Istaknuto
13.04.2018.

The Gentleman novo je ime na našoj glazbenoj sceni, no osoba koja se skriva iza tog imena već je duže vrijeme poznata publici. Iza pseudonima krije se Marko Lucijan Hraščanec, školovani i talentirani glazbenik koji svoj istoimeni album prvijenac promovira 13. travnja u kazalištu Mala scena. Povodom toga saznali smo koliko je dugo radio na projektu The Gentleman, zašto album promovira u kazalištu i još mnogo toga.

02.04.2018.

Možda bi "Govori glasnije!" mogao biti "mega angažirani hrvatski politički teatar", ali Bobo Jelčić svjestan je stvarne moći kazališta pa zato sve pretvara u dobru satiru i radije se bavi svakodnevicom maloga čovjeka i njegovim malim-velikim problemima.

Glazba

Tamikrest se vraća u Vintage Industrial Bar

18.09.2017. Ziher.hrFoto: Vintage Industrial Bar

U nedjelju, 29. listopada u Vintage Industrial Bar vraća se jedan od najpoznatijih world music bendova – Tamikrest, pustinjski blueseri iz Malija. Još od kada su 2009. godine izdali prvi album “Adagh” povlači se poveznica s još jednim proslavljenim tuareškim glazbenicima. Kako dijele zajedničko nasljeđe sa Tinariwenom, koji su prošlog ljeta svirali upravo u VIB-u, neki su Tamikrest prozvali ‘duhovnim sinovima Tinariwena’.

Tamikrest stižu iz sjevernog Malija, a okupili su se 2006. godine u području Kidala, svi članovi redom u dvadesetim godinama. Sam naziv ‘Tamikrest’ na Tamasheku znači spajanje, savez ili budućnost. Njihovu mladost oblikovao je građanski rat koji se dogodio između 1990. i 1995. godine. Kad je 2006. izbila nova pobuna, Ousmane Ag Mossa i njegov prijatelj Cheick Ag Tiglia odlučili se ne boriti oružjem, već glazbom. U mladosti su svirali tradicionalnu glazbu Kel Tamasheq (Tuareg) i štovali su Tinariwen koji je već osamdesetih godina već kombinirao afričku tradicionalnu glazbu s zapadnjačkom rock glazbom.

Kako to često biva, mnogim glazbenicima koji istražuju glazbu izvan granica glazbene industrije Tamikrest su bili pravo otkriće pa je tako i njihov susret s Chrisom Eckmanom iz The Walkaboutsa 2009. godine, tijekom njegova putovanja Saharom, završio suradnjom te je on producirao njihov prvi album “Adagh”. Na istom je albumu svoj glazbeni trag ostavio i glazbenik i producent Hugo Race, bivši član Caveovih Bad Seedsa. Suradnja s Eckmanom nastavila se i na njihovom drugom albumu “Toumastin” iz 2011. godine. Treći album “Chatma” izdan je krajem 2013. godine, “Taksera” 2015., a najnoviji je ovogodišnji album “Kidal” objavljen za Glitterbeat Records.

Ulaznice za koncert mogu se kupiti za 100 kn, dok će na ulazu cijena biti 120 kn.

(Visited 29 times, 1 visits today)

Komentari