Istaknuto
19.07.2018.

Tri autorska projekta, jedna opera, jedan mjuzikl, praizvedba jednog suvremenog hrvatskog teksta i uprizorenje jednog klasičnog naslova - to su najbolje predstave u sezoni 2017./18. koje se izdvajaju po svojoj kvaliteti, originalnosti, izvrsnoj režiji i glumačkim ostvarenjima.

18.07.2018.

Prošle godine počeli smo praksu filmova i albuma starih deset godina, tako i ove nastavljamo s filmskim naslovima, ovaj put iz 2008. godine.

Izvedbene umjetnosti

Tena Štivičić osvojila najvažniju svjetsku nagradu za dramatičarke

03.03.2015. Tim Hrvaćanin
Foto: www.nationaltheatre.org.uk

Foto: www.nationaltheatre.org.uk

Tena Štivičić osvojila je Susan Smith Blackburn Prize, najvažniju i najstariju svjetsku nagradu koja se dodjeljuje isključivo dramatičarkama. Hrvatska autorica svjetski je uspjeh postigla dramom 3 Winters (3 zime), koja je premijerno bila izvedena u prosincu 2014. u National Theatre u Londonu i za koju je već tada dobila sjajne kritike. Radnja drame zbiva se u Zagrebu između 1945. i 2011. godine te prikazuje portret neuobičajene obitelji koju na okupu drže generacije snažnih žena.

Nagrada Susan Smith ove je godine bila dodijeljena 37. puta na svečanosti u New Yorku, a Štivičić će kao pobjednica biti nagrađena s 25 tisuća dolara i potpisanom kopijom Willema de Kooninga. Ovogodišnji žiri činili su američka glumica Carmen Herlihy, redateljski tandem Liesl Tommy i Chay Yew koji vodi Victory Gardens Theater u Chicagu, britanska glumica Rebecca Hall, dramatičarka Rona Munro i kućni redatelj National Theatrea, Bijan Sheibani. Štivičić je pobijedila u konkurenciji 12 autorica, a uz nju su bile nominirane:

Lisa D’Amour (U.S.) – Airline Highway
Alice Birch (U.K.) – Revolt. She said. Revolt again.
Alecky Blythe (U.K.) – Little Revolution
Clare Barron (U.S.) – You Got Older
Clara Brennan (U.K.) – Spine
Katherine Chandler (U.K.) – Parallel Lines
Frances Ya-Chu Cowhig (U.S.) – The World of Extreme Happiness
Lindsey Ferrentino (U.S.) – Ugly Lies the Bone
Zodwa Nyoni (U.K.) – Boi Boi Is Dead
Heidi Schreck (U.S.) – Grand Concourse
Ruby Rae Spiegel (U.S.) – Dry Land

(Visited 122 times, 1 visits today)

Komentari