Istaknuto
07.01.2019.

Vrijeme čitanja: 4 minute Zašto je važno biti član jedne ili više sekcija KSET-a detaljnije možete pročitati u knjizi, a mi smo za vas pripremili 9 zanimljivosti koje se kriju na stranicama punim bisera i zanimljivosti te brojnim fotografijama koje nas tjeraju da poželimo da smo živjeli u vrijeme naših roditelja, ali i da sami stvaramo svoje uspomene u KSET-u.

03.01.2019.

Vrijeme čitanja: 7 minute Za početak 2019. godine prisjetit ćemo se domaćih albuma koji su po mišljenju glazbene redakcije obilježili godinu iza nas.

Knjige

Tajna prošlost Ernesta Hemingwayja

19.06.2013. Hrvoje KorbarVrijeme čitanja: 1 minuta
foto: http://augustwainwright.com

foto: http://augustwainwright.com

Američki nobelovac Ernest Hemingway poznat je po svom avanturističkom načinu života, te aktivnom sudjelovanju u Španjolskom građanskom ratu i Drugom svjetskom ratu. Ipak, manje je poznato da je 40-ih godina prošlog stoljeća sam izrazio želju da bude – sovjetski špijun.

Upravo tu tvrdnju u svojem djelu iznose autori knjige Spies: The Rise and Fall of the KGB in America (Špijuni: Uspon i pad KGB-a u Americi). Autori su do ovih podataka došli  Naime, Hemingway je 40-ih godina bio prilično inspiriran idejama komunizma, te je sa tadašnjom suprugom Martom Gellhorn, slavnom novinarkom i jedinom suprugom koja je napustila Hemingwayja, posjetio Narodnu Republiku Kinu. Prije samog putovanja, sovjetska tajna služba, zloglasni KGB, dodijelio mu je kodno ime Argo. Sa sovjetskim agentima se sastajao tijekom 40-ih godina više puta, u Havani i Londonu, te je kontinuirano izražavao želju bude u njihovoj službi. Ipak, bivši sovjetski agent Vasiljev, na čijim se bilješkama temelji knjiga, tvrdi kako nikada nije bio uključen u konkretne akcije, niti je dao bilo kakve konkretne političke informacije. Tu nije kraj Hemingwayjevim odnosima sa tajnim službama. Netom prije smrti Hemingway je bio uvjeren da ga prati FBI, ali J. Edgar Hoover odbacio je tu mogućnost tvrdnjom da je Hemingway bio fizički i psihički bolestan.

(Visited 74 times, 1 visits today)

Komentari