Istaknuto
20.06.2018.

Kolektiv emge prošle se godine na 14. Velesajmu kulture bavio pitanjem revitalizacije i prenamjene prostora zagrebačkih kinodvorana, u sklopu čega je nastala izložba "Kino 041 – pogled na prošlost i sadašnjost zagrebačkih kinodvorana". Izložba je ponovno postavljena na ovogodišnjem Design Districtu, što je bio povod za razgovor s Tenom Bakšaj, jednom od članica kolektiva.

14.06.2018.

Folklorni ansambl Ivan Goran Kovačić već 70 godina djeluje u okviru istoimenog studentskog kulturno umjetničkog društva kao jedan od najboljih i najslavnijih hrvatskih folklornih ansambala. Okruglu obljetnicu proslavili su odličnim koncertom u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu.

Knjige

Tajna prošlost Ernesta Hemingwayja

19.06.2013. Hrvoje Korbar
foto: http://augustwainwright.com

foto: http://augustwainwright.com

Američki nobelovac Ernest Hemingway poznat je po svom avanturističkom načinu života, te aktivnom sudjelovanju u Španjolskom građanskom ratu i Drugom svjetskom ratu. Ipak, manje je poznato da je 40-ih godina prošlog stoljeća sam izrazio želju da bude – sovjetski špijun.

Upravo tu tvrdnju u svojem djelu iznose autori knjige Spies: The Rise and Fall of the KGB in America (Špijuni: Uspon i pad KGB-a u Americi). Autori su do ovih podataka došli  Naime, Hemingway je 40-ih godina bio prilično inspiriran idejama komunizma, te je sa tadašnjom suprugom Martom Gellhorn, slavnom novinarkom i jedinom suprugom koja je napustila Hemingwayja, posjetio Narodnu Republiku Kinu. Prije samog putovanja, sovjetska tajna služba, zloglasni KGB, dodijelio mu je kodno ime Argo. Sa sovjetskim agentima se sastajao tijekom 40-ih godina više puta, u Havani i Londonu, te je kontinuirano izražavao želju bude u njihovoj službi. Ipak, bivši sovjetski agent Vasiljev, na čijim se bilješkama temelji knjiga, tvrdi kako nikada nije bio uključen u konkretne akcije, niti je dao bilo kakve konkretne političke informacije. Tu nije kraj Hemingwayjevim odnosima sa tajnim službama. Netom prije smrti Hemingway je bio uvjeren da ga prati FBI, ali J. Edgar Hoover odbacio je tu mogućnost tvrdnjom da je Hemingway bio fizički i psihički bolestan.

(Visited 56 times, 1 visits today)

Komentari