Istaknuto
08.08.2017.

Pozadina mog romana, nazovimo ga tako, ili bolje – motiv zašto sam ga krenuo pisati jest hommage mojoj babi i dedi, zakletim antifašistima, ljudima koji su bili u logorima, austrijskim, mađarskim i ustaškim, ljudima koji su cijeli život krvavo radili za male nadnice, ljudima koji su odbili penziju jer su vidjeli da i komunisti kradu.

03.08.2017.

Nedavno je završeno drugo izdanje festivala Re:Think Sisak. Zidove grada oslikalo je nekoliko stranih street art umjetnika, a veličanstvene murale Sisku je ostavilo i nekoliko hrvatskih umjetnika. Cilj je festivala probuditi grad i promijeniti lošu sliku Siska koja je stvorena u medijima.

Vizart

Svemirski piknik Tee Jurišić u zagrebačkoj Laubi

14.06.2017. Jelena KovačevFoto: Press

Večeras se u 21 sat otvara izložba Svemirski piknik autorice Tee Jurišić koja je nastala kao rezultat suradnje zagrebačke Laube i Muzeja općine Jelsa. Lauba i Muzej općine Jelsa već tradicionalno organiziraju ljetnu izložbu u sklopu programa Galerije Kravata u Jelsi. Ovogodišnja izložba predstavljanjem radova Tee Jurišić služi kao svojevrsna najava izložbe koja će se održati u Laubi početkom srpnja ove godine. Kustosi izložbe su Marija Plenković i Mario Guček Andromak.

„Akvareli i crteži prikazani na izložbi Svemirski piknik su dio serija Pao s Marsa, Sound & Vision i Teine tužaljke. Svi oni odražavaju zajedničku misao isprepletanja teme ljubavi i svemira i istraživanje o univerzalnom i arhetipskom u ljudskoj sposobnosti voljenja. Autorica serijom radova to pitanje postavlja publici, nadajući se da će gledatelj u tumačenju viđenog prepoznati dio sebe i interpretirati rad na različite načine. Kanaliziranjem osjećaja vezanih za drage osobe, autoričine misli se manifestiraju na papiru u obliku ilustracija. Postavljanjem slike ispred verbalnog čina, oslanja se na izreku ispeci pa reci, referirajući se na to da verbalni dijalozi nastaju u trenutku – izrečeno se ne može vratiti, dok slika povlači više promišljanja i samim time manju mogućnost greške.“ (Luka Dmitrović)

svemirski piknik

Foto: Press

Riječ autorice

Svemirski piknik je zajednički naziv za ilustracije izvedene tehnikama tuša i akvarela na papiru u razdoblju od dvije godine, točnije 2015. – 2017. godine. Svemirski piknik nije zasebna serija radova, već skup sazdan od pojedinih ilustracija posuđenih iz prethodnih serija Pao s Marsa, Sound & Vision i diplomskog rada Teine tužaljke. Misao vodilja pri odabiru radova za izložbu bila je želja za kronološkim prikazom početka, zapleta, a možda i raspleta bavljenja temom svemira i načina na koji se ljubav i ljubavne veze isprepliću sa spomenutom temom.

Naziv je simbolično odabran prema nazivu prve slike koja je nastala na ovom uzbudljivom putovanju kroz crvotočine, crne rupe i razne snove potaknute gledanjem u modro prostranstvo. Prikaz pojedinih motiva najčešće je usko vezan uz sekvence iz životnih situacija koje su se događale paralelno s izvedbom radova. Simboli, piktogrami, ponavljajući motivi poput oblaka, crne pozadine posute zvijezdama i portreti pojedinih ljudi, postaju intimni dnevnički zapisi koji se naposljetku objedinjuju u velikom akvarelu, diplomskom radu kojeg smatram zapletom svog bavljenja temom. Iščekujući rasplet koji će možda doći, a možda i neće, nastavljam se baviti „pitomijim“ formatima ilustracija, vrludajući od teme do teme, izlažući radove koje želim predstaviti gledatelju na način da izazovu pitanja i odgovore, makar oni ne bili točni – gdje je zabava u tome da odgovor u svakom slučaju bude jednodimenzionalan?

Komentari