Istaknuto
13.02.2019.

Vrijeme čitanja: 1 minuta Glasujte za najbolje domaće i regionalne singlove te pomaknite svog favorita na ljestvici. Bacite uho i na naše preporuke stranih noviteta.

06.02.2019.

Vrijeme čitanja: 8 minute Napokon smo prestali krivo pisati datume na dokumentima, šarati te osmice i s prvim točno zapisanim u 2019., jednom za svagda smo se pozdravili s prethodnom - 2018. Bila je, podsjetit ćemo vas, u najmanju ruku histerična, shizofrena i - vrlo plodonosna.

Film

Tko je ove godine odnio nagrade na Vukovar film festivalu?

30.08.2015. Ziher.hrFoto: Press
Vrijeme čitanja: 2 minute

9. Vukovar film festivala ima pobjednike. Žiri za kratki i dugi igrani film radio je u sastavu: Pjer Žalica, Igor Saračević i Areta Ćurković, a za nagrađene su se dogovorili i zaključili:

Najbolji dugometražni igrani film Glavnog programa:

Bravo! / Aferim! u režiji Radu Judea

Za iznimno inventivan umjetnički pristup kojim je redatelj Radu Jude, sa svojom ekipom, na filmskom platnu oživio svijet ne tako davne povijesti Podunavlja, konkretno Rumunjske, u intrigantnoj priči u kojoj vrlo dojmljivo tematizira stoljetne korijene nekih od suštinskih problema ondašnjeg, ali i današnjeg društva – rasne i nacionalne netrpeljivosti. Predočavajući život tog doba kroz bogatstvo uvjerljivih detalja, te prožimajući vrlo ozbiljan zaplet sjajno odmjerenom notom crnog humora, Jude je stvorio film koji će se dugo pamtiti.

Najbolji kratkometražni igrani film Glavnog programa:

Art u režiji Adriana Sitarua

Za ingeniozno i vrlo duhovito preispitivanje etičnosti u filmskom stvaralaštvu, odnosno granica do kojih autori mogu ići u bavljenju nekim vrlo osjetljivim društvenim temama.

Posebno priznanje za dugometražni igrani film:

Imena višnje u režiji Branka Schmidta

Za suptilan redateljski vez mikrokirurgije ljudske duše kojim se u naizgled ispraznoj, ustajaloj stvarnosti orkanski otkrivaju ponori skrivene ljudske drame, delikatno sugerirajući pozitivan stav da nada i svijetlost uvijek postoje.

Posebno priznanje za kratkometražni igrani film:

Ostajemo na vezi u režiji Jana Zabeila

Za inventivan pristup filmskoj naraciji u kratkoj formi kojom se pokazuje da vrijeme snažne filmske metafore nikada nije prošlo.

Drugi žiri Vukovar film festivala, onaj za za dokumentarni film u sastavu Robert Tomić Zuber, Đelo Hadžiselimović i Dana Budisavljević donio je odluku:

Najbolji dokumentarni film Glavnog programa

Toto i njegove sestre u režiji Alexandra Nanaua

U 15 filmova ovogodišnje konkurencije vidjeli smo mnogo zanimljivog, od dalekih zemalja s kojima dijelimo sudbinu globalizacije i bankarskih malverzacija do popularne kulture i vrhunski snimljenih filmova čiji kadrovi oduzimaju dah. Međutim jedan film se istakao redateljskim pristupom i ustrajnim praćenjem likova u situacijama koje bi za većinu nas bile nepodnošljive. Ovaj film donosi na filmsko platno dvoje maloljetnih heroja koji će nadamo se i u stvarnom životu uspjeti pobijediti krug siromaštva, kriminala i ovisništva. Filmu i njegovim protagonistima želimo sve najbolje.

Posebno priznanje Vukovar film festivala dobiva dokumentarni film Pola stoljeća diska redatelja Zvonimira Rumboldta.

Nagradu „Krsto Papić“ za životno djelo dobiva proslavljena hrvatska glumica Vera Zima.

9.izdanje Vukovar film festivala je iza nas, a sljedeće godine nas očekuje 10. jubilarno s kojeg vam se isto nadamo redovito javljati.

 

(Visited 108 times, 1 visits today)

Komentari