Istaknuto
07.01.2019.

Vrijeme čitanja: 4 minute Zašto je važno biti član jedne ili više sekcija KSET-a detaljnije možete pročitati u knjizi, a mi smo za vas pripremili 9 zanimljivosti koje se kriju na stranicama punim bisera i zanimljivosti te brojnim fotografijama koje nas tjeraju da poželimo da smo živjeli u vrijeme naših roditelja, ali i da sami stvaramo svoje uspomene u KSET-u.

03.01.2019.

Vrijeme čitanja: 7 minute Za početak 2019. godine prisjetit ćemo se domaćih albuma koji su po mišljenju glazbene redakcije obilježili godinu iza nas.

Knjige

Tko će osvojiti domaće književne nagrade?

22.06.2013. Hrvoje KorbarVrijeme čitanja: 2 minute
Foto: www.laobserved.com

Foto: www.laobserved.com

Početak srpnja tradicionalno je vezan uz dodjelu književnih nagrada dvaju hrvatskih medija – Tportalove nagrade roman@tportal.hr te nagrade Jutarnjeg lista za prozno i publicističko djelo. Zanimljivo je da se i ove godine dva romana nalaze među finalistima u obje kategorije, ali i činjenica da među finalistima nema nekih od romana koji su bili uspješni i na međunarodnom planu, kao što je Belladonna Daše Drndić.

U konkurenciji za nagradu Jutarnjeg lista za prozno djelo su tri romana i dvije zbirke kratkih priča. Roman Tatjane Gromače Božanska dječica govori o psihičkoj bolesti i suočavanju s njom, a u najavi romana stoji kako roman zahtijeva pozornog čitatelja, spremnoga suočiti se s vlastitim traumama. Karneru, roman Milorada Popovića, Miljenko Jergović je u recenziji opisao kao knjigu-posvetu Crnoj Gori, u kojoj se isprepliću povijesni događaji i osobna povijest autora. Treći roman u konkurenciji jest roman Josipa Mlakića Planet Friedman koji govori o distopijskom društvu budućnosti, o konzumerističkoj kulturi i brojnim drugim problemima današnjice. Dvije zbirke priča koje se u konkurenciji su Nahrani me Romana Simića Bodrožića i Pukovnik Beethoven Damira Karakaša. 

Romani Božanska dječica Planet Friedman su i u konkurenciji za nagradu roman@tportal.hr, a uz njih su nominirani i Tahir Mujičić, Pavao Pavličić i Igor Rajki. Pavao Pavličić, akademik i književnik čija se djela smatraju klasicima hrvatske književnosti 20. stoljeća, u konkurenciji je s romanom Muzej revolucije, koji prati propast Jugoslavije i osobne sudbine trojice prijatelja. Roman Tahira Mujičića Budi Hamlet, pane Hamlete koji također govori o Domovinskom ratu, ali iz crnohumorne perspektive. Naposljetku, Igor Rajki nominiran je za svoj roman Detektor istine, koji su kritičari okarakterizirali kao jedan od najinventivnijih romana novije hrvatske književnosti. Nagrada roman@tportal.hr bit će dodijeljena 4. srpnja u Muzeju prekinutih veza.

(Visited 130 times, 1 visits today)

Komentari