Istaknuto
20.02.2019.

Vrijeme čitanja: 1 minuta U rubrici Nova glazba ponovno smo izdvojili najzanimljivije aktualne singlove ovog tjedna, a vi odaberite svog favorita.

06.02.2019.

Vrijeme čitanja: 8 minute Napokon smo prestali krivo pisati datume na dokumentima, šarati te osmice i s prvim točno zapisanim u 2019., jednom za svagda smo se pozdravili s prethodnom - 2018. Bila je, podsjetit ćemo vas, u najmanju ruku histerična, shizofrena i - vrlo plodonosna.

Film

The Americans: Sovjetski špijuni na američki način

31.01.2013. Nikola ŠimićVrijeme čitanja: 2 minute
facebook.com/TheAmericans

facebook.com/TheAmericans

Sinoć je na kabelskom kanalu FX-u (koji prikazuje i serije Justified, Sons of Anarchy, Louie…) emitirana premijerna epizoda nove špijunske triler serije, The Americans. Kao što smo prethodno najavljivali, ova TV serija prati život običnog američkog bračnog para iz predgrađa u osamdesetim godinama prošlog stoljeća. Jedini je problem što oni niti su obični niti su Amerikanci.

Elizabeth i Phillip Jennings su KGB-ovi agenti koji su kao mladi ljudi poslani na tajni zadatak u SAD, glavnog protivnika svoje matične države tijekom Hladnog rata. Kroz idućih dvadeset godina radili su kako bi ostvarili svoj “američki san”. Postali su prava uzorna američka obitelj s dvoje djece, i to sve kao dio svoje savršene krinke. Međutim, nakon toliko godina zajedničkog života, Elizabeth i Phillip imaju i istinske osjećaje jedno prema drugom, što naravno nije bio dio njihovog zadatka. A još gora je činjenica da se Phillip toliko naviknuo na američki način života da pokušava nagovoriti svoju “suprugu” da prebjegnu na američku stranu. No, za razliku od svog muža socijalistički usmjerena Elizabeth još uvijek nije voljna izdati svoju domovinu te je očigledno uzrujana s činjenicom da su joj djeca postala pravi Amerikanci. Kao dodatni problem, sasvim slučajno se u njihovo susjedstvo doseljava agent FBI-a zadužen za špijunažu.

cnn.com

cnn.com

Ako očekujete Alias, ili akciju kao što je bila 24, nemojte se previše nadati. The Americans nije serija koju ćete gledati radi uzbudljivih eksplozija i neprekidnih besmislenih tučnjavi. Unatoč pokojoj periki, Amerikanci su više nego išta psihološka drama usmjerena na odnos između dva glavna lika koja teže različitim stvarima. Ritam prve epizode je dosta spor iako traje nešto više od sat vremena. Serija Vas vjerojatno i neće isprva oduševiti zbog nedostatka velikih uzbuđenja ili obrata (ako to očekujete), no The Americans bi mogla postati iznimno  kvalitetna serija ako nastaviti graditi svoje likove i ne prepusti se glupavim akcijskim scenama osmišljenima isključivo za privlačenje publike. Premisa serije je dovoljno intrigantna da Vas uvuče u svijet dvostrukih života i špijuna, no serija bi zasigurno privukla mnogo više gledatelja da se pojavila prije dvije-tri godine kada je u SAD-u otkriven tada još uvijek postojeći krug ruskih špijuna. U glavnim ulogama su glumica koju ćemo svi vječno zvati Felicity, Keri Russell, i jedan od braće iz serije Brothers & Sisters, Matthew Rhys, koji odmjereno igraju posve komplicirani i jedinstveni bračni par. Uspjeh serije ovisit će na kraju upravo o njima budući da se kao antiheroji (ili negativci, ovisno kako gledate na situaciju) moraju povezati s publikom koju primarno čine pravi Amerikanci. The Americans je zasada daleko od Homelanda i po uzbudljivosti i po napetosti, ali s vremenom i dobrim pisanjem, mogla bi postati nešto više od samo zanimljive premise.  Ne znam što misle oni koji su pogledali pilot epizodu, no ja se zasigurno namjeravam vratiti po dozu Amerikanaca i sljedeći tjedan.

(Visited 505 times, 1 visits today)

Komentari