Istaknuto
22.04.2018.

Iza imena Tyger Lamb stoji zagrebačka četvorka čiji je prvijenac "Born Into This" na putu. Album još nije vani, no mnoga vrata već su im otvorena. Upoznajte se s njima dok su još polu-anonimni i nepoznati, prije koncerta 3. svibnja u Vintage Industrial Baru.

13.04.2018.

The Gentleman novo je ime na našoj glazbenoj sceni, no osoba koja se skriva iza tog imena već je duže vrijeme poznata publici. Iza pseudonima krije se Marko Lucijan Hraščanec, školovani i talentirani glazbenik koji svoj istoimeni album prvijenac promovira 13. travnja u kazalištu Mala scena. Povodom toga saznali smo koliko je dugo radio na projektu The Gentleman, zašto album promovira u kazalištu i još mnogo toga.

Vizart

Tokio dobio čast ugostiti srednjovjekovnu “Damu i jednoroga”

20.04.2013. Marta Lučić
Foto: www.musee-moyenage.fr

Foto: www.musee-moyenage.fr

Zanimljvost tapiserija, pod još zanimljvijim nazivom Dama i jednorog (The Lady and the Unicorn), zamijetili su mnogi. Ne samo posjetitelji pariškog muzeja de Cluny (gdje je dio stalnog postava još od 1882.) i mnogi pjesnici koji su svojim pjesmama nadjenuli ime Dame i jednoroga, nego i Nacionalni centar umjetnosti u Tokiju koji za tu tapiseriju organizira posebnu izložbu na šest mjeseci. Možda to potvrđuje činjenica što se ova umjetnina smatra jednom od najvećih iz razdoblja srednjeg vijeka.

Dama i jednorog je dio šesteročlane tapiserije iz 15. stoljeća, izrađene od svile i vune. Iza svake od njih stoji jedna priča, pet osjetila. Iako se u to vrijeme smatrala nerazumljivom i pomalo mračnom, danas se tumači u znaku ljubavi i razumijevanja. Na tapiserijama su uvijek oslikani upravo dama i mitološko biće jednoroga, a na nekima ima i majmuna. Za takve prikaze, u to doba neobične postoje mnoga objašnjena, od heraldičkih do vjerskih. Tokio će “ugostiti” svih šest tapiserija, a dodatna čast je sama činjenica da je ovo drugi put uopće, da su dostupne ljubiteljima umjetnosti izvan Francuske. Izložba će biti otvorena od 24. travnja do 15. srpnja, zatim seli u Osaku gdje će se zadržati do 20. rujna.

Foto: /www.musee-moyenage.fr

Foto: /www.musee-moyenage.fr

Ako vas je bar malo zaintrigirala priča o tapiserijama, a tužni ste što ne možete do Tokija, ne brinite se previše! Upravo ove tapiserije su postale dio popularne kulture, pa ih tako možemo vidjeti u filmu Harry Pottera kako vise kao zastava Griffindora ili na coveru albuma Anonymusa iz 1994. Detaljne opise istih je u svojoj knjizi dao i Rainer Maria Rilke, a mnogi književnici i glazbenici su upravo nazive i priče ovih tapiserija utkali u svoju umjetnost.

(Visited 201 times, 1 visits today)

Komentari