Istaknuto
15.11.2017.

Gorillaz su u sklopu europske turneje na kojoj promoviraju album "Humanz" stigli i do Budimpešte gdje su nas podsjetili zašto toliko volimo njihov zarazni spoj funka, hip hopa, gospela i popa. S novim albumom svoj su glazbeni izričaj proširili i na dance glazbu i house ritmove te parter sportske arene pretvorili u plesni podij.

14.11.2017.

Miki ima novi album koji će promovirati u Tvornici kulture! Na novom albumu repa o nogometu, jazzu i palačinkama, a sličan asortiman pizdarija pronaći ćete i ovom razgovoru. O glumcima, plejmejkerima i stolarima pričali smo šetajući kroz Namu, jer se u njoj, kao i u Mikijevim pjesmama, može naći milijun svega.

Izvedbene umjetnosti

Svjetski poznata reperica M.I.A. gostuje na Filozofskom teatru u Zagrebu

08.11.2017. Tim HrvaćaninFoto: www.hnk.hr

Prva gošća dugoočekivane nove sezone Filozofskoga teatra u Hrvatskome narodnom kazalištu u Zagrebu bit će svjetski poznata reperica M.I.A. koja će gostovati 19. studenoga u 20:00 sati.

Britanska reperica M.I.A., porijeklom sa Šri Lanke, svojim je energičnim nastupima, uličnim hip-hopom, elektronskom glazbom i politički angažiranim tekstovima obilježila prošlo desetljeće u svijetu. Postala je poznata ne samo zbog svojega glazbenog izričaja, nego i zbog provokativnih spotova, poput onoga za pjesmu Borders u kojemu okružena izbjeglicama boravi na brodu i u centrima za smještaj migranata ili Born Free, s temom fikcijskoga genocida nad crvenokosim ljudima, koji je režirao Romain Gavras.

M.I.A., pravoga imena Mathangi Maya Arulpragasam, drži i svjetski rekord kao jedina izvođačica istodobno nominirana za nagrade Oscar, Grammy i Mercury. Dosada je snimila pet uspješnih studijskih albuma; “Arular” 2005., “Kala” 2007., “Maya” 2010., “Matangi” 2013. i “AIM” 2016., a poznata je i kao producentica i dizajnerica. U posljednje se vrijeme šire glasine kako je odustala od snimanja novih albuma zbog situacije koja vlada u glazbenoj industriji. Umjetničko ime preuzela je od vojnoga izraza “Missing in action”.

Komentirajući  to što u zagrebački HNK stiže zvijezda njezina profila, koju je i časopis Time proglasio jednom od sto najutjecajnijih osoba na svijetu, urednik Filozofskoga teatra Srećko Horvat koji će s njome voditi razgovor o mnogim umjetničkim i političkim temama kaže: “Još otkada smo pokrenuli Filozofski teatar, najavili smo da ćemo uvijek pokušavati izaći iz očekivanih okvira i temama i odabirom gostiju. Ako danas na umjetničkoj sceni postoji netko tko je izašao iz svih očekivanih okvira, onda je to definitivno M.I.A. Ovo je prvi put da dolazi u Hrvatsku i iznimno mi je drago što upravo s njenim nastupom otvaramo novu sezonu Filozofskoga teatra. S obzirom na to da ni jači glazbeni festivali još nisu uspjeli dovesti  M.I.A. u širu regiju, sugeriram da požurite po karte.”

Filozofski teatar, koji je utemeljila intendantica Dubravka Vrgoč, dosad je u Hrvatskome narodnom kazalištu u Zagrebu ugostio Vanessu Redgrave, Slavoja Žižeka, Yanisa Varoufakisa, Thomasa Pikettyja, Juliju Kristevu i mnoge druge.

Komentari