Istaknuto
22.04.2018.

Iza imena Tyger Lamb stoji zagrebačka četvorka čiji je prvijenac "Born Into This" na putu. Album još nije vani, no mnoga vrata već su im otvorena. Upoznajte se s njima dok su još polu-anonimni i nepoznati, prije koncerta 3. svibnja u Vintage Industrial Baru.

13.04.2018.

The Gentleman novo je ime na našoj glazbenoj sceni, no osoba koja se skriva iza tog imena već je duže vrijeme poznata publici. Iza pseudonima krije se Marko Lucijan Hraščanec, školovani i talentirani glazbenik koji svoj istoimeni album prvijenac promovira 13. travnja u kazalištu Mala scena. Povodom toga saznali smo koliko je dugo radio na projektu The Gentleman, zašto album promovira u kazalištu i još mnogo toga.

Izvedbene umjetnosti

Tjedan humanizma u riječkom HNK Ivana pl. Zajca

10.12.2014. Anja Nežić
Foto: www.hnk-zajc.hr

Foto: www.hnk-zajc.hr

Riječki HNK Ivana pl. Zajca nastavlja biti društveno odgovorno kazalište te  u četvrtak, 11. 12., započinje s obilježavanjem Tjedna humanizma.

Sutra će biti organiziran otvoreni razgovor  „Umjetnička zajednica i integracija izbjeglica“, a organizatori su Centar za mirovne studije, Drugo more i HNK Ivana pl. Zajca. Uvodna će izlaganja održati intendant riječkoga HNK, Oliver Frljić te Emina Bužinkić iz Centra za mirovne studije. Nakon njihovih izlaganja, raspravljat će se o statusu izbjeglica u današnjem društvu, njihovoj mogućnosti integracije u društvo kroz umjetničko djelovanje te odnosu umjetničke zajednice naspram istih.

U toj će raspravi, kako najavljuju iz riječkog HNK, sudjelovati četrdesetak izbjeglica odnosno tražitelja azila u Hrvatskoj, od kojih su neki i sudjelovali u projektima hrvatskih umjetnika. Takva se rasprava nameće kao potrebna uzme li se u obzir kako hrvatsko društvo otežava integraciju izbjeglica u društvo, kako na formalnoj, birokratskoj razini, tako i onoj praktičnoj, svakodnevnom životu i djelovanju. Umjetničko bi djelovanje načelno trebalo imati kohezivnu ulogu u društvu te se odnositi jednako prema svim društvenim skupinama, no u praksi se to ne događa. Određeni se umjetnički projekti kanaliziraju isključivo u  određenim društvenim grupama, a takvo je pobijanje teorije u praksi vidljivo na svim razinama, od sadržaja koji su namijenjeni samo nekima, do primjerice onemogućavanja kupovine karata.

Foto: www.hnk-zajc.hr

Foto: www.hnk-zajc.hr

Dan nakon raspravljanja o problemima izbjeglica i (ne)prilagođenoj umjetničkoj zajednici, uslijedit će promocija knjige „Humanizam za djecu“. Autorica je knjige Nada Topić Peratović, predsjednica nevladine udruge Centar za građansku hrabrost, pravnica i feministička aktivistkinja. Uz nju, na promociji će govoriti i Marijana Bijelić, docentica na Filozofskom fakultetu u Zagrebu i sekularna feministkinja, Branimir Pofuk, bivši teolog i kolumnist Večernjeg lista i dr. sc. Brigita Miloš, profesorica na Filozofskom fakultetu u Rijeci. Tanja Smoje, glumica HNK Ivana pl. Zajca, čitat će ulomke iz knjige, a cijelu će promociju moderirati dr. sc. Nebojša Zelić, profesor na Filozofskom fakultetu u Rijeci.

„Humanizam za djecu“ prva je humanistička knjiga za djecu u Hrvatskoj, a njome se djecu upoznaje s pojmom humanizma, potiče ih se na kritičko propitivanje sebe i svoje okoline te oslanjanje na vlastiti, a ne kolektivni razum. Knjiga je to koja potiče djecu na prihvaćanje drugih i drugačijih, uvažavanje različitosti te borbu za jednakost poštivanja ljudskih prava svih osoba. Ona donosi i deset naputaka za kvalitetniji i pravedniji život koji se temelje na humanističkim vrijednostima, a istovremeno ne traži od djece da ih bespogovorno prihvati, već ih kritički, samostalno i samosvjesno preispita.

Tjednom humanizma HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci nastavlja svoju društvenu angažiranost u koju svakim novim projektom sve više uključuje i same Riječane. Time potvrđuje tezu intendanta Frljića kako kazalište nije samo generator lijepih slika, već sredstvo propitkivanja svijeta oko nas i u nama.

(Visited 198 times, 1 visits today)

Komentari