Istaknuto
15.03.2018.

Ususret koncertnoj promociji novog EP-a “Valovi” u Močvari ovog petka razgovarali smo s pjevačicom i gitaristicom Lucijom Ivšić i novim bubnjarem Goranom Nježićem o planovima Punčki, ljetu i uspomenama.

11.03.2018.

"Comic Sans" Nevija Marasovića komičan je prikaz odnosa između oca i sina koji se silno razliku, ali su i silno nalik jedan drugome.

Knjige

Tko će osvojiti domaće književne nagrade?

22.06.2013. Hrvoje Korbar
Foto: www.laobserved.com

Foto: www.laobserved.com

Početak srpnja tradicionalno je vezan uz dodjelu književnih nagrada dvaju hrvatskih medija – Tportalove nagrade roman@tportal.hr te nagrade Jutarnjeg lista za prozno i publicističko djelo. Zanimljivo je da se i ove godine dva romana nalaze među finalistima u obje kategorije, ali i činjenica da među finalistima nema nekih od romana koji su bili uspješni i na međunarodnom planu, kao što je Belladonna Daše Drndić.

U konkurenciji za nagradu Jutarnjeg lista za prozno djelo su tri romana i dvije zbirke kratkih priča. Roman Tatjane Gromače Božanska dječica govori o psihičkoj bolesti i suočavanju s njom, a u najavi romana stoji kako roman zahtijeva pozornog čitatelja, spremnoga suočiti se s vlastitim traumama. Karneru, roman Milorada Popovića, Miljenko Jergović je u recenziji opisao kao knjigu-posvetu Crnoj Gori, u kojoj se isprepliću povijesni događaji i osobna povijest autora. Treći roman u konkurenciji jest roman Josipa Mlakića Planet Friedman koji govori o distopijskom društvu budućnosti, o konzumerističkoj kulturi i brojnim drugim problemima današnjice. Dvije zbirke priča koje se u konkurenciji su Nahrani me Romana Simića Bodrožića i Pukovnik Beethoven Damira Karakaša. 

Romani Božanska dječica Planet Friedman su i u konkurenciji za nagradu roman@tportal.hr, a uz njih su nominirani i Tahir Mujičić, Pavao Pavličić i Igor Rajki. Pavao Pavličić, akademik i književnik čija se djela smatraju klasicima hrvatske književnosti 20. stoljeća, u konkurenciji je s romanom Muzej revolucije, koji prati propast Jugoslavije i osobne sudbine trojice prijatelja. Roman Tahira Mujičića Budi Hamlet, pane Hamlete koji također govori o Domovinskom ratu, ali iz crnohumorne perspektive. Naposljetku, Igor Rajki nominiran je za svoj roman Detektor istine, koji su kritičari okarakterizirali kao jedan od najinventivnijih romana novije hrvatske književnosti. Nagrada roman@tportal.hr bit će dodijeljena 4. srpnja u Muzeju prekinutih veza.

(Visited 113 times, 1 visits today)

Komentari