.

Izložba je podijeljena na četiri dijela, ovisno o regiji i umjetnicima koji su ondje stvarali.

Farma Saint Siméon bila je prva stanica za umjetnike u 19. stoljeću. Bila je okupljalište slikara i glazbenika, kao što su Jean-Baptiste Corot, Gustave Courbet i Constant Troyon. Okružena rajskim voćem, stablima jabuke, bila je istinska muza za pejsažne slike kao i one koje su krasile dame u vrtu.

Gustave Courbet, Eugene Boudin, Johan Barthold Jongkind i, vjerojatno najpoznatiji od svih, Claude Monet, oslikavali su normandijske obale. Ponekad prepune radnika, hvatača račića ili algi, ponekad turista, uvijek su bile mjesto vreve. Upravo ondje su stvarili utemeljitelji impresionizma.

Treći dio čine slike usamljeničkog normandijskog pejsaža kojeg su u sivilo pretočili Isabey, Huet, Daubigny i Corot.

Posljednji, ali apsolutno ne i najmanje važan dio izložbe jesu djela nastala Monetovim, Renoirovim i Bazilleovim putovanjem niz Seineu dok su pecali impresivne krajobraze.

U otprilike 20 minuta, koliko izložba s vodičem traje, možete doživjeti život u Normandiji, upoznati ljude, običaje i krajolike, kao i tvorce tih slika smještenih u nekoliko prostorija.

Komentari