Istaknuto
20.02.2019.

Vrijeme čitanja: 1 minuta U rubrici Nova glazba ponovno smo izdvojili najzanimljivije aktualne singlove ovog tjedna, a vi odaberite svog favorita.

06.02.2019.

Vrijeme čitanja: 8 minute Napokon smo prestali krivo pisati datume na dokumentima, šarati te osmice i s prvim točno zapisanim u 2019., jednom za svagda smo se pozdravili s prethodnom - 2018. Bila je, podsjetit ćemo vas, u najmanju ruku histerična, shizofrena i - vrlo plodonosna.

Vizart

Tate Modern otvorio retrospektivu bivšeg sudanskog zatvorenika

07.07.2013. Andrea ĆorićVrijeme čitanja: 2 minute
Foto: Tate.org.uk

Foto: Tate.org.uk

Ibrahim el-Salahi sudanski je umjetnik koji prošao trnovit put da bi došao do momenta u svojoj karijeri kadu mu veliku retrospektivu otvara londonski Tate Modern. Njegovo međunarodno umjetničko obrazovanje i rad doveli su ga 1969. godine na mjesto kulturnog atašea pri Sudanskoj ambasadi u Londonu. Na tom je mjestu ostao do 1972. nakon čega se vraća u Sudan. Ondje je radio u Ministarstvu kulture sve do 1975. kada je bez suđenja zatvoren. Šest mjeseci je proveo u zatvoru nakon čega je neobjašnjivo pušten, jednako kao što je i iz nerazjašnjenih razloga bio zatvoren. Godine 1977. prihvatio je ponudu da ode u Katar na mjesto ministra kulture. Kako je odao za britanski Guardian, 21 godinu je šutio o tome kako je umjetnik, sve dok se ponovno nije vratio u London.

Za Guardian je govorio i o strašnim uvjetima svojeg zarobljeništva, o tome kako ih je deset dijelilo jednu ćeliju, a samica je bila kazna za one koje bi ulovili s bilo kakvim pisanim materijalima. Ipak, on je svoj rad nastavio na komdićima koje je uspio zakopati. To zarobljeništvo je na neki način bilo slično uvjetima u kojima su afrički umjetnici stvarali jer, prema njegovim riječima, “desetljećima su afrički umjetnici radili u vakuumu”.

Foto: Tate.org.uk

Foto: Tate.org.uk

Svoj umjetnički rad Salahi je započeo šezdesetih i u nekoliko prvih desetljeća njime dominiraju elementarne forme i linije, a nešto kasnije, zadržavajući apstraktnost, prelazi na organičke oblike koji se zadržavaju i do nakasnijih radova u kojima počinju prevladavati crna i bijela boja. Jedan je od prvih umjetnika koji je uveo arapsku kaligrafiju u svoje slikarstvo.

Izložba u Tate Modernu otvorena je sredinom ovog tjedna i moguće ju je posjetiti sve do 22. rujna, a izloženo je stotinjak Salahijevih radova.

(Visited 98 times, 1 visits today)

Komentari