Istaknuto
21.09.2018.

Uoči početka nove kazališne sezone u Satiričkom kazalištu Kerempuh, razgovarali smo s redateljem Bobom Jelčićem o jednoj od najboljih prošlosezonskih predstava, njegovom autorskom projektu "Govori glasnije!".

16.09.2018.

Novi ravnatelj zagrebačke Opere prvi je stranac na tom mjestu od samostalnosti Hrvatske. Otkrio nam je na što će staviti naglasak u svom četverogodišnjem mandatu, ali i za koji nogometni klub navija te što mu je skriveni talent.

Knjige

Tko će osvojiti domaće književne nagrade?

22.06.2013. Hrvoje Korbar
Foto: www.laobserved.com

Foto: www.laobserved.com

Početak srpnja tradicionalno je vezan uz dodjelu književnih nagrada dvaju hrvatskih medija – Tportalove nagrade roman@tportal.hr te nagrade Jutarnjeg lista za prozno i publicističko djelo. Zanimljivo je da se i ove godine dva romana nalaze među finalistima u obje kategorije, ali i činjenica da među finalistima nema nekih od romana koji su bili uspješni i na međunarodnom planu, kao što je Belladonna Daše Drndić.

U konkurenciji za nagradu Jutarnjeg lista za prozno djelo su tri romana i dvije zbirke kratkih priča. Roman Tatjane Gromače Božanska dječica govori o psihičkoj bolesti i suočavanju s njom, a u najavi romana stoji kako roman zahtijeva pozornog čitatelja, spremnoga suočiti se s vlastitim traumama. Karneru, roman Milorada Popovića, Miljenko Jergović je u recenziji opisao kao knjigu-posvetu Crnoj Gori, u kojoj se isprepliću povijesni događaji i osobna povijest autora. Treći roman u konkurenciji jest roman Josipa Mlakića Planet Friedman koji govori o distopijskom društvu budućnosti, o konzumerističkoj kulturi i brojnim drugim problemima današnjice. Dvije zbirke priča koje se u konkurenciji su Nahrani me Romana Simića Bodrožića i Pukovnik Beethoven Damira Karakaša. 

Romani Božanska dječica Planet Friedman su i u konkurenciji za nagradu roman@tportal.hr, a uz njih su nominirani i Tahir Mujičić, Pavao Pavličić i Igor Rajki. Pavao Pavličić, akademik i književnik čija se djela smatraju klasicima hrvatske književnosti 20. stoljeća, u konkurenciji je s romanom Muzej revolucije, koji prati propast Jugoslavije i osobne sudbine trojice prijatelja. Roman Tahira Mujičića Budi Hamlet, pane Hamlete koji također govori o Domovinskom ratu, ali iz crnohumorne perspektive. Naposljetku, Igor Rajki nominiran je za svoj roman Detektor istine, koji su kritičari okarakterizirali kao jedan od najinventivnijih romana novije hrvatske književnosti. Nagrada roman@tportal.hr bit će dodijeljena 4. srpnja u Muzeju prekinutih veza.

(Visited 122 times, 1 visits today)

Komentari