Istaknuto
22.05.2019.

Vrijeme čitanja: 1 minuta Nova glazba ovog tjedna nudi izbor domaćih i regionalnih noviteta za koje možete glasati te nekoliko stranih preporuka za slušanje.

21.05.2019.

Vrijeme čitanja: 10 minute Da je nostalgija najdraža hrana Hollywooda već je odavno jasno, a još jedna potvrda toga nove su verzije davno zaboravljenih i preboljenih serija.

Vizart

The Art of the Brick: LEGO umjetnost

09.02.2015. Petra PlivelićVrijeme čitanja: 2 minute
Foto: facebook.com/thebrickartist

Foto: facebook.com/thebrickartist

Legići su česta tema na Ziheru. U zadnjih par mjeseci smo pisali o The LEGO Movieu koji je ostao bez nominacije za Oscara, a pisali smo i LEGO Batmanu koji će dobiti svoj vlastiti film. Oduševili smo se tinejdžerom Morganom Spenceom koji s legićima radi razne animacije, a sada smo ponovno oduševljeni.

Od prošlog vikenda, točnije od 7. veljače putujuća izložba s više od 100 umjetnina napravljenih od LEGO kocaka – The Art of the Brick smjestila se u Franklin Institutu u Philadelphiji. Izložba koja je zabavila i inspirirala milijune ljubitelja legića, ali i suvremene umjetnosti od Australije, Tajvana, Singapura, Kine i drugih zemalja diljem svijeta u Philadelphiji će biti do 6. rujna ove godine. Za ovu zanimljivu izložbu zaslužan je umjetnik Nathan Sawaya koji je ujedno i prvi umjetnik koji je prenio LEGO kocke u svijet umjetnosti i tako dokazao da legići nisu samo igračka.

Sawayaina umjetnost je fokusirana na velike skulpture koje su napravljene samo od LEGO kocaka. To uključuje i rekreiranje remek-djela poput da Vincijeve Mona Lise, Van Goghove Zvjezdane noći i dr. Zanimljivo je da je svako djelo napravljeno od nekoliko desetaka tisuća legića. Zbilja impresivno, pogotovo kada se sami sjetite koliko vam truda, vremena i strpljenja treba da napravite neku malu skulpturicu.

Foto: facebook.com/thebrickartist

Foto: facebook.com/thebrickartist

Nathan Sawaya je bezbrižno djetinjstvo i igru legićima u Oregonu zamijenio New Yorkom i studijem prava te je postao odvjetnik. No nakon više godina uspješne odvjetničke karijere, Sawaya je shvatio da bi radije sjedio na podu i stvarao umjetnost nego vrijeme provodio u sobi za sastanke sklapajući ugovore. I tako je, uz rizik uzrokovan odricanjem od sigurnog posla, odlučio postati umjetnik, i to ne bilo kakav. Sawaya je danas pisac, govornik i jedan od najpopularnijih, nagrađivanih suvremenih umjetnika. I to sve zahvaljujući legićima.

Ako Sawaya i njegova izložba The Art of the Brick ikada dođu u Hrvatsku budite sigurni da ćemo vas o tome na vrijeme obavijestiti. Za sada, uživajte u fotografijama nekolicine njegovih LEGO skulptura.

(Visited 223 times, 1 visits today)

Komentari