Istaknuto
21.09.2018.

Uoči početka nove kazališne sezone u Satiričkom kazalištu Kerempuh, razgovarali smo s redateljem Bobom Jelčićem o jednoj od najboljih prošlosezonskih predstava, njegovom autorskom projektu "Govori glasnije!".

16.09.2018.

Novi ravnatelj zagrebačke Opere prvi je stranac na tom mjestu od samostalnosti Hrvatske. Otkrio nam je na što će staviti naglasak u svom četverogodišnjem mandatu, ali i za koji nogometni klub navija te što mu je skriveni talent.

Film

Takva su pravila i Inferno​ na jednom od najznačajnijih festivala u Aziji

29.09.2014. Ziher.hr
foto: press

foto: press

Film Ognjena Sviličića Takva su pravila uvršten je u selekciju World Cinema 19. Međunarodnog filmskog festivala u Busanu, koji se od 2. do 11. listopada održava u tom južnokorejskom gradu. U istu je selekciju uvršten i slovensko-hrvatski film Inferno, koji će na festivalu imati svoju međunarodnu premijeru. Riječ je o programu u kojem će se uz ova dva prikazati još 51 tzv. „World must-see film“, a koji obuhvaća hitove s netom završenih festivala kao što su Cannes, Venecija i Toronto.

Međunarodni filmski festival u Busanu jedan je od najznačajnijih filmskih festivala u Aziji, osnovan 1996. godine, koji donosi nove trendove azijskih kinematografija. Sastoji se od desetak programskih sekcija, a prati ga i vrlo razvijeni industrijski segment te Asian Film Market, jedan od najvećih filmskih sajmova na Istočnoj hemisferi.

Takva su pravila svjetsku je premijeru doživio u programu Horizonti 71. Međunarodnog filmskog festivala u Veneciji, čiji žiri je Emiru Hadžifahizbegoviću dodijelio nagradu za najbolje glumačko ostvarenje. Film prati bračni par sa zagrebačke Savice koji se suočava s najgorom situacijom u životu. Kada im sin završi u bolnici nakon uličnog okršaja, hvataju se u koštac s institucijama države, koje su sve samo ne na njihovoj strani – i upravo se na to odnosi naslov filma.

Uz Hadžifahizbegovića, uloge u filmu tumače Jasna Žalica, Hrvoje Vladisavljević i Veronika Mach. Producenti su Damir Terešak (MaXima Film, HR) i Janja Kralj (KinoElektron, FR), a koproducenti Nikolina Vučetić Zečević (Biberche Productions, SR) i Svetozar Ristovski (Trice Films, MK). Film je sufinanciran sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra i Hrvatske radiotelevizije.

Na festivalu će svoju međunarodnu premijeru imati i film Inferno, slovensko-hrvatska koprodukcija u režiji Vinka Möderndorfera, koja govori o nezaposlenom ocu koji se svakodnevno bori za preživljavanje svoje obitelji u nesmiljenom kapitalističkom svijetu. Scenarij i režiju potpisuje Vinko Möderndorfer, kameru Mirko Pivčević, a montažu Andrija Zafranović. Film je producirala Forum Ljubljana, u koprodukciji sa Kinoramom (HR), Sektor filmom (MK) i Deliriumom (SR). Film su pomogli Slovenski filmski centar i Hrvatski audiovizualni centar.

Inače, Sviličićev film bit će predstavljen na Asian Film Marketu, na kojem će se ove godine prodavati rekordan broj europskih filmova. Riječ je o 50 filmova koji su dobili ukupno 132.700 eura za marketinške aktivnosti od Europske filmske promocije (EFP). U Europskom paviljonu predstavit će se redatelji tih filmova, kao i njihovih 38 distribucijskih kuća. Osim Ognjena Sviličića, svoje će nove filmove predstaviti i Fatih Akin, Wim Wenders i Juliano Ribeiro Salgado, Álex de la Iglesia, John Boorman, Bille August i mnogi drugi.

(Visited 40 times, 1 visits today)

Komentari