Istaknuto
15.10.2018.

Dobre knjige uvijek su u modi. Svakog tjedna ćemo vam odabrati po tri nove knjige koje možete pronaći na policama domaćih knjižara, a uz malo sreće, neke od njih mogu biti vaše.

14.10.2018.

Priča o dvoje ljudi - kroz desetljeća - bez obzira na uspjeh ranijih izdanja, ostaje klasik koji uvijek može (p)ostati suvremen.

Knjige

Tko je osvojio Kiklopa?

14.12.2014. Tijana Živko
Foto: Sa(n)jam knjige u Istri/Press

Foto: Sa(n)jam knjige u Istri/Press

U sklopu ovogodišnjeg  pulskog festivala knjiga i autora Sa(n)jam knjige u Istri, u nedjelju 14. prosinca,  uručene su knjižne nagrade Kiklop za 2014. godinu. Posljednjeg dana Sajma, pod voditeljskom palicom Voje Šiljka, dodijeljen je Kiklop u jedanaest kategorija, kao godišnje priznanje knjižnoj produkciji, knjiškoj struci, nakladništvu i autorima.

Kiklopa za urednika ili urednicu godine dobio je Kristijan Vujičić iz naklade Ljevak koji se za nagradu zahvalio Ciceronovim riječima ‘Soba bez knjiga je kao čovjek bez duše’ te svima poželio što više knjiga. Nagradu za prozno djelo godine posthumno je osvojio Mirko Kovač za Vrijeme koje se udaljava, posljednji njegov objavljeni roman koji evocira epohu bivše Jugoslavije i govori o njegovu životu.

Kiklop za debitantsku knjigu godine uručen je Larissi Kunić i Marieti Kola za knjigu Bez ljubavi i mržnje koja je osvojila domaću književnu scenu. Riječ je prvom romanu iz ciklusa Proza koja liječi. Potresna je to i istinita priča protkana psihoanalizom, filozofijom i duhovnošću. Kiklopa za pjesničku zbirku godine dobile je Irena Vrkljan za zbirku Koračam kroz sobu u izdanju Naklade Ljevak.

Foto: Tanja Draškić Savić/Sa(n)jam knjige u Istri

Foto: Tanja Draškić Savić/Sa(n)jam knjige u Istri

Knjigom eseja proglašena je knjige Europa x 10 Viktora Žmegača kojemu je ovo treći Kiklop u kategoriji knjige eseja, a dva puta ga je osvojio i u kategoriji najbolje znanstvene knjige godine. Kiklop za publicističku i znanstveno-popularnu knjigu godine pripao je Stipi Božiću za knjigu K2-trijumf i tragedija u izdanju V.B.Z.-a., a Boris Senker je Uvodom u teatrologiju II osvojio nagradu za znanstvenu knjigu godine.

Knjiga Palac Sim palac Tam proglašena je knjigom godine za djecu i mladež, dok je prevoditelj godine Mate Maras za knjigu Johna Miltona Izgubljeni raj u izdanju Školske knjige. Kiklopa za oblikovanje knjige dobila je Ana Pojatina koja je oblikovala knjigu Irene Vrkljan Koračam kroz sobu.

Ove je godine po prvi puta uvedena kategorija za nakladnika godine, a nagrada je zasluženo pripala zaprešićkoj Frakturi. Nije dodijeljena nagrada za životno djelo jer iz Upravnog odbora smatraju da je potrebno preciznije definirati smisao nagrade za životno djelo, odnosno izrazitije ju vezati za samo nakladništvo pa je u tom smislu odlučio predložiti da se ove godine nagrada ne dodijeli, a stanka iskoristi za njezinu redefiniciju.

(Visited 170 times, 4 visits today)

Komentari