Istaknuto
13.02.2019.

Vrijeme čitanja: 1 minuta Glasujte za najbolje domaće i regionalne singlove te pomaknite svog favorita na ljestvici. Bacite uho i na naše preporuke stranih noviteta.

06.02.2019.

Vrijeme čitanja: 8 minute Napokon smo prestali krivo pisati datume na dokumentima, šarati te osmice i s prvim točno zapisanim u 2019., jednom za svagda smo se pozdravili s prethodnom - 2018. Bila je, podsjetit ćemo vas, u najmanju ruku histerična, shizofrena i - vrlo plodonosna.

Glazba

Synth večer u Tvornici – Stižu Luke Black i Lust For Youth

04.10.2015. Ziher.hrFoto: press
Vrijeme čitanja: 2 minute

Ponedjeljak u Tvornici obuzeti će mistika syntha i popa u znaku dva priznata imena. Švedski tročlani sastav Lust For Youth prvi put dolaze u Hrvatsku i to na jedini nastup u regiji. Kao ‘opening act’ će im se pridružiti mladi, točnije 23-godišnji, beogradski umjetnik Luka Ivanović, poznatiji kao Luke Black.

Luke Black je mladi pop pjevač, kantautor i multi-instrumentalist iz Beograda. U svojoj raznovrsnoj glazbi kombinira snažni i melankolični vokal, pamtljive synth melodije sa klasičnim zvukom klavira i jakim bass linijama, a mediji ga nazivaju svijetlom točkom srbijanskog popa i glasnogovornikom svoje generacije. Luke Black je do sada snimio 7 albuma, koje nije nigdje objavio, a tek je suradnja s Universal Music etiketom polučila prvo službeno izdanje, EP “Thorns” koji je friško vani. Time je Luke Black postao prvi srbijanski pop umjetnik koji je potpisao za veliku međunarodnu etiketu, a EP je sažetak desetljeća njegovog rada. Prvi singl D-Generation odmah je naišao na odobravanje publike i medija, te je kotirao visoko na domaćim radijskim postajama, ali i dobio nominaciju za singl 2014. Drugi singl Holding On To Love osigurao mu je prvo mjesto na radijskim ljestvicama u Srbiji, njegova glazba je našla i put do stranih radija, a jedinstven pristup pop glazbi i kulturi osigurava mu fanove diljem svijeta.

Lust For Youth  prvi put dolaze u Hrvatsku, i to na početku velike europske turneje koja između ostalih uključuje i Englesku, Belgiju, Nizozemsku, Austriju, Italiju ili Švicarsku. Ususret turneji nedavno je objavljen novi singl Better Looking Brother. Kritika ga već hvali nazivajući ga jednim od najzanimljivijim uradaka do sada, a stvar donosi plesni ritam perkusija, kontroliranu bass liniju i naglašene syntheve koji podupiru vokal Hannesa Norrvidea.

Jednostavno rečeno, “International” Lust For Youtha-a nije prepoznatljiv kao njihov album na prvo slušanje. Prijašnji solo albumi Hannesa Norrvidea pod nadimkom Lust For Youth opisani su kao “mračni, hladni, disonantni, izmučeni, usamljeni i niži od lo-fija”. Pristup “International”-u se drastično promijenio. Skladajući kao trio, uz dugogodišnjeg live suradnika Loke Rahbeka i novog člana benda Malthe Fischera, koji producira i svira gitaru, LFY su zakoračili u potpuno novi teritorij. Rezultat je impresivan. “International” je poletno synth remek djelo u stilu ranog Depeche Modea, Pet Shop Boysa i New Ordera. Norrvideov rad je oduvijek imao pop senzibilitet zakopan duboko u reverbu, ali refreni su okosnica “International”-a, i nema ništa lo-fi u svezi s njim. Ali to ne znači da je album bez čvrstine. Još uvijek se tu nađu introspektivni trenutci, najviše na instrumentalnim dijelovima pjesama Ultras i Basorexia, koje bude “jutro poslije” usamljenost kakvu je raniji rad LFY-a istraživao.

Rahbek kaže: “Album se nekako dogodio slučajno. Hannes i ja smo pričali o mogućnosti snimanja zajedno samo radi zabave, a Malthe se ponudio pomoći nam snimati. Krenuli smo raditi pjesmu, dvije, ali unutar nekoliko tjedana bilo je očito da ta naša kombinacija djeluje. Malthe je prešao sa snimanja na pridruživanje već nakon prvih nekoliko dana i napravili smo cijelu stvar unazad pola godine, pijući gin i tonic svaki dan u studiju. Vremenski period je bio čudan, svima su se grozne stvari dogodile u životu, pa je rezultat toga bio provođenje mnogih sati u studiju, kao nekakvoj sigurnosnoj zoni.” “Kao što naslov kaže”, dodaje Rahbek, “album se bavi nemilosrdnom, nekad gotovo nehumanom, prirodom putovanja i touranjem benda. Hotelske sobe i kreveti stranaca, droge i klubovi, nemogućnost življenja normalnog života.” Možda im život i je nenormalan, ali ništa im ne bi stajalo bolje; “International” je Norrvideov magnum opus sa Fischerovom produkcijom i Rahbekovim vještinama skladanja, potencijal koji je ovaj bend oduvijek pokazivao potpuno se ostvario.

Današnji dan je zadnja prilika da ulaznicu nabavite po cijeni od 60 kn, za istu ćete na dan koncerta trebati izdvojiti 75 kn. Ulaznice možete pronaći na službenim prodajnim mjestima (Tvornica kulture, Aquarius CD shop, Dirty Old Shop) te u sustavima Entrio.hr-a.

 

(Visited 33 times, 1 visits today)

Komentari