Istaknuto
15.03.2018.

Ususret koncertnoj promociji novog EP-a “Valovi” u Močvari ovog petka razgovarali smo s pjevačicom i gitaristicom Lucijom Ivšić i novim bubnjarem Goranom Nježićem o planovima Punčki, ljetu i uspomenama.

11.03.2018.

"Comic Sans" Nevija Marasovića komičan je prikaz odnosa između oca i sina koji se silno razliku, ali su i silno nalik jedan drugome.

Vizart

The Mystic Black Body: Multimedijalni prikaz tradicije zapadnoafričkog islama

08.07.2013. Selma Pezerović
Foto: Réponses Photo officiel

Foto: Réponses Photo officiel

U Stimultania Gallery u Strasbourgu u Francuskoj nedavno je bila izložena kolekcija multimedijalne umjetnice Maïmounae Guerresi koja živi i radi u Italiji. Guerrsijeva je  poznata po svom feminističkom radu u inozemstvu te je bila i jedna od izlagačica na Venecijanskom bijenaleu. Njen susret sa senegalskom zajednicom kojoj pripada njen suprug deinitivno su imale utjecaja na nju i njen prikaz mistične tradicije zapadnoafričkog islama.

Monumentalni prikazi gorostas-žene i minareta pozivaju u svijet u kojem su vidljivo i nevidljivo izgubili svoje granice i koji koaliraju. Bijeli veo pokriva joj kosu i pada sve do tla, tijelo joj je crno, a minaret zapravo postaje njezino tijelo. Također, u drugom prikazu ženin trbuh predstavlja cijeli kozmos ili galaksiju. Rodna metafora uokvirena kružnom prazninom u kojoj se rađaju mjehurići je simbolična. Ipak ova serija djela ima i svog muškog protagonista. Inspirirana zapadnoafričkom kulturom i sufizmom Guerresi se ne bavi samo fotografijom nego i video-montažom i skulpturama tako da su se na izložbi mogle vidjeti i dva takva izloška. Male elegantne skulpure prikazuju ženu kojoj su oči pokrivene velom, a one imaju otvorena usta kao da govore.

Možda ovi izlošci na fotografijama neobični za naše podneblje potiču na neko dodatno razmišljanje nego oni iz nama već poznate zapadnjačke kulture. Ipak, Guerresijeva je u centru Strasbourga unijela simboliku daleke civilizacije.

(Visited 36 times, 1 visits today)

Komentari