Istaknuto
22.04.2018.

Iza imena Tyger Lamb stoji zagrebačka četvorka čiji je prvijenac "Born Into This" na putu. Album još nije vani, no mnoga vrata već su im otvorena. Upoznajte se s njima dok su još polu-anonimni i nepoznati, prije koncerta 3. svibnja u Vintage Industrial Baru.

13.04.2018.

The Gentleman novo je ime na našoj glazbenoj sceni, no osoba koja se skriva iza tog imena već je duže vrijeme poznata publici. Iza pseudonima krije se Marko Lucijan Hraščanec, školovani i talentirani glazbenik koji svoj istoimeni album prvijenac promovira 13. travnja u kazalištu Mala scena. Povodom toga saznali smo koliko je dugo radio na projektu The Gentleman, zašto album promovira u kazalištu i još mnogo toga.

Knjige

Tko je Dolores Umbridge i zašto je svi mrzimo?

11.11.2014. Inga Đudik
Foto: facebook.com/pages/Dolores-Umbridge

Foto: facebook.com/pages/Dolores-Umbridge

Od posljednje avanture svima nam znanog glavnog junaka Harryja Pottera iz istoimene serije knjiga prošlo je sedam godina. Usprkos tome, proslavljena autorica knjiga J. K. Rowling nastavlja objavljivati eseje i kratke priče objašnjavajući neke likove, događaje ili detalje iz knjiga na stranici Pottermore. Nedavno je objavila esej o liku zloglasne Dolores Umbridge – starije podtajnice Ministarstva magije, u slobodno vrijeme ljubiteljice mačaka i čupavih kardigana rozne boje.

Za sve one koji su nekim čudom neupućeni u priču o Harryju Potteru, Dolores Umbridge u Hogwarts dolazi kao profesorica obrane od tamne magije. Na sebe navuče gnjev učenika odbijajući praktično vježbati čarolije i donoseći pun zid restrikcija. U eseju je navedeno da je Umbridge mutnjakuša – kći čarobnjaka i bezjaka, što je više nego zanimljivo, budući da lik Dolores Umbridge prezire sve koji dolaze iz „nečiste“ loze. Ljubav za čupavim stvarima, čipkom, mačićima i roznom bojom J. K. Rowling objašnjava kazujući da često u osoba koje su sklone sladunjavim stvarima nedostaje zbiljske ljubavi i topline. Inspiraciju za Dolores dobila je iz vlastitog života. Navodi da je imala profesoricu s kojom se nije slagala iz njoj nejasnih razloga koja je također imala fetiš na sitnice doličnije trogodišnjoj djevojčici. Čak i u samoj spisateljici lik Dolores Umbridge izaziva neku vrstu gađenja, a ljubitelji Harryja Pottera često kažu da su više željeli da nastrada ona, nego Voldemort.

U ostalim pričama objašnjava zatvor Azkaban, koji je nekada bio dom zloglasnom čarobnjaku Ekrizdisu koji bi lovio bezjake moreplovce i tada ih mučio. Profesorica iz vračanja Sybill Trelawney je bila prevarantica čiji se brak raspao jer nije htjela promijeniti prezime u Higginbottom, što i nije tako nerazumno. O imenovanju djece čarobnjaka kaže da bi roditelji ponekad posjetili vidjelicu koji bi predvidio djetetovu budućnost i na taj način bi se djetetu dodijelilo prikladno ime. Spisateljica se osvrnula i na cijelu povijest Ministarstva magije opisujući svakog ministara, uključujući Basil Flacka. Za njega kaže da je ministar s najkraćim mandatom od dva mjeseca – dao je ostavku kada su se goblini udružili s vukodlacima.

(Visited 114 times, 1 visits today)

Komentari