Istaknuto
13.04.2018.

The Gentleman novo je ime na našoj glazbenoj sceni, no osoba koja se skriva iza tog imena već je duže vrijeme poznata publici. Iza pseudonima krije se Marko Lucijan Hraščanec, školovani i talentirani glazbenik koji svoj istoimeni album prvijenac promovira 13. travnja u kazalištu Mala scena. Povodom toga saznali smo koliko je dugo radio na projektu The Gentleman, zašto album promovira u kazalištu i još mnogo toga.

02.04.2018.

Možda bi "Govori glasnije!" mogao biti "mega angažirani hrvatski politički teatar", ali Bobo Jelčić svjestan je stvarne moći kazališta pa zato sve pretvara u dobru satiru i radije se bavi svakodnevicom maloga čovjeka i njegovim malim-velikim problemima.

Izvedbene umjetnosti

Tena Štivičić osvojila najvažniju svjetsku nagradu za dramatičarke

03.03.2015. Tim Hrvaćanin
Foto: www.nationaltheatre.org.uk

Foto: www.nationaltheatre.org.uk

Tena Štivičić osvojila je Susan Smith Blackburn Prize, najvažniju i najstariju svjetsku nagradu koja se dodjeljuje isključivo dramatičarkama. Hrvatska autorica svjetski je uspjeh postigla dramom 3 Winters (3 zime), koja je premijerno bila izvedena u prosincu 2014. u National Theatre u Londonu i za koju je već tada dobila sjajne kritike. Radnja drame zbiva se u Zagrebu između 1945. i 2011. godine te prikazuje portret neuobičajene obitelji koju na okupu drže generacije snažnih žena.

Nagrada Susan Smith ove je godine bila dodijeljena 37. puta na svečanosti u New Yorku, a Štivičić će kao pobjednica biti nagrađena s 25 tisuća dolara i potpisanom kopijom Willema de Kooninga. Ovogodišnji žiri činili su američka glumica Carmen Herlihy, redateljski tandem Liesl Tommy i Chay Yew koji vodi Victory Gardens Theater u Chicagu, britanska glumica Rebecca Hall, dramatičarka Rona Munro i kućni redatelj National Theatrea, Bijan Sheibani. Štivičić je pobijedila u konkurenciji 12 autorica, a uz nju su bile nominirane:

Lisa D’Amour (U.S.) – Airline Highway
Alice Birch (U.K.) – Revolt. She said. Revolt again.
Alecky Blythe (U.K.) – Little Revolution
Clare Barron (U.S.) – You Got Older
Clara Brennan (U.K.) – Spine
Katherine Chandler (U.K.) – Parallel Lines
Frances Ya-Chu Cowhig (U.S.) – The World of Extreme Happiness
Lindsey Ferrentino (U.S.) – Ugly Lies the Bone
Zodwa Nyoni (U.K.) – Boi Boi Is Dead
Heidi Schreck (U.S.) – Grand Concourse
Ruby Rae Spiegel (U.S.) – Dry Land

(Visited 117 times, 1 visits today)

Komentari