Istaknuto
12.11.2018.

Stan Lee, 95-godišnji otac, majka i kum plejade upečatljivih i legendarnih superjunaka Svemira zvanog Marvel, preminuo je jutros nakon što je hitno prevezen u bolnicu.

07.11.2018.

Ponovno smo izdvojili najzanimljivije aktualne singlove ovog tjedna, a sve ostalo je na vama. Vi odlučujete koji novitet zaslužuje biti na vrhu.

Glazba

Svjetionik nezavisne umjetnosti svijetli po četvrti put

20.02.2016. Ziher.hrFoto: facebook.com/indirektfestival

Vrijeme leti kad su u gradu dobri koncerti, a prije nego se okrenete doći će ljeto. Srećom pa nas očekuje još jedna bogata festivalska sezona, a posebnu čar imaju oni na obali. Festival nezavisne umjetnosti – istarski Indirekt nastavlja svoju misiju otkrivanja skrivenih bisera domaće i strane indie scene. Od 17. do 18. lipnja u pitoresknom Umagu nastavlja se druženje u prijateljskoj atmosferi, pozitivnim ritmovima te nezaobilaznim umjetničko–književnim programom. Festival je iznjedrio sad već afirmirana imena poput Jonathana, Punčki, Lovely Quinces, Pridjeva, Sleepyheadsa, Baden Badena, Vvhile, The Marshmallow Notebooks, The Orange stripsa, Side Projecta i mnogih drugih.

Nakon uspješnog jesenskog izleta festivala u susjednoj Srbiji te prošlogodišnjeg proširenja na regionalnu scenu, četvrto izdanje Indirekta ide korak dalje.

U Umag stiže Theft Of October, crnogorski kantautor Denis Balavac koji je prošle godine izdao i svoj prvi EP. Self Titled EP sastoji se od pet pjesama, koje odišu kombinacijom akustične gitare umotane u snježni reverb lucidnog poigravanja emo vokalom. Denis trenutno radi na njegovom albumu “Fears” koji će biti dostupan početkom svibnja. Balavac koji predstavlja prvi album Thefta pravi je glazbeni genijalac, a osim ovoga iza sebe ima niz projekata: Snow Creation & Trumpetman, Moa Loni, Wow Tea Sticks, Chandlers Oak.

Indirekt press

Indirekt press

‘We are howling under the stars. We are four people. We are One. We are beautiful voice and crazy sound. Secretly tamed. Happily forever.’ Tim se stihovima opisuje beogradska četvorka Halftones, a oni su Suzana Sumrah, Vlatko Džogović, Vukašin Đelić i Nikola Gnjatović. Njihova glazba je sve samo ne obična, a njihov identitet ne prilagođava se postojećim okvirima. Halftonsi su zato i nastali – da bi brisali postojeće granice normale i stvarali svoje. Svoj debi album ‘Halftones Is My Band’ snimili su 2013. godine u Londonu, da bi sljedeći ‘Damed Horses’ snimili i promovirali sami. Slušati ih možete već sada, ali pravi je doživljaj ovu ekipu slušati uživo.

Indirekt press

Indirekt press

Nakon što su nas prošle godine Mađari imena ‘The Kolin’ potpuno raspametili, u svoj line up Indirekt je ponovno uvrstio Mađare koji obećavaju. Oni su Middlemist Red, psihodelični rokeri koji uzore crpe iz kasnih 60-ih te ranih 70-ih, Beatlesa i Doorsa, ali i nešto modernijih zvukova poput onih Tame Impale. Javnosti su postali poznati nakon što su osvojili Deezerovo međunarodno natjecanje ‘Young Guns’. Svirali su na renomiranom Sziget festivalu, kao i na VOLT-u bok uz bok s velikim imenima. Prvi EP naziva Supersonic Overdrive objavili su u studenom 2014. godine, a u ožujku prošle godine krenuli su na prvu europsku turneju.

Indirekt press

Indirekt press

Prvi put u Hrvatskoj imat ćemo prilike poslušati ove izvođače, izuzev Žen čiji je aktualni album “Jantar” pobrao pregršt odličnih kritika. Djevojke okupljene u Žen domaćoj su publici sigurno poznate, a u svome radu zaigrano seciraju rodne stereotipe te spajaju granice između audio i vizualne umjetnosti – nešto popu samog Indirekta. Žanrovski ih je teško odrediti, a najbliže dolazimo do kompleksnog indie-rocka s primjesama shoegazea, post-rocka i eksperimentalne elektronike. Djevojke su do sada nastupile u Sloveniji, Srbiji, BiH, Makedoniji, Austriji, Njemačkoj, Slovačkoj, Češkoj, Švicarskoj, Francuskoj, Italiji, Danskoj i Švedskoj.

Indirekt press

Indirekt press

Okruženi susjedima Indirekt ekipa nastavlja dalje s misijom brisanja granica uz red glazbe, umjetnosti i književnosti. Naravno, ovo je samo djelić line up-a, a uskoro će nam otkriti i tko će im se sve pridružiti – kako glazbenici, tako i umjetnici te književnici.

(Visited 90 times, 1 visits today)

Komentari