Istaknuto
21.09.2018.

Uoči početka nove kazališne sezone u Satiričkom kazalištu Kerempuh, razgovarali smo s redateljem Bobom Jelčićem o jednoj od najboljih prošlosezonskih predstava, njegovom autorskom projektu "Govori glasnije!".

16.09.2018.

Novi ravnatelj zagrebačke Opere prvi je stranac na tom mjestu od samostalnosti Hrvatske. Otkrio nam je na što će staviti naglasak u svom četverogodišnjem mandatu, ali i za koji nogometni klub navija te što mu je skriveni talent.

Knjige

Izvještaj – “Tko čita?” u Galeriji SC: Proza, poezija i pokoja aukcija

12.12.2016. Lucija ButkovićFoto: Sven Popović

Jučer je u Galeriji SC održano još jedno izdanje programa Tko čita? namijenjenog promociji mladih prozaista i pjesnika rođenih od 1980. naovamo. Pod voditeljskom palicom novinara i pisca Andrije Škare, publici su se predstavile već afirmirana kratkopričašica Ružica Aščić i mlada pjesnikinja Lara Mitraković. Program Tko čita? ugostio je niz perspektivnih domaćih autorica i autora (Koranu Serdarević, Alena Brleka, Ivana Jozića među ostalima), a svojim djelovanjem osvježava aktualnu književnu scenu koja često zanemaruje nove glasove.

Zamračeno potkrovlje Galerije i dvadesetak ljudi koji su ga taman popunili, stvorili su ugodnu atmosferu u kojoj su Aščić i Mitraković govorile o književnim utjecajima, književnim dilemama, ali i planovima za budućnost. Aščić, autorica hvaljene zbirke priča Dobri dani nasilja naglasila je kako (u) svojim pričama istražuje ljudsku psihologiju, što često ishoduje univerzalne tekstove, izmještene iz poznatih lokaliteta. To je potvrdila i pročitana priča (anti)ratne tematike, Magistrala.

Mitraković je govorila o svojoj prvoj zbirci pjesama Brojanje pogrešaka u kojoj je posebnu posvetu dobio njezin rodni Vis. Nakon nekoliko pročitanih pjesama, pogotovo duhovite Bog vidi, očit je utjecaj otoka na autoričino stvaralaštvo. Kao članica sve popularnije Književne grupe 90+, Mitraković je otkrila da su, iako drugačijih stilskih pristupa, svi iz grupe uvjetovani nepoznatim generacijskim faktorom. Jednu od pjesama Mitraković je pročitala iz rokovnika, što je potaknulo pitanje o vrijednosti pisane riječi – uspostavljaju li korice ozbiljan književni tekst? Na upit o književnim uzorima Aščić je navela Hertu Müller i Raymonda Carvera, a Mitraković Milana Kunderu.

Ugodan razgovor završen je aukcijom posljednjeg primjera Aščićine knjige, a druženje se potom premjestilo u Gavellu koja je i ranije bila dom ovog hvalevrijednog programa.

(Visited 129 times, 1 visits today)

Komentari