Istaknuto
15.10.2018.

Dobre knjige uvijek su u modi. Svakog tjedna ćemo vam odabrati po tri nove knjige koje možete pronaći na policama domaćih knjižara, a uz malo sreće, neke od njih mogu biti vaše.

14.10.2018.

Priča o dvoje ljudi - kroz desetljeća - bez obzira na uspjeh ranijih izdanja, ostaje klasik koji uvijek može (p)ostati suvremen.

Izvedbene umjetnosti

Tena Štivičić osvojila najvažniju svjetsku nagradu za dramatičarke

03.03.2015. Tim Hrvaćanin
Foto: www.nationaltheatre.org.uk

Foto: www.nationaltheatre.org.uk

Tena Štivičić osvojila je Susan Smith Blackburn Prize, najvažniju i najstariju svjetsku nagradu koja se dodjeljuje isključivo dramatičarkama. Hrvatska autorica svjetski je uspjeh postigla dramom 3 Winters (3 zime), koja je premijerno bila izvedena u prosincu 2014. u National Theatre u Londonu i za koju je već tada dobila sjajne kritike. Radnja drame zbiva se u Zagrebu između 1945. i 2011. godine te prikazuje portret neuobičajene obitelji koju na okupu drže generacije snažnih žena.

Nagrada Susan Smith ove je godine bila dodijeljena 37. puta na svečanosti u New Yorku, a Štivičić će kao pobjednica biti nagrađena s 25 tisuća dolara i potpisanom kopijom Willema de Kooninga. Ovogodišnji žiri činili su američka glumica Carmen Herlihy, redateljski tandem Liesl Tommy i Chay Yew koji vodi Victory Gardens Theater u Chicagu, britanska glumica Rebecca Hall, dramatičarka Rona Munro i kućni redatelj National Theatrea, Bijan Sheibani. Štivičić je pobijedila u konkurenciji 12 autorica, a uz nju su bile nominirane:

Lisa D’Amour (U.S.) – Airline Highway
Alice Birch (U.K.) – Revolt. She said. Revolt again.
Alecky Blythe (U.K.) – Little Revolution
Clare Barron (U.S.) – You Got Older
Clara Brennan (U.K.) – Spine
Katherine Chandler (U.K.) – Parallel Lines
Frances Ya-Chu Cowhig (U.S.) – The World of Extreme Happiness
Lindsey Ferrentino (U.S.) – Ugly Lies the Bone
Zodwa Nyoni (U.K.) – Boi Boi Is Dead
Heidi Schreck (U.S.) – Grand Concourse
Ruby Rae Spiegel (U.S.) – Dry Land

(Visited 130 times, 1 visits today)

Komentari