Istaknuto
13.04.2018.

The Gentleman novo je ime na našoj glazbenoj sceni, no osoba koja se skriva iza tog imena već je duže vrijeme poznata publici. Iza pseudonima krije se Marko Lucijan Hraščanec, školovani i talentirani glazbenik koji svoj istoimeni album prvijenac promovira 13. travnja u kazalištu Mala scena. Povodom toga saznali smo koliko je dugo radio na projektu The Gentleman, zašto album promovira u kazalištu i još mnogo toga.

02.04.2018.

Možda bi "Govori glasnije!" mogao biti "mega angažirani hrvatski politički teatar", ali Bobo Jelčić svjestan je stvarne moći kazališta pa zato sve pretvara u dobru satiru i radije se bavi svakodnevicom maloga čovjeka i njegovim malim-velikim problemima.

Knjige

Književni pregled tjedna: Dašak Irske u Zagrebu, književnik u zatvoru, neobične nagrade i nove knjige

22.05.2016. Fran Radonić MayrFoto: facebook.com/ManBookerPrize

U ponedjeljak se, 16. svibnja, u 18 sati, u Muzeju za umjetnost i obrt, održalo svečano otvorenje Zagreb Book Festivala pod motom ‘Irska – obećana zemlja!’ Prvo od četrdeset književnih događanja koja su se održala od 16. do 22. svibnja, bio je nastup irskog dramaturga, romanopisca i pjesnika Sebastiana Barryja, dobitnika nagrade ‘Costa’ i drugih istaknutih nagrada. Organizator festivala je naklada Ljevak, a otvorenju je, osim gradonačelnika Zagreba Milana Bandića, nazočio i irski veleposlanik u Hrvatskoj Tim Harrington. Kao i prošle godine, festival je stavio naglasak na dječja prava te njihovu integraciju u kulturu, pa je velik dio festivala bio rezerviran za dječje programe.

Ahmed Naji je 2014. godine objavio roman The Use of Life koji miješa fantastične elemente i kritiku života u Kairu. Kad se roman objavljivao u Lebanonu, prošao je državničku cenzuru te je dopuštena prodaja romana u Kairu, no kada je došao na tržište, jedan je čitatelj odlučio tužiti ga. Ahmed Naji se na to nasmijao te je bio uvjeren da mu se ništa neće dogoditi budući da je u konstituciji Egipta to da se može slobodno govoriti. No u ponedjeljak je, 16. 5., završio u zatvoru.

Južnokorejska je autorica Han Kang osvojila u ponedjeljak u Londonu međunarodnu književni nagradu ‘Man Booker’ za roman Vegetarijanac. Roman govori o samostalnosti jedne žene koja prestaje jesti meso kako bi ostvarila sebe u braku. Na taj način ona kritizira ljudsku prirodu te želi postati biljka.

Pokrenuta je godišnja Književna nagrada ‘Post scriptum’ za književnost na društvenim mrežama. Nagradu dodjeljuje udruga Kultipraktik na KaLibar bestivalu u Zadru. Nagrada se sastoji od nastupa na festivalu, priznanja i objave knjige sa svim autorskim pravima. Također, sastoji se eventualno i od sponzorskih financijskih donacija. Prijavljeni ili njegov prijavitelj treba do 1. srpnja ove godine prirediti i poslati biografiju autora/ice i dokument s objavama. Ono što je posebno zanimljivo jest da u obzir dolaze samo tekstovi objavljeni na Facebooku.

U srijedu, 18. svibnja izašla je zbirka pjesama Brod u boci Arsena Dedića. To je njegova prva zbirka, a prvo je izdanje objavljeno 1971. godine. Novo izdanje donosi 29 pjesama i ciklus Brod s mojim imenom te originalni predgovor Zvonimira Globa uz Dedićevu ilustraciju na naslovnici i autoportret. Brod u boci moguće je kupiti u knjižari Rockmark po cijeno od 79 kuna.

U petak, 20. svibnja, na Trgu Marka Marulića u Zagrebu najavljen je petnaesti Festival europske kratke priče (FEKP) koji će se ove godine, od 29. svibnja do 3. lipnja, održati u Zagrebu i Osijeku. Najavu je održao program dijeljenja knjiga i čitanja na otvorenom Knjiga za van 2.0.

U subotu, 21. 5. Nenad Stipanić je osvojio nagradu publike te 50 tisuća kuna za najbolji kriminalistički roman objavljen prošle godine u biblioteci Balkan Noir. Nagrađeni roman zove se Stvarno je odlično baviti se kriminalom, a ček za 50 tisuća kuna predao mu je sinoć na Zagreb Book Festivalu Ivan Tolj, predstavnik vlasnika Styria grupe.

(Visited 64 times, 1 visits today)

Komentari