Istaknuto
22.04.2018.

Iza imena Tyger Lamb stoji zagrebačka četvorka čiji je prvijenac "Born Into This" na putu. Album još nije vani, no mnoga vrata već su im otvorena. Upoznajte se s njima dok su još polu-anonimni i nepoznati, prije koncerta 3. svibnja u Vintage Industrial Baru.

13.04.2018.

The Gentleman novo je ime na našoj glazbenoj sceni, no osoba koja se skriva iza tog imena već je duže vrijeme poznata publici. Iza pseudonima krije se Marko Lucijan Hraščanec, školovani i talentirani glazbenik koji svoj istoimeni album prvijenac promovira 13. travnja u kazalištu Mala scena. Povodom toga saznali smo koliko je dugo radio na projektu The Gentleman, zašto album promovira u kazalištu i još mnogo toga.

Vizart

Tiskan prvi opći vodič kroz Vatikan

18.02.2013. Eleonora Glišić
Foto: facebook.com/Rome, Italy

Foto: facebook.com/Rome, Italy

Od ovog tjedna javnosti je dostupan Opći vodič kroz Vatikan koji će olakšati život mnogim turistima i hodočasnicima. Do sada su postojali mnogi pojedinačni vodiči (po Vatikanskim muzejima, po kripti Sv. Petra itd.), međutim nije bilo ni jednog koji je obuhvaćao cijeli Vatikan. Sam vodič navodi kako je Vatikan najmanja država na svijetu s možda i najvećom koncentracijom umjetničkih djela i spomenika kulture. Uzor Općem vodiču su Joanneovi ili Modri vodiči (nazvani po svojim modrim koricama) objavljivani od 1841. do 1919. Vodič, sastavljen u tri dijela, omogućava lakše snalaženje i pronalazak željenih lokacija i muzejskih izložaka. U prvom dijelu čitatelj se upoznaje s gradom uz opise zidina, Bazilike sv. Petra, Apostolske palače, Apostolske biblioteke, Tajnog arhiva, Vatikanskih vrtova, pet nekropola i poslovne četvrti. Drugi dio vodi posjetitelje kroz Vatikanske muzeje, a treći nudi korisne informacije koje uključuju radno vrijeme muzeja i trgovina, načine predbilježbe, gdje je potrebna i slično.

Foto:facebook.com/Vatican Museums

Foto:
facebook.com/Vatican Museums

Opći vodič Vatikan predstavlja u svim njegovim slojevima, ne samo kroz crkve i muzeje. On je sastavljen poput leksikona na kojem je radilo tridesetak glavnih autora uz one koji su bili zaduženi za pojedinosti. Sadrži kvalitetne članke za koje su odgovorni najbolji stručnjaci za pojedina područja, te se iz tog razloga Opći vodič može smatrati pouzdanim izvorom kulturnih informacija. Za sada je tiskan na samo šest jezika: talijanskom, njemačkom, francuskom, engleskom, ruskom i španjolskom u 22.000 primjeraka. Prodaje se isključivo u Vatikanu.
Opći vodič je investicija od gotovo pola milijuna eura i zato ne čudi njegova cijena od 35 eura koju u Vatikanu obećavaju sniziti kada se pojave suizdavači. Unatoč visokoj cijeni, 480 stranica Općeg vodiča kroz Vatikan ispunjene su odličnim fotografijama i tekstovima koji opisuju i one manje poznate i manje pristupačne znamenitosti otkrivajući pravi čar Vatikana.

(Visited 209 times, 1 visits today)

Komentari