Istaknuto
13.02.2019.

Vrijeme čitanja: 1 minuta Glasujte za najbolje domaće i regionalne singlove te pomaknite svog favorita na ljestvici. Bacite uho i na naše preporuke stranih noviteta.

06.02.2019.

Vrijeme čitanja: 8 minute Napokon smo prestali krivo pisati datume na dokumentima, šarati te osmice i s prvim točno zapisanim u 2019., jednom za svagda smo se pozdravili s prethodnom - 2018. Bila je, podsjetit ćemo vas, u najmanju ruku histerična, shizofrena i - vrlo plodonosna.

Film

Top 7 parodija od kojih smo se valjali po podu

19.04.2013. Valentina BoticaVrijeme čitanja: 3 minute

Photo: Facebook

Photo: Facebook

Što učiniti kada se neki filmski žanr toliko koristi (ili dobro, ili ne dobro, nego blesavo) da postane klišej? Idemo se rugati! Tako je došlo do velike popularnosti ovog mnogima najdražeg žanra, parodije. Evo ih nekoliko najboljih!

Mars Attacks!

Za sve one koji vole brojne filmove o vanzemaljcima koji dolaze na Zemlju. Neki se toga boje, neki tu ideju štuju, ali ono čemu se ne nadaju je da će na puštanje bijele golubice mira mali Marsovci izvaditi svoje space-puške i pretvarati sve prisutne u kosture. Nema oružja protiv njih, ništa im ne priječi potpunu dominaciju nad Zemljom i put do predsjednika Jacka Nicholsona, osim pjesme Slima Whitmana od koje im se rasprsne zeleni mozak. Film je lijepo iskarikirao SAD-ovu vladu, rednecke, mirovne pokrete za ujedinje univerzuma i odanost vlastitoj državi, a tako je postao najbolji film o vanzemaljcima ikad.

Johnny English

Nagledali smo se filmova o britanskom ultrasposobnom i karizmatičnom špijunu kojeg vlada obožava. Sada dolazi nova generacija špijuna, čiji je predvodnik sve suprotno od navedenog. Naspram Jamesa Bonda ovdje je Johnny English, patriot, smoto, neznalica, nesretnjaković. Ustvari, Johnny je kao da uzmemo Mr. Beana i damo mu pištolj. Takav je i stil filma, britanski humor je u punoj pari, a završetak je, naravno, sretan, a on dobije priznanje, poštovanje i curu. Baš kao Bond!

Robin Hood: Men In Tights

Povijesne drame, povijesni trileri, sve ih može pokopati ovaj povijesni sprd. Muškarci plešu u tajicama, natjeravaju se s čuvarima i nadmudruju visoke ličnosti. Djeva ima pojas nevinosti za koji treba pronaći ključ koji na kraju ipak ne odgovara, prinčev madež mijenja mjesta, bezobrazni slijepac sprda uokolo… Ovom filmu zapravo nije potrebno isticati detalje, jer je jednostavno cijeli super.

Spy Hard i Naked Gun 1, 2, 3

Razlog zašto su ovi filmovi skupa je jer su na istu foru, a tu je i legendarni Leslie Nielsen. Dakle, on kao specijalni agent ili policajac mora spriječiti uništavanje zemlje/atentat na britansku kraljicu/i slično. Ovi filmovi iz devedesetih (ali prvi Naked Gun snimljen je još 1988.)  su baš čisti pravi humor prošlog stoljeća koji mnogi obožavaju. To je onakav humor na koji se smijemo koliko je glupast, a završimo tako da na podu brišemo suze od smijanja. Filmovi su nastali zbog poplave policijskih filmova u to doba, pa se jednostavno moralo takve „ozbiljne“ događaje malko rearanžirati.

Dracula: Dead and Loving It

Još jedan film u kojem Leslie Nielsen briljira. U vrijeme dok još nismo bili toliko preplavljeni svakakvim vampirima, Mel Brooks odlučio je oživjeti jednog starog opasnog vampira i napraviti svoju verziju Dracule. On cucla i srče krv, u obliku šišmiša zabija se u prozore, pleše čardaš! Zar nisu stare komedije najbolje?

Not Another Teen Movie

Na prijelazu s prošlog na ovo stoljeće, filmska je industrija naprosto cvjetala teen filmovima. Tako smo dobili portrete skupina iz američkih škola, koje je ovaj film išao naglasiti. Ako su sportaši glupasti, ovdje su debili, ako su popularne cure zle, ovdje su opake. Priča prati ljubavnu priču između nepopularne slikarice Janey (ne baš dobre slikarice, doduše) i glupog sportaša Jakea. Tu je i incestoidna Jakeova sestra od koje Janey dobiva makeover. Zvuči kao teen film, ali nije? To je najbolji teen film ikad.

Scary Movie

I za kraj, vrhunac vrhunaca, po meni najbolja parodija svih vremena, a i jedan od najboljih filmova općenito, Scary Movie. Zbog trenda horora koji je u to vrijeme pojavio, ovo je mash up onih najpopularnijih interpretiran na zabavan način (za razliku od originala). Glavna Cindy koju je neodoljiva Anna Faris odlično portretirala otkriva da joj je dečko – ubojica? Ne, nego gej. Anna je savršena u ovom filmu, jer tako dobro glumi glupu naivnu Cindy, a zbog tog je filma obožavam gledati u svim komedijama. Nikako se ne smije zaboraviti na Shortyja, stalno napušenog crnca, naoko gay Raya i Bobbyja koji pere rublje u školskoj fontani.

Moglo bi se nadugo i naširoko razglabati o najboljim scenama, ali ne bi bilo koristi. Jednostavnije je i zabavnije da ga samo odete još jednom pogledati!

(Visited 11.782 times, 38 visits today)

Komentari